Zomer van de waarheid – Nele Löwenberg

Zomer van de waarheidDe 16-jarige Sheridan groeit op met vier oudere broers op een boerderij in Nebraska. Op haar derde is zij geadopteerd door een welgesteld echtpaar. Sheridan is het oogappeltje van haar vader, maar de band met haar moeder is ronduit slecht. Sheridan probeert zich te ontworstelen aan de zwaar religieuze invloed van haar moeder en de omgeving. Tegelijkertijd gaat zij op zoek naar haar wortels. Tijdens die zoektocht stuit ze op geheimen, leugens en verzet.

De Duitse auteur Nele Neuhaus heeft een aantal thrillers op haar naam staan met inspecteur Pia Kirchhoff in de hoofdrol. Haar nieuwste thriller ‘De levenden en de doden’ is pas verschenen. Twee van haar thrillers, ‘Wie wind zaait’ en ‘Sneeuwwitje moet sterven’, heb ik met veel plezier gelezen. Al jaren, zo schrijft de auteur in haar nawoord, spookt er echter een ander verhaal rond in haar hoofd. Geen thriller, maar een ‘coming-of-ageroman’. Om verwarring te voorkomen, publiceerde ze dit verhaal onder haar meisjesnaam, Nele Löwenberg. Omdat ik heb genoten van de boeken van Nele Neuhaus en door de prachtige cover, werd ik nieuwsgierig naar ‘Zomer van de waarheid’. Natuurlijk sprak het thema adoptie en het zoeken naar je roots mij als adoptiemoeder ook aan.

In het begin leek het verhaal aan mijn verwachtingen te voldoen. Löwenberg’s schrijfstijl is ook in deze roman prettig en gemakkelijk leesbaar. Het verhaal ontvouwt zich soepel en dendert dan in hoog tempo voort. Maar al snel wordt duidelijk dat Sheridan wel heel snel van de ene ellende in de andere valt. Leugens, bedrog en aanverwante narigheid volgen elkaar in hoog tempo op. Het komt de geloofwaardigheid van het verhaal helaas niet ten goede.

‘Zomer van de waarheid’ wordt beschreven als ‘coming-of-ageroman’. Ik verwacht daarbij een hoofdpersoon die een ontwikkeling doormaakt. Dat doet Sheridan ook wel, maar het blijft mager. En Rachel, haar moeder, wordt bijna een karikatuur.

Het lijkt alsof Nele Löwenberg het tempo van het verhaal belangrijker vond dan de diepte. In een thriller kan en mag dit, maar in een roman als deze is dat geen goede keuze.

Conclusie: deze roman mist zoveel geloofwaardigheid dat ze niet overtuigt. Wat mij betreft blijft het bij dit uitstapje en blijft de auteur bij het genre dat haar past, de thriller.

Titel: Zomer van de waarheid | Auteur: Nele Löwenberg | Vertaling: Sander Hoving | Uitgever: Uitgeverij Q | ISBN: 9789021457789 | Blz.: 448

Ik heb dit boek gelezen voor VrouwenThrillers.nl

3 gedachten over “Zomer van de waarheid – Nele Löwenberg

 • 17 juni 2015 om 12:03
  Permalink

  Oh, jammer! Ik heb al haar boeken gelezen, ik schrijf deze wel bij, je hebt me nieuwsgierig gemaakt!

  Beantwoorden
  • 18 juni 2015 om 19:09
   Permalink

   Smaken verschillen, misschien vind jij het wel een goed boek! Het leest in ieder geval absoluut niet vervelend.

   Beantwoorden
 • 20 juni 2015 om 07:47
  Permalink

  Jammer dat de roman is tegengevallen… Ik heb nog nooit iets van Nele Neuhaus/Löwenberg gelezen maar één van haar thrillers wil ik toch ooit wel lezen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!