Vriendendienst – Almar Otten

VriendendienstDavid Zomer leidt een burgerlijk leventje met zijn vrouw en kinderen en zijn baan als ambtenaar bij de gemeente. Ooit was dat heel anders. Hij maakte deel uit van de krakerswereld in Amsterdam en deed mee aan protestacties. Dit bleef niet alleen bij spandoeken maken, maar er werden heuse aanslagen gepleegd. Het verleden is echter afgesloten en dat blijft zo. Tenminste, dat is wat David denkt. Maar zijn verleden haalt hem in en tegen wil en dank wordt hij weer betrokken bij activiteiten en personen die hij eigenlijk wil vermijden…

Almar Otten schrijft historische thrillers, waarvan ik er een aantal las. Vriendendienst is zijn zevende boek. In zijn boeken weet Otten altijd een mooie combinatie te maken van feiten en fictie, met een historisch tintje. Precies waar ik van houd! Jammer dat deze auteur niet bekender is bij het grote publiek. Ik vergeleek hem in een eerdere recensie qua stijl met Dan Brown en ook bij het lezen van dit nieuwste boek werd dit bevestigd.

Almar Otten kan schrijven, dat heeft hij al bewezen in het verleden. En dat wordt ook hier weer duidelijk. Zijn stijl leest prettig, hoewel het niet heel gemakkelijk is. Vriendendienst is dan ook geen boek dat je binnen een paar uurtjes uit leest. Dit heeft ook te maken met het complexe onderwerp, de financiële wereld. Niet helemaal mijn ding, dus ik moest goed mijn aandacht erbij houden. Toch wordt het thema toegankelijk genoeg gebracht om het, als totale financiële leek, ook te snappen.

Wat het er ook niet gemakkelijker op maakt, zijn de vele personages die de revue passeren. Het is echt opletten geblazen wie wie is. Er worden ook personages ten tonele gebracht die later niet meer of zijdelings terugkomen. Leuk detail is dat er verschillende personen uit vorige boeken terugkomen. Niet als hoofdpersoon, maar ze spelen zeker een rol van betekenis in dit nieuwe verhaal.

Er zit een lekkere spanning door het hele verhaal heen. Wat in het verleden gebeurd is, wordt stukje bij beetje duidelijker. Er wordt gesproken over een genootschap en een geheim, een versleuteld document. Maar de details blijven lang onduidelijk.
Otten deinst ook niet terug voor wat doden her en der, het lijkt alsof iedereen op iedereen jaagt. Ook dit brengt een forse dosis spanning in het geheel.

Wat ik altijd erg kan waarderen, zijn de historische feitjes die in een verhaal terugkomen. Zo gaat Vriendendienst over de moord op Olof Palme, premier van Zweden, in 1986. Ook historie van de PKK komt uitgebreid aan de orde, net als het bestaan van de actiegroep Rara (Revolutionaire AntiRacistische Actie). Dit alles speelde in de jaren 80. Ik was destijds zelf te jong om hier herinneringen aan te hebben, maar de oudere lezers zullen hier zeker nog beelden bij kunnen oproepen. Heerlijk, fictieve verhalen rond waargebeurde feiten. Dat is kennis uitbreiden en genieten in één!

Conclusie: een goed uitgewerkte thriller over misstanden in de financiële wereld, de macht van banken en vorsten.

Titel: Vriendendienst | Auteur: Almar Otten | Uitgever: Luitingh Sijthoff | ISBN: 9789024568826 | Blz.: 384

Ik las dit boek voor Vrouwenthrillers.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!