Vuurproef – Carina van Leeuwen

vuurproef

Forensisch rechercheur Renee Spaan houdt van haar werk, maar sinds haar levenspartner zelfmoord pleegde, houdt de dood haar regelmatig uit haar slaap. Een nieuwe zaak bezorgt haar nog meer kopzorgen: ze moet het lijk van een onbekende man identificeren die op een Haags rangeerterrein is doodgeschoten en in brand gestoken. Het onderzoek voert Renee en haar team naar een verlaten villa, waar ze behalve kogelhulzen iets veel gruwelijkers vinden…

Ik kreeg van A.W. Bruna de kans om dit boek te lezen, waarvoor hartelijk dank! In eerste instantie wilde ik dit boek lezen, omdat de cover mij aantrok. De combinatie cover en titel geeft de indruk dat het om een spannend boek gaat.

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Renee Spaan, een forensisch rechercheur. Het boek beslaat zo’n twee maanden tijd waarin Renee werkt aan het oplossen van een moordzaak. Er is namelijk een verbrand lijk aangetroffen op een rangeerterrein. Er zijn weinig aanknopingspunten wie deze man is en wat er precies gebeurd is. Vier dagen later wordt er weer een lichaam aangetroffen, ditmaal een bekende van de politie. De man is drugsverslaafd en een draaideurcrimineel. Maar deze man is niet de enige dode in het verlaten huis…
Nog geen week later overlijdt een oude vrouw aan de gevolgen van een overdosis bloedverdunners.
Houden deze moorden verband met elkaar? En wie zit er dan achter? Aan Renee en collega Meindert de taak om dit uit te zoeken. Ze moeten het met weinig mankracht doen, maar krijgen hulp van pathologe Chris Verwij.

Terwijl het onderzoek gaande is, krijgen we een inkijkje in het persoonlijk leven van Renee. Zij heeft een groot verlies geleden en is dat nog volop aan het verwerken. Maar ineens is daar dan Chris, die Renee’s toch al geringe gemoedsrust nog verder overhoop gooit.

Het boek is vrij technisch geschreven. Er komen veel forensische – en politie termen in voor. Deze termen worden overigens wel goed uitgelegd, vaak in een dialoog met een stagiaire die met Renee mee loopt. Zo wordt het ook voor de leek duidelijk waar het over gaat. Verder leest het boek gemakkelijk. Met name de dialogen zijn met veel humor geschreven. Flauwe politiehumor, dat wel. Maar ja, als je zo’n baan hebt, dan houd je je zonder deze humor niet staande.

Het boek is eigenlijk een grote puzzel. De lezer wordt aan de hand genomen door Renee en krijgt van a tot z inzicht in een forensisch onderzoek. Dit gebeurt erg degelijk. De schrijver is zelf forensisch expert en weet duidelijk waar zij het over heeft. Ik vond het interessant om een keer te lezen hoe zo’n onderzoek in zijn werk gaat. Maar met één boek weet je het dan ook wel. Het ontbreekt aan spanning in het verhaal. Jammer, want dat zou het boek echt beter maken. Het verhaal is geloofwaardig, maar dat kan ook niet anders met een forensisch expert als schrijver. De laatste onverwachtse wending van het verhaal vond ik leuk. Het maakt dat het verhaal niet zachtjes aan dood bloedt, om in de terminologie te blijven…

Wat ik erg goed vind in dit boek, is de beschrijving van de persoonlijke situatie van Renee. De worsteling met het verleden, de voorzichtige poging weer uit haar holletje te komen. Hier heeft de schrijver me wel mee weten te raken.    

Ik las een ongecorrigeerd persexemplaar, waaruit ik niet mag citeren. Vandaar geen citaten in deze recensie.

Conclusie: goed geschreven, interessant verhaal, maar meer spanning zou me nieuwsgieriger maken naar het volgende deel in de serie.

Titel: Vuurproef | Auteur: Carina van Leeuwen | Uitgever: A.W. Bruna | ISBN: 9789044969122 | Blz.: 336

 

Eén gedachte over “Vuurproef – Carina van Leeuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!