Zwarte aarde – Susan Moonen

Zwarte aardeRosalie groeit samen met haar jongere broertje Walt op in een streng gelovig en kil gezin. Er is weinig warmte vanuit de ouders richting de kinderen. Walt wordt gepest door een groep jongens, waarbij Krijn voorop loopt. Geen kleine pesterijtjes, maar grove treiterijen. Dit gaat zo ver, dat het Walt tot een verschrikkelijke daad brengt… Rosalie zint sinds de dood van haar broer op wraak. Ze blijft Krijns activiteiten volgen en wanneer er in zijn bedrijf een vacature vrijkomt als personal assistent, grijpt Rosalie haar kans. De ultieme wraak komt steeds dichterbij…

 “Ik beloof het je Wallie. Jouw dood was niet voor niets. Krijn gaat ervaren wat jij hebt gevoeld. Hij gaat voelen hoe het is om alles kwijt te raken. Om geen vertrouwen meer te hebben. Om je helemaal alleen op de wereld te voelen.”

 

Susan Moonen debuteerde vorig jaar met ‘Conflict’. Zeker een knap debuut, maar ik had destijds een aantal kanttekeningen. En nu is daar ‘Zwarte Aarde’, Moonens tweede boek. De cover belooft in ieder geval veel goeds, het ziet er prachtig uit.

Net als haar eerste boek, is ook ‘Zwarte Aarde’ geschreven in een soepele, gemakkelijk leesbare stijl. De dialogen komen natuurlijk over en het verhaal leest zeer vlot. Toch moest ik er in het begin echt even inkomen. Dat lag niet aan Moonens schrijfstijl, maar meer aan de manier waarop de hoofdpersoon neergezet werd. Ik irriteerde me her en der aan Rosalie, het leek alsof zij zichzelf erg goed vond en haar hang naar gezond leven en sporten kwamen ietwat overdreven over. Gelukkig veranderde dat gaandeweg het lezen. Rosalie kreeg meer reliëf, waardoor er toch een echt mens ontstond in plaats van een karikaturale persoon.

Rosalie vertelt het hele gebeuren in de 1e persoon. De gebeurtenissen in het heden worden afgewisseld met het verhaal van Walt, wat er met hem gebeurde in zijn tienerjaren. Deze stukken zijn cursief gedrukt en het jaartal staat er boven, dus er is geen sprake van verwarring. Het verhaal van Walt, ook verteld in de ik-persoon, voegt zeker lading toe aan het verhaal. Het raakt je wat Walt meemaakt met zijn kwelgeesten. Het geeft daarnaast ook een geloofwaardige basis aan de gebeurtenissen in het heden.

Qua spanning zit het ook wel goed in ‘Zwarte Aarde’. Door de proloog denk je als lezer al enigszins te weten wat er gaat gebeuren. Maar hoe het tot deze gebeurtenissen komt, wordt langzaam opgebouwd. De plot is redelijk verrassend en de spanning wordt hier nog een tandje opgevoerd. Al met al een lekkere thriller rond een helaas maar al te actueel thema, waarin duidelijk te zien is dat Susan Moonen gegroeid is als auteur.

Conclusie: lekkere thriller rond een actueel thema.

Titel: Zwarte aarde | Auteur: Susan Moonen | Uitgever: Kleinschalige Uitgeverijen | ISBN: 9789089620118 | Blz.: 208

Ik las dit boek voor Vrouwenthrillers.nl.

2 gedachten over “Zwarte aarde – Susan Moonen

  • 16 januari 2016 om 18:31
    Permalink

    Dit lijkt mij wel een goed boek maar best wel een zwaar thema. Ik ben er wel benieuwd naar geworden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!