Windkracht 6 – Agnes van Overveld

windkracht-6Een boek over vriendschap. Een boek over tegenslag, over kracht en optimisme.
Agnes wordt geveld door hersenvliesontsteking. De gevolgen zijn groot en blijvend… Niet meer in staat haar werk te doen, zoekt zij andere bezigheden. Als vrijwilliger wordt zij aan Ria gekoppeld, die vanaf haar 16e blind is. De bedoeling is dat Agnes Ria helpt met haar wekelijkse boodschappen, maar het wordt zoveel meer…

Agnes benaderde mij met de vraag of ik haar verhalenbundel wilde recenseren. Nu zijn verhalenbundels en ik niet de beste vrienden. Ik lees ze vrijwel nooit. Maar de beschrijving van ‘Windkracht 6’ bracht me over de streep. Twee vrouwen, die als maatjes aan elkaar gekoppeld worden. Zelf was ik op deze manier een aantal jaar verbonden met iemand als taalmaatje. Ik ken dus het gevoel wat deze vorm van vrijwilligerswerk met je kan doen. Het kost tijd en energie, maar je leert er ook zo ontzettend veel van!

Doordat ik Ria uitlegde wat ik zag, zag ik bovendien meer dan ooit tevoren.”

‘Windkracht 6’ is het verhaal van Ria en Agnes. Twee dames, door ‘toeval’ aan elkaar verbonden, die een diepe vriendschap koesteren. De een blind, de ander snel vermoeid en overprikkeld. Was het de bedoeling dat Agnes Ria zou helpen, gebeurt er iets wonderlijks: Ria helpt op haar beurt Agnes net zo goed.

“Via mijn ogen ziet ze de wereld, en Ria op haar beurt ‘voelt’ mijn hoofd als ik het door vermoeidheid niet naar behoren gebruiken kan.”

Het boek is opgesplitst in twee delen. In deel 1 lees je het verhaal van Ria en Agnes. De kennismaking, de klik die er meteen vanaf het begin is en zo beleeft de lezer allerlei avonturen met hen mee. In deel 2 wordt er verder ingegaan op het verhaal van beide dames apart. De ziektegeschiedenis van Agnes, waarbij zo helder en duidelijk uitgelegd wordt wat de gevolgen van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) kunnen zijn. Dit gebeurt echter op een prettig leesbare wijze, zonder zielig te worden en met een gezonde dosis humor. Hetzelfde doet Agnes voor Ria, ook haar verhaal over blind worden op je 16e wordt zonder poespas, maar met het en der een vrolijke noot verteld.

Agnes van Overveld heeft een zeer vlotte en aantrekkelijke pen. Het lezen van dit boek doe je voor je plezier, ondanks de toch zware thematiek. Heerlijk hoe zaken gerelativeerd en met humor bekeken worden. Het maakt dat je dit boek met een glimlach zult lezen. En toch maakt het zoveel indruk dat deze vriendinnen niet snel uit je hoofd verdwijnen.

‘Windkracht 6’ is een boek voor mensen met een beperking, voor hun familie en hulpverleners, maar bovenal voor iedereen die open staat voor contact met een medemens. Een humoristisch lichtpuntje als je het zwaar hebt. Een steuntje in de rug voor hen met een beperking. En een duwtje in de rug voor iedereen die beren op de weg ziet in de omgang met deze mensen.

“Loslaten is achteromkijken zonder spijt, vooruitkijken zonder verwachtingen, en het leven omarmen in het hier en nu.”

Tot 31 december 2016 kun je een gesigneerd exemplaar bestellen bij de auteur (zolang de voorraad strekt). Je betaalt dan geen verzendkosten (in Nederland en België). Van elk verkocht boek gaat er €5,- naar het Oogfonds!

Titel: Windkracht 6 | Auteur: Agnes van Overveld | Uitgever: van Brug | ISBN: 9789065233615 | Blz.: 256

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!