Een vlaag van waanzin – Corine Hartman

Een vlaag van waanzinAl jaren zijn Anthonie en Romée een stel. Samen hebben ze drie kinderen en ze hebben het goed met z’n allen. Tenminste, zo lijkt het voor de buitenwereld. Allebei een leuke baan, een villa met een zwembad, gezonde kinderen, ze moeten wel gelukkig zijn. Maar Romée voelt dat niet zo, zij twijfelt aan haar leven met Anthonie. Als ze dan ook nog gevoelens krijgt voor een oude vlam, vertelt zij haar man dat ze toe is aan rust en een tijdje op zichzelf gaat wonen. Alles in Anthonie komt hiertegen in verzet, met onomkeerbare gevolgen…

Corine Hartman schreef vele thrillers, waaronder de serie over Jessica Haider. Dat zij een goede auteur is, heeft ze keer op keer bewezen. Toch haakte ik af na twee delen Haider. Het zijn absoluut goed geschreven verhalen, maar te hard en te luguber voor mij.
Hartmans nieuwe boek, ‘Een vlaag van waanzin’ is echter van een heel ander kaliber. Niet meer de harde actie, maar de psychologie staat op de voorgrond. Gebaseerd op een waargebeurd familiedrama. Laat dat nu net het soort verhaal zijn waar ik zo van houd…

Titel en cover worden voldoende duidelijk bij het lezen van het boek, al is dat in geval van de titel niet heel moeilijk.

“Ik ga bij je weg. Dat zal zo’n vogel nooit doen. Ik ga bij je weg. Een zin die keer op keer door mijn hoofd speelt. Opnieuw en opnieuw. Ik ga bij je weg.”

Het boek is opgedeeld in hoofdstukken, waarbij het verhaal verteld wordt in de derde persoon. Her en der wordt dit afgewisseld met schuingedrukte stukken tekst, geschreven door Anthonie als ik-persoon. Deze intermezzo’s geven het verhaal net nog een tikkeltje meer geloofwaardigheid en impact. De lezer kijkt mee in het hoofd van een dader.

“Ik zou alles, alles voor haar doen, altijd, ze hoeft maar een kik te geven en ik ren voor haar. Het kan niet waar zijn dat ze zomaar zegt: ik ga bij je weg. Het mag niet. Alles zal ik uit de kast halen om dat te voorkomen. Alles.”

Het gebeurt helaas al te regelmatig, dat we in het nieuws horen van een familiedrama. Vader (in de meeste gevallen) doodt moeder of juist de kinderen. Wat een verdriet en wanhoop moeten er schuil gaan achter deze nieuwsberichten! Het blijft ook schokken wanneer er weer een dergelijk bericht in de media verschijnt.
Corine Hartman probeert in ‘Een vlaag van waanzin’ zo’n trieste gebeurtenis te reconstrueren. Ze duikt in het hoofd van de dader. Wat gebeurt er in iemands brein, dat er overgegaan wordt tot zo’n verschrikkelijke daad?
Het lukt haar in die mate, dat ik van begin tot einde geboeid was door het verhaal. Het verleden, dat van grote invloed is op de situatie van het heden, wordt er goed bij betrokken. Langzaamaan ontrollen de gebeurtenissen uit het verleden zich voor de ogen van de lezer en wordt er ongewild toegewerkt naar die vernietigende climax.

Het grote pluspunt van dit boek zijn de alledaagse en dus herkenbare personages. Het leven in een villa met zwembad staat ver van mij af, dus in het begin had ik zo mijn bedenkingen tegen de setting. Het deed mij denken aan ‘De eetclub’ van Saskia Noort. Gelukkig werden Anthonie en Romée veel menselijker en meer herkenbaar geschetst, zodat het onmogelijk was om niet met hen mee te leven.

Echt spannend is het verhaal niet. Tenminste niet op de standaard manier van een thriller. Ik heb dan ook getwijfeld of dit boek wel als thriller betiteld zou moeten worden, net zoals ik dat eerder deed bij ‘Heller’ van Michael Berg. Destijds was ik van mening dat er te weinig grond aanwezig was voor deze benaming. Inmiddels, een beetje ouder en wijzer geworden op boekengebied, vind ik dat dit soort boeken wel degelijk onder de noemer van thriller geschaard mogen worden. De spanning zit dan wel niet aan de oppervlakte, maar daaronder gonst en buldert het soms zelfs. Niet voor niets wilde ik het boek zo snel mogelijk uitlezen en had ik de onbedwingbare neiging te schreeuwen naar Anthonie of Romée om maar aan die onafwendbare afloop te ontkomen. Voor mij is ‘Een vlaag van waanzin’ dan ook een prima psychologische thriller.

Conclusie: een prima psychologisch drama

Titel: Een vlaag van waanzin | Auteur: Corine Hartman | Uitgever: Cargo | ISBN: 9789023494195 | Blz.: 288

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!