Vlucht naar Curaçao – Debby van den Bergh

Vlucht naar CuracaoIn ‘Vlucht naar Curaçao’ vertelt de ik-persoon over haar leven, dat ze na de dood van een vriendin drastisch omgooit. Ze verlaat de vader van haar zoon. Ondanks dat het op haar eigen initiatief gaat, hakt deze gebeurtenis er diep in bij haar. Niet alleen is ze de vertrouwdheid en zekerheid van een relatie en partner kwijt, ze is ook ineens ‘parttime moeder’. Met vallen en opstaan probeert ze een nieuwe weg te vinden naar persoonlijk geluk.

 “Ik ben zoekende. En ik weet inmiddels dat deze zoektocht slechts kan worden vervolgd als ik in staat ben om los te laten. Maar vinden we dat niet het moeilijkst wat er is? Willen we niet liever vasthouden aan onze zekerheden?”

 

Debby van den Bergh is niet nieuw in het schrijversvak. Columns, gedichten en verhalen vloeiden al uit haar pen. Nu komt daar haar deels autobiografische debuutroman bij. Vooral de column-stijl zag ik terug in ‘Vlucht naar Curaçao’. Met gevoel, herkenbaar, to-the-point en humoristisch zijn woorden die dit boek kenmerken. Ook zijn een aantal gedichten van de hand van de auteur opgenomen in het boek. Een mooie aanvulling op de inhoud van het verhaal!

Het perspectief ligt bij de ik-persoon. Wie dat is, hoe haar naam is, blijft ongenoemd. Het verhaal wordt verteld in de vorm van een soort dagboekfragmenten. Hoewel we dus geen naam weten, leren we de hoofdpersoon wel goed kennen. Ze schuwt het benoemen van haar slechte eigenschappen en onzekerheden niet. En met name die laatsten komen vaak aan de orde. Haar hele leven staat op de kop. Na de scheiding moet ze op zoek naar zichzelf. Er ligt een heel verleden open dat nog verwerkt moet worden. In dit hele proces kan ze terecht bij twee vrienden, die haar proberen te helpen, maar haar ook ongezouten de waarheid vertellen. Een waarheid die niet altijd leuk is om te horen. Met de nodige zelfspot bekeken krijgen deze inzichten een plekje in haar leerproces.

“Ga niet op zoek naar jezelf, creëer jezelf.”

 ‘Vlucht naar Curaçao’ bestaat uit hoofdstukken die onderling eigenlijk geen samenhang of verbinding hebben. Het is dan ook vaak onduidelijk wat de plaats van de gebeurtenissen in de tijdslijn is. Het komt een beetje ‘hapsnap’ over en zorgde her en der voor enige verwarring.

Het eerste deel van het boek leest als een chicklit. De belevenissen van de ik-persoon na haar scheiding worden op dusdanig humoristische manier omschreven, dat het een echte chicklit niet zou misstaan. Maar dan zijn daar opeens halverwege de dagboekfragmenten uit haar jeugd. Indringend en heftig! De reacties en gedachten van de ik-persoon kunnen hierdoor ook worden verklaard, waardoor het boek ineens een heel andere lading krijgt dan de gemiddelde chicklit.

Conclusie:  verhaal over een zoektocht naar zichzelf, waarbij het verleden losgelaten moet worden. Leest als een chicklit met bijbehorende humor, maar heeft zeker veel meer diepte en lading.

Titel: Vlucht naar Curaçao | Auteur: Debby van den Bergh | Uitgever: Letterrijn | ISBN: 9789491875175 | Blz.: 240

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!