Vrij spel – Linda Jansma

vrij spelGwen woont met haar man Nick, werkzaam bij de politie, en hun twee dochters Emma en Jari in Utrecht. Een aantal maanden geleden is hun wereld op de kop komen te staan door iets dat Emma overkomen is. Het meisje wordt nog steeds gekweld door nachtmerries, maar het begint er op te lijken, dat zij langzaam maar zeker weer opkrabbelt.
Maar dan schiet Nick tijdens zijn dienst een jongen neer, van wie hij dacht dat hij gewapend was. Er wordt echter geen wapen gevonden. Heeft Nick zich aan de regels gehouden of heeft hij zijn wapen te snel gebruikt?
De overleden jongen was lid van een plaatselijke gang en zijn ‘homies’ laten het er niet bij zitten. Weer wordt het leven van Gwen en haar gezin volledig overhoop gehaald…

Linda Jansma heeft al meerdere boeken op haar naam staan, die ik stuk voor stuk kon waarderen. Dat schept dus bepaalde verwachtingen over haar nieuwste boek. ‘Vrij spel’ is een titel die aanspreekt, kort maar krachtig. De cover van het boek past prima bij Jansma’s andere boeken, maar zegt mij persoonlijk niet zoveel.

Dat Linda Jansma kan schrijven wist ik al een tijdje. En dat bewijst zij ook weer in dit boek. Als geen ander verstaat zij de kunst om op een simpele manier te vertellen, begrijpelijk voor iedereen, zonder in kinderlijke taal te vervallen. De beschrijvingen en dialogen zijn zo levensecht, dat de lezer zich bijna op het toneel tussen de personages waant. Er zijn echter scenes, waar je helemaal niet bij wilt zijn. Door de beeldende vertelwijze wordt je er echter tegen wil en dank bij gesleurd om toe te kijken. Dat maakt ‘Vrij spel’ tot een rauw en heftig verhaal.

Het verhaal wordt verteld door vier verschillende personen. Dit maakt het verhaal smeuïger dan wanneer het bij één verteller was gebleven. Doordat Gwen als ik-persoon neergezet wordt, kon ik het meest met haar meeleven. Maar omdat het perspectief wisselde tussen Gwen, pastoor Luc, bendelid Ozzie en Emma, krijgen al deze personen een achtergrond. Boven elk hoofdstuk staat vermeld over wie het in dat hoofdstuk gaat, dus de wisselingen in perspectief zijn niet verwarrend.

Het verhaal speelt in oktober, maar er wordt regelmatig terug geblikt naar de gebeurtenissen in februari.  En ook de verhaallijn in oktober is niet chronologisch verteld. Voordeel van deze wisselingen in tijd is dat het spanning in het verhaal brengt. Soms moest ik echter wel even schakelen en een denkbeeldig tijdbalkje maken om niet in de war te raken. De data zijn gelukkig boven elk hoofdstuk vermeld, anders was ik verdwaald in de tijd.

‘Vrij spel’ is een heftig verhaal, op een open en rauwe manier verteld. Deze stijl past prima bij het verhaal, gangs zijn nu eenmaal niet verfijnd. Er worden veel ‘straattermen’ gebruikt. Ik moest daar even aan wennen, maar het zorgt voor een geloofwaardig beeld van het leven in een bende of gang.
Vanaf de openingsscène op het station met de politie aan de ene kant en een onbekende jongen aan de andere kant, moest ik denken aan de schietpartij in november 2012 op station Hollands Spoor, waarbij ook een jonge jongen om het leven kwam door een politiekogel, afgevuurd in de waan dat de jongen gewapend was. Deze gedachte maakt het verhaal nog meer beladen, maar ook geloofwaardig. Het zet je aan het denken over de levensgrote beslissingen die een politieman soms in een split second moet nemen.

De plot is spannend, maar was deels niet onverwachts voor mij. Vanaf het begin wist ik dat bepaalde informatie terug zou komen aan het einde. En dat was ook zo. Teleurstellend? Nee, want als een schrijfster het voor elkaar krijgt dat ik de spanning in mijn eigen lijf voel, dan heeft zij gewoon prima werk afgeleverd. En dat was het geval bij de laatste bladzijdes van dit boek, ik voelde de spanning in mijn buik knijpen. Missie geslaagd!

Conclusie:  een spannend en heftig verhaal over wraak, rauw en geloofwaardig neer gezet.

Titel: Vrij spel | Auteur: Linda Jansma | Uitgever: De Crime Compagnie | ISBN: 9789461091345 | Blz.: 340 blz.

 

2 gedachten over “Vrij spel – Linda Jansma

 • 10 november 2014 om 15:53
  Permalink

  Ik ga het tzt lezen zoals ik al haar boeken heb gelezen maar zal nog wel een poos duren 🙂
  Mooie recensie

  Beantwoorden
  • 10 november 2014 om 18:01
   Permalink

   Heb je een grote stapel liggen? 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!