Voor altijd Isa – Svea Ersson

voor-altijd-isa

Geheimen komen altijd uit…

Wanneer de criminele activiteiten van haar vriend uit de hand lopen, is Isa haar leven niet meer zeker. Ze neemt een andere identiteit aan en vlucht naar de afgelegen boerderij van boer Mark met wie ze trouwt en kinderen krijgt. Het enige wat haar nog herinnert aan haar oude leven zijn haar dagboek en de brieven van Dean, haar correspondentievriend in Death Row. Op een dag staat Dean onverwacht voor haar neus. Hij is ontsnapt na een brand in de gevangenis en zoekt een schuilplaats bij Isa. Al snel blijkt dat Dean door meer dan zijn brieven aan haar verbonden is en dat Isa’s identiteit en leven in gevaar zijn…

 

Als je de naam van de schrijfster ziet, denk je meteen aan Scandinavie. Hoe grappig is het dan om meteen aan het begin van het boek te lezen over Boer zoekt vrouw en een boerderij op de Veluwe…

De proloog bestaat uit een brief die de hoofdpersoon schrijft aan Dean, een ter dood veroordeelde gevangene in de Verenigde Staten. Zij corresponderen al jaren met elkaar.

Vervolgens beschrijft het boek hoe hoofdpersoon Iris vlucht naar boer Mark, die zij op televisie gezien heeft bij Boer zoekt vrouw. Iris’ vriend Lorenzo is neergeschoten en zijn vriend, Toby, bedreigt Iris. Tijdens haar vlucht schrijft Iris haar verhaal op. Het verhaal begint in 2001, wanneer Iris Lorenzo ontmoet en samen met hem een luxueus leventje gaat leiden. Het is al snel duidelijk dat Lorenzo zijn geld niet helemaal eerlijk verdient. Langzaam bij beetje worden de omstandigheden steeds duidelijker. Lorenzo zit in de kunsthandel en dat is niet helemaal zuivere koffie. Uiteindelijk leidt dit tot het neerschieten van Lorenzo en Iris’ vlucht naar Mark. Mark en Isa, zoals zij nu heet, trouwen en krijgen dochter Yara. Hun zoontje Tim overlijdt vlak na de geboorte. Isa geeft zichzelf de schuld van zijn dood, ze ziet het als straf voor wat er gebeurd is in haar tijd met Lorenzo. Isa correspondeert weer onder haar nieuw naam met Dean. Zij vertelt hem in haar brieven alles en vindt begrip bij hem, iets wat ze bij Mark niet vindt. Isa ontdekt waarvoor Dean veroordeelt is, hij zou gruwelijke verkrachtingen en moorden op zijn geweten hebben. Isa gelooft Dean als hij zegt dat hij onschuldig is.

Isa ziet op het journaal dat er een grote brand is geweest in de gevangenis van Dean. Er zijn veel slachtoffers en Isa blijft in onzekerheid over het lot van Dean. Maar plotseling staat er een onbekende voor de deur, die beweert dat hij Dean is. Hij is in de chaos na de brand ontsnapt en zoekt nu een schuilplaats bij Isa. Isa verbergt Dean in haar atelier, zonder het aan Mark te vertellen. Ze weet niet wat ze er van moet denken en is in haar hart bang voor Dean. Dit wordt alleen maar erger als de hond dood gevonden en een meisje verkracht wordt. Om Dean weg te krijgen, probeert Isa schilderijen van Dean onder haar eigen naam te verkopen. Dit lukt, maar een van de kopers is Toby. Hij herkent Isa en waarschuwt haar voor de maker van deze schilderijen. Isa geeft Dean de opbrengst van de schilderijen en stuurt hem weg. Ze denkt dat ze veilig is nu Dean weg is, maar hij blijkt helemaal niet ver weg te zijn. De moeder van Mark wordt dood gevonden langs de weg en een paar dagen later pleegt zijn vader zelfmoord. Isa twijfelt echter aan de gebeurtenissen  en verdenkt Dean ervan beiden vermoord te hebben. Isa voelt zich ontzettend schuldig richting Mark.

“Omarmt in al zijn onschuld het kwaad dat, vermomd als zijn vrouw, zijn leven vernietigt.”

Nu zijn ouders er niet meer zijn heeft Mark een knecht nodig op de boerderij. Op deze manier dringt Dean zich weer het leven van Isa binnen. Mark is weg van “Daan” zoals hij Dean kent. Isa wordt alleen maar banger.

“Wij zijn voor elkaar voorbestemd, Iris. Jij bent voor mij ter wereld gekomen;ik ben jouw lotsbestemming.”

Toby wil Isa helpen door Dean te vermoorden. Op een ochtend is Dean niet meer op de boerderij. Isa gelooft dat hij vermoord is door Toby. Maar dan opeens staat Dean weer voor haar neus…

De cover is een mooie foto van een jonge vrouw in een witte jurk tussen de bomen. Een onschuldig beeld, juist tegenovergesteld aan het gevoel van Isa, die zich overal schuldig over voelt door een misstap in haar verleden.  En ook al probeer je een dan nog zo onschuldig en braaf leven te leiden, het verleden met zijn geheimen achtervolgt je altijd…
De titel is goed gekozen en heeft een duidelijke link met het verhaal.
Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Isa, de ik-persoon. De gebeurtenissen worden door haar ogen beschreven. Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven, met af en toe een terugblik in het verleden van Isa. Dit komt ten goede aan de spanningsopbouw. Terwijl het heden beschreven wordt, krijg je stukje bij beetje meer informatie over het verleden en kom je erachter waardoor het heden is zoals het is. De lezer krijgt een compleet beeld van Isa, de schrijver heeft dit goed uitgewerkt. Maar ook de andere personages worden tegen een achtergrond geplaatst, waardoor je hun handelen beter begrijpt.
Het verhaal leest erg snel en gemakkelijk. De schrijver gebruikt geen moeilijke woorden en geen ingewikkelde zinnen. De overgangen tussen verschillende tijden en verschillende onderwerpen zijn duidelijk.
Het plot is spannend om te lezen. Het zit goed in elkaar, al zijn er wel een aantal toevalligheidjes… Maar het komt de leesbaarheid en spanning niet ten goede als al die eindjes uitgewerkt zouden moeten worden. Het boek wordt door deze losse eindjes niet minder geloofwaardig.

Conclusie: leuk verhaal dat vlot leest.

Titel: Voor altijd Isa | Auteur: Svea Ersson | Uitgever: Verbum Crime | ISBN: 9789461890102 | Blz.: 254

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!