Ze is zoek – Emma Healy

Ze is zoekEen oude misdaad…een benevelde geest…komt de waarheid ooit aan het licht?

We maken in dit boek kennis met Maud, een oude dame wiens wereld langzaam aan het afbrokkelen is. Maud dementeert en vergeet alles wat er gebeurt. Maar is zij echt alles vergeten? Op een dag vindt Maud het oude deksel van een poederdoos in de tuin. Dat brengt oude herinneringen boven, maar de beelden blijven net onder de oppervlakte zweven. Maud kan er niet bij, maar weet dat er ergens iets niet klopt. Zij haalt gebeurtenissen in heden en verleden door elkaar en maakt alles en iedereen gek met haar gevraag.
Vriendin Elizabeth…ze is zoek. Maar wat was er vroeger aan de hand met zus Sukey? Zij was ook zoek… Langzamerhand komt er een patroon in haar benevelde geest naar boven…

“Het kapotte deksel van een oud poederdoosje, van verweerd zilver en marineblauw email dat niet langer glad is, maar dof en bekrast. Het beslagen spiegeltje is als een venster naar een vervaagde wereld, als een patrijspoort die uitkijkt onder het oceaanoppervlak. Ik weet me geen raad met de herinneringen die het oproept.”

Na ‘Tijgers in de nacht’ meteen weer een boek over dementie. Toch is ‘Ze is zoek’ een heel ander verhaal. Emma Healy gebruikt gemakkelijke zinnen en woorden, waardoor het boek prettig en vlot leest.

De cover vind ik echt prachtig! Een gebogen gestalte van een oude dame, die eenzaam op een weggetje van de kijker wegloopt. Het geeft perfect het gevoel weer dat opgeroepen werd door het verhaal. Maud voelt zich eenzaam in haar vergeetachtigheid en laat het leven langzamerhand steeds verder achter zich. Terwijl het heden steeds verder afzwakt, slokt het verleden haar meer en meer op.

Er zit een zekere spanning in het verhaal, maar naar mijn mening niet genoeg om te spreken over een thriller. Ik vind het meer een spannende roman. Maar goed, dat is ook maar een etiketje, ik heb er niet minder door genoten.
De personages worden goed uitgewerkt. De lezer krijgt een compleet beeld van Maud, door de afwisselende hoofdstukken in heden en verleden. Het is duidelijk uit wat voor gezin zij komt en hoe haar jeugd verlopen is.

Ik vond het dementieproces ook goed beschreven. Vertederend was het beeld van Maud die constant met haar notitieblaadjes rondloopt om nog enig houvast te hebben. De herhalingen waarin zij vervalt, het zoeken naar grip op het leven, Healy heeft het goed en waarheidsgetrouw beschreven.

“Het is zoiets kleins – weten waar je het bestek neerlegt – maar het voelt alsof ik gezakt ben voor een belangrijk examen. Er is een stukje van mij verdwenen.”

 Al met al was de grootste aantrekkingskracht van het boek voor mij persoonlijk het verhaal rondom de dementie, het proces dat Maud doormaakt. Dat het overgoten wordt met een misdadig sausje maakt het er nog leuker om te lezen.

Conclusie: een mooi verhaal rondom het thema dementie, prettig leesbaar met een tikkeltje spanning.

Titel: Ze is zoek | Auteur: Emma Healy | Vertaling: Mechteld Jansen | Uitgever: De Boekerij | ISBN: 9789022569139 | Blz.: 248

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!