Zinloze Vrouw – Marije Onstenk

zinloze-vrouwOp veertienjarige leeftijd wordt Kim ondergebracht bij pleegouders. In eerste instantie wordt ze daar liefdevol opgevangen, maar al snel verandert haar leven in een hel. Haar jeugd is definitief voorbij.
Jaren later wordt Kim verliefd op Levi. Ondanks dat zijn liefde voor haar groot is, balanceert ze voortdurend tussen vertrouwen en wantrouwen. Langzaam wordt duidelijk dat het leven voor Kim ondraaglijk zwaar is door wat er in haar jeugd is gebeurd.
Zal Levi in staat zijn de spoken uit het verleden te verjagen?

 

Op de cover is een beeld te zien van een beschadigde jonge vrouw. Gepijnigd kijkt zij de lezer aan. In combinatie met de titel zorgt dit al voor een eerste huiver. Wat een leed zit er alleen al in de titel verborgen!

Het boek beschrijft het leven van Kim. Het verhaal speelt afwisselend in 1986-1988 en in 2000-2009. In 1986 is Kim 14 jaar en woont samen met haar alcoholverslaafde, liefdeloze moeder. Haar vader is al jaren buiten beeld. Het leven bij haar scheldende en drinkende moeder is troosteloos.

“Uitkijkend over de drukke winkelstraat zie ik altijd wel mensen wier leven troostelozer en wanhopiger moet zijn dan het mijne.”

Jeugdzorg brengt Kim onder bij een pleeggezin, de kinderloze Roos en Jacob. Kim weet niet zo goed wat ze hiervan moet denken. Ze heeft nooit een liefdevol thuis gekend, maar besluit het goede te denken over haar pleegouders. Totdat Jacobs houding naar haar verandert en hij haar tot in het diepst van haar wezen kapot maakt.

Het verhaal verspringt naar het jaar 2000. Kim is volwassen en wanhopig op zoek naar “ware liefde”. Ze doet fanatiek aan internet daten en lijkt een leuke date gescoord te hebben, in de persoon van Levi. Al voor Kim hem in levenden lijve ontmoet heeft, besluit ze dat Levi de ware voor haar is. Met hem gaat ze oud worden. Gelukkig klikt het tussen hen beiden en al snel wonen ze samen. Kim houdt zielsveel van Levi, maar kan de traumatische gebeurtenissen uit haar jeugd niet van zich af zetten. Levi probeert haar zo goed mogelijk te helpen, maar Kim blijft hem maar aantrekken en vervolgens keihard afstoten. Ze kan de liefde, die haar aangeboden wordt, niet klakkeloos accepteren.

“De intimiteit waar ik zo naar verlang is tegelijkertijd als een monster dat in een koude donkere grot op me wacht, klaar om me te verslinden”.

Zal Levi telkens weer geduld voor haar op kunnen brengen? Wordt zijn liefde voor haar niet ondermijnd door de zelfdestructieve gedachten en acties van Kim? Zal Kim ooit haar verleden volledig onder ogen kunnen zien en haar leven kunnen herpakken?

“Kim, o Kim, wanneer leer jij van het leven te genieten? Te koesteren wat je hebt, te vergeten wat je had? Je leeft in het nu, Kim.”

 Wat een heftig, indrukwekkend en huiveringwekkend verhaal is dit. Gaan de rillingen al bijna over je rug bij het goed overdenken van de titel, dat wordt zeker niet minder bij het lezen van het boek. Kim komt rauw en keihard binnen. Dit komt mede door de schrijfstijl van Marije Onstenk. Het boek leest zo gemakkelijk weg. Het lijkt een pure tegenstelling, in prachtige taal komt een hartverscheurende werkelijkheid bij de lezer binnen. Hartverscheurend om te lezen hoe Kim poogt het leven te leven. De moeite die zij daarmee heeft. De onvermoeibare liefde van Levi voor haar, die soms vrij geaccepteerd en genoten wordt, om hem het volgende moment finaal van zich af te duwen. Respect voor Levi, die zo ontzettend veel over heeft voor zijn vrouw. Maar zeker ook respect voor Kim ,die het zo dapper blijft proberen.
Het gedrag van Kim aan het begin van haar relatie met Levi lijkt misschien een beetje vreemd. Hoe zij omgaat met verliefd worden, een relatie aangaan en dat soort dingen, is niet normaal. Maar wel volledig te verklaren voor wie iets meer weet over hechting en de daarbij mogelijk voortkomende problematiek. Dit gedrag past precies in het plaatje van een meisje dat nooit de kans kreeg om zich veilig te hechten. Haar ouders waren er niet voor haar. En ook haar pleegouders laten haar zo ontzettend in de steek.
Het verhaal bouwt zich op naar een climax die zich inderdaad aan het einde voltrekt.

Conclusie: rauw en hartverscheurend, maar prachtig geschreven. Kim is absoluut geen persoon die verdwijnt zodra je het boek dichtslaat.

Titel: Zinloze vrouw | Auteur: Marije Onstenk | Uitgever: eigen beheer | ISBN: 9789462548855 | Blz.: 152

4 gedachten over “Zinloze Vrouw – Marije Onstenk

  • Pingback: Eerste recensie Zinloze vrouw | Marije Onstenk

  • 12 april 2014 om 19:19
    Permalink

    Dit klinkt als een prachtig boek! En zoals bijna altijd als ik een recensie van jou lees Monique, schrijf ik het boek op mijn te lezen lijst. Mooie recensie, een boek dat indruk maakt.

    Beantwoorden
  • Pingback: Een week geleden… | Marije Onstenk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!