Vluchtcode Vlinder – Margriet Brandsma

 

Vluchtcode Vlinder

“….de muren hebben oren en wie weet werken de buren wel voor de Stasi.”

Michael woont met zijn ouders en twee zussen in Oost-Duitsland. Zijn ouders staan absoluut niet achter het regime, maar schikken zich uit angst voor represailles. Michael wordt verliefd op een Nederlands meisje, Rina. Hun liefde is zo sterk, dat ze hun leven met elkaar willen delen. Maar hoe? Moet Rina haar vrijheden opzij zetten en naar Oost-Duitsland verhuizen? Ze besluiten dat Michael gaat proberen om zijn land te ontvluchten, zich terdege bewust van de gevaren van zo’n actie. De voorbereidingen worden getroffen, maar voordat Michael de grens over is, wordt hij opgepakt en gevangen gezet. Zal hun liefde ooit nog kans van slagen krijgen?

Op 9 november 2014 was het 25 jaar geleden dat de Muur, of het IJzeren Gordijn, viel. Op deze datum las ik ‘Vluchtcode Vlinder’, het verhaal over liefde, verraad en mensensmokkel.Toen ik dit boek op de website van Uitgeverij Conserve zag staan, werd ik nieuwsgierig. Zelf ben ik opgegroeid in het tijdperk van ‘Het IJzeren Gordijn’, een bezoek daaraan stond zelfs elk jaar tijdens de vakantie op de agenda. Ik was gefascineerd door het idee dat achter dat hek ook gewoon mensen woonden, maar dat die mensen daar vooral moesten blijven. In mijn kinderwereld van vrijheid was dat een onbegrijpelijk iets. Diepe indruk maakten de beelden van november 1989. Ik zie nog die mannen tegen die muur op klauteren en er bovenop zitten. En de eerste vakantie daarna, toen er ineens overal trabantjes reden en wij ongehinderd de andere kant van het hek konden bekijken (en er een stukje van mee naar huis namen…).

10352606_647524308701227_1562839517761167590_n

Margriet Brandsma kennen we als journalist, werkzaam in Duitsland. Vaak deed zij verslag in het NOS-journaal over de gebeurtenissen bij onze oosterburen. Zij kent het land en de geschiedenis van binnenuit en dat merk in je ‘Vluchtcode Vlinder’. Het verhaal leest als een journalistiek verslag. Als je een roman verwacht, kan deze stijl tegenvallen, maar het geeft wel een heel gedegen beeld van de gebeurtenissen.
Het verhaal van Michael en Rina is geschreven in een gemakkelijk leesbare stijl. De hoofdstukken worden afgewisseld met cursief gedrukte stukken geschiedenis. Dit maakt dat het boek een prima beeld geeft van de jaren 1945-1989. Er komen ook regelmatig terugblikken van Michael en Rina zelf in het boek voor. Deze toevoegingen hebben voor mij persoonlijk geen meerwaarde, vanwege de stijl van het verhaal. Was het geschreven als fictie, dan hadden deze terugblikken een mooie toevoeging kunnen zijn, maar nu is het hele verhaal op zich al een terugblik.
De foto’s die her en der in het boek staan, kon ik daarentegen wel waarderen.

Wat mij het meest opviel en raakte, was de onbekendheid in de rest van de wereld van wat er gebeurde achter De Muur. Zelfs in Nederland, zo dichtbij gelegen, wisten de mensen niet wat er speelde. En ook de rol van de Stasi verwonderde mij. De armen van deze geheime dienst reikten ver, erg ver. Ongelooflijk dat Rina in Nederland achtervolgd werd door mannen van de Stasi. Je zou bijna denken dat het toch fictie is…
Maar ook de beschreven angst voor verraad van de mensen in Oost-Duitsland raakte mij. Elk familielid, elke vriend zou banden met de Stasi kunnen hebben en om opgepakt te worden hoefde er niet veel te gebeuren. Bizar dat deze dingen in zulke recente geschiedenis nog plaats vonden!

‘Vluchtcode Vlinder’ geeft inzicht in de mensenhandel, of vrijkoop van gevangen door West-Duitsland. Oost-Duitsland heeft er miljarden mee verdiend, maar nog altijd ligt er een sluier van geheimzinnigheid rond deze acties. Goed dat er, bijvoorbeeld door middel van dit boek, aandacht voor komt.

“De deling van Duitsland was de garantie voor stabiliteit en vrede in Europa en dat moest zo blijven. Dat aan de andere kant van de Muur een onvervalste dictatuur was opgebouwd, met een geheime dienst die tentakels had tot in alle uithoeken van de samenleving, ontging de meeste mensen.”

Conclusie: een verhaal over een onbekend stukje van onze recente geschiedenis, dat leest als een journalistiek verslag, maar dat boeit en informeert.

Titel: Vluchtcode Vlinder | Auteur: Margriet Brandsma | Uitgever: Conserve | ISBN: 9789054293750 | Blz.: 192

Eén gedachte over “Vluchtcode Vlinder – Margriet Brandsma

 • 15 november 2014 om 14:20
  Permalink

  Zeker de moeite waard om te lezen, dankje Monique!
  Ik kan hier niet de like knop vinden?
  Groetjes!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!