Vunzige spelletjes – Rob van Doorn

vunzige-spelletjesNa de dramatische gebeurtenissen die beschreven zijn in ‘Onmenselijke mensen’ woont Frits Halen met zijn gezin op Kreta. Daar proberen ze hun leven weer op de rit te krijgen. Hun wereld wordt echter weer volkomen overhoop gehaald wanneer Frits gevraagd wordt voor een ministerschap in een nieuw Nederlands kabinet.
Niet iedereen is blij met deze nieuwe ontwikkelingen. En dat wordt helaas ook pijnlijk duidelijk…

Rob van Doorn debuteerde met ‘Haarlem Centraal’, gevolgd door ‘Onmenselijke mensen’. Met ‘Vunzige spelletjes’, het derde boek in de serie rond Frits Halen, maakt hij de trilogie compleet.
Alle boeken zijn sterk politiek van aard, maar absoluut niet saai of droog te noemen. In duidelijke, maar ook begrijpelijke taal weet de auteur het Nederlandse politieke klimaat neer te zetten. Dat daarbij ook duidelijk auteurs eigen voorkeuren naar voren komen, lijkt bijna niet te voorkomen.

In ‘Vunzige spelletjes’ hernieuwen wij de kennismaking met Frits Halen en zijn gezin. Dit keer staat hij voor de moeilijke taak om zijn ministerschap goed vorm te geven in een onstabiel Nederland. Op internationale tegenwerking zit hij niet te wachten. Toch gebeurt dat, op zeer ingrijpende wijze. Moord op een collega, alsof het niets is…

“Nederland dreigt een progressieve regering te krijgen en daar moet tegen worden opgetreden, want dat leidt uiteindelijk tot een breuk tussen de EU en de VS en dat is slecht voor ons.”

Het risico van een serie verhalen rond dezelfde hoofdpersoon is dat ongeloofwaardigheid op de loer ligt. Bij thrillers rond bijvoorbeeld een rechercheur ligt dat nog weer iets genuanceerder, gezien het beroep en de hoge mate van fictie. Deze serie rond Frits van Halen leest echter als non-fictie. En ja, het wordt inderdaad erg veel wat Frits allemaal te verstouwen krijgt in deze serie. Goed dat dit het laatste deel in de trilogie is, een volgend boek zou fors inboeten aan geloofwaardigheid.

De titel is naar mijn idee een tikkeltje ongelukkig gekozen. ‘Vunzige spelletjes’, het doet al snel denken aan het genre ’50 tinten grijs’. De bedoeling van de titel is natuurlijk snel duidelijk, maar de associaties zijn waarschijnlijk niet helemaal gewenst.
De cover laat ook een duidelijk beeld zien. Het Binnenhof, bij uitstek het domein van onze regering. Ook hier is de link met het verhaal snel duidelijk.

Wat ik zo goed vind aan ‘Vunzige spelletjes’, en trouwens ook van de beide andere delen, is het gemak waarmee Rob van Doorn de politiek bereikbaar maakt voor een groot publiek. Mijn interesse in politieke aangelegenheden is matig, maar dit boek is nergens moeilijk te volgen. De duidelijke linkjes naar bestaande personen zijn echter her en der een beetje flauw.
De verbanden die Rob van Doorn legt tussen bestaande gebeurtenissen, vind ik daarentegen weer zeer sterk.

Conclusie: een waardig slot van de trilogie rond Frits Halen.     

Titel: Vunzige spelletjes | Auteur: Rob van Doorn | Uitgever: Ellessy | ISBN: 9789086603107 | Blz.: 296

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!