Zomerlezen deel I

Afgelopen twee weken vertoefden wij in de Franse Jura. Mijn aantekenboekje liet ik expres thuis, het was hoog tijd om weer eens ontspannen te genieten van mooie boeken, zonder er meteen diep bij na hoeven te denken hoe ik mijn mening zou gaan verwoorden. Ik heb maar liefst 13 boeken kunnen lezen daar in ons chaletje tijdens de regenbuien die drie dagen duurden, of heerlijk lui in een strandstoel langs het zwembad terwijl de jongens zich in het water vermaakten. Ik kan dus een mooi aantal boeken van mijn ‘nog-te-lezen-lijstje’ afvinken. Het was veelal lekker gemakkelijke vakantielectuur, maar er zaten ook wel een aantal zwaardere gevallen tussen.

Omdat ik niet van elk boek een uitgebreide recensie schrijf, maar al die boeken ook niet zo maar voorbij wilde laten gaan, laat ik jullie in een aantal blogs zien wat ik zoal las en wat ik ervan vond. Mijn korte en bondige mening dus (kan ik dat???;-)).

O ja, en passant (om in de Franse sferen te blijven) haalde ik ook mijn Goodreads Challenge van dit jaar (100 boeken). Was dus niet echt een challenge als ik het in juli al af kan ronden. Ik had begin dit jaar echt totaal geen idee hoeveel boeken ik in een jaar tijd nu eigenlijk lees. Volgend jaar moet ik dus of minder lezen of de challenge scherper instellen… en niet op vakantie…;-)

 

 

Het GerechtHet gerecht – Inge Ipenburg – De Kern – 320 blz.

Dit boek is het debuut van BN-er Inge Ipenburg en zoals gewoonlijk als er zo’n boek uitkomt, was ik sceptisch. Al die bekende Nederlanders die ook zo nodig een boek moeten schrijven, kunnen ze niet beter bij hun leest blijven? Maar… wat mij betreft blijft Ipenburg zich bezig houden buiten haar oorspronkelijke leest, want ‘Het gerecht’ beviel mij erg goed.

Een leuk verhaal, herkenbare setting, spannend en ook nog eens geloofwaardig. Wat wil je nog meer? Gewoon een goed debuut, dat (om in de terminologie te blijven…) naar meer smaakt!

 

 

 

 

 

AfgesnedenAfgesneden – Sebastian Fitzek – vertaald door Sander Hoving – Mistral – 396 blz.

Eerder las ik ‘De ogenverzamelaar’ en ‘Wijd open’ van deze schrijver en was razend enthousiast over deze boeken. Ik had dan ook hoge verwachtingen toen ik in ‘Afgesneden’ begon. Het boek voldeed ook ten dele aan deze verwachtingen. Fitzek is nu eenmaal een zeer goede schrijver, dus dat was ook nu dik in orde. Toch vond ik dit laatste boek minder goed dan eerder genoemde boeken. Het leek af en toe of Fitzek bleef hangen in de gruwelijkheden. Alsof het boek beter wordt als er telkens maar weer een portie gruwel over de lezer uitgestort wordt.

Dat wil niet zeggen dat ik ‘Afgesneden’ een slecht of zelfs maar matig boek vind, absoluut niet zelfs. Het is spannend, goed geschreven en origineel. Met een klein beetje minder expliciete gruwelijkheden was die 5e ster dik verdiend.

 

 

 

Vraag niet waaromVraag niet waarom – Simone van der Vlugt – Anthos – 293 blz.

Deze schrijfster staat meestal toch garant voor een paar uur leesplezier. Haar nieuwste boek is het derde deel in de serie over Lois Elzinga. De lezer kent de rechercheur en haar sociale omgeving dus al en dat geeft dit boek een leuk pluspunt. Behalve het verhaal op zich wil je namelijk ook weten hoe het deze sympathieke politievrouw persoonlijk vergaat.

Maar ook het verhaal is zeer zeker de moeite waard. Het gevaar van een serie vind ik altijd dat het concept of de persoon op een gegeven moment uitgemolken is. In dit geval is dat duidelijk niet het geval. Het verhaal blijft boeien, het is spannend en aan het einde komt er nog een verrassende wending. En zoals we gewend zijn van Simone van der Vlugt, leest het heerlijk vlot weg.

 

 

 

De CampusDe campus – Nathalie Pagie –  De Boekerij – 256 blz.

Een poosje geleden las ik het debuut van Nathalie Pagie, ‘De toneelclub’. De schrijfster bewijst met dat boek zeker dat zij kan schrijven. Het verhaal leest zeer prettig, maar was naar mijn mening niet geloofwaardig. In die zin heeft Pagie zeker de stijgende lijn te pakken! ‘De campus’ is zeker ook weer zeer leesbaar geschreven, lekker spannend en dit keer ook een stuk geloofwaardiger. Al met al een lekker vakantieboek!

 

9 gedachten over “Zomerlezen deel I

 • 3 augustus 2014 om 20:04
  Permalink

  HONDERD boeken? Jeeeetje, wat goed!!! Ik durf niet meer naar mijn challenge te kijken hahaha.

  Mooie korte recensies, leuk idee van je, geslaagd!

  Beantwoorden
  • 3 augustus 2014 om 20:07
   Permalink

   Dank je! Onbehoorlijk veel boeken, bedoel je…;-)

   Beantwoorden
 • 3 augustus 2014 om 20:16
  Permalink

  Volgend jaar laat ik de recensieboeken thuis en neem alleen ‘gewone’boeken mee. Hoewel, dat hoeven er niet eens zo veel te zijn want gek genoeg lees ik juist minder op vakantie omdat we vrij veel wandeltochten maken.

  Beantwoorden
  • 3 augustus 2014 om 20:28
   Permalink

   Heerlijk hoor, om weer eens ‘zomaar’ te lezen! Ik merk dat de kinderen groter worden en me niet meer de hele dag nodig hebben/ vermaakt hoeven te worden. Dus ik heb het ervan genomen dit jaar! 😉

   Beantwoorden
 • 4 augustus 2014 om 06:49
  Permalink

  Jammer dat Fitzek een heel klein beetje tegenviel. En inderdaad,100 boeken!
  Ik ga het nog zwaar krijgen met mijn challenge (60 boeken), loop volgens mij nu vier boeken achter..

  Beantwoorden
  • 4 augustus 2014 om 10:24
   Permalink

   Maar jij wordt nog goed bezig gehouden…;-) Ik merk dit jaar ineens dat de kinderen groter worden, ze hoeven niet meer de hele dag vermaakt/verzorgd te worden. En ze slapen elke nacht door…;-) Die tijd komt voor jou ook wel weer hoor!

   Beantwoorden
 • 4 augustus 2014 om 07:20
  Permalink

  Leuk gedaan zo! Ik had ook bedacht om (als ik aan niet-recensieboeken toe kom in de vakantie) zoiets te doen, om mijn mening toch te delen, maar idd lekker zonder (al teveel) notities. Lijkt me ook wel weer eens lekker om minder intensief te lezen!

  Beantwoorden
  • 4 augustus 2014 om 10:23
   Permalink

   Is erg lekker om zo af en toe eens ‘zomaar’ te kunnen lezen, moet je dus zeker doen!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!