Verzwegen – René Appel

VerzwegenSuzan beleeft een moeilijke tijd na de ziekenhuisopname en het plotselinge overlijden van haar moeder. In plaats van steun van haar echtgenoot, krijgt ze echter de boodschap dat Ron een verhouding heeft. Niet met een onbekende vrouw, maar met de naaste collega die het echtpaar helpt in hun winkel.
Of het allemaal nog niet genoeg is, krijgt Suzan als een soort erfenis van haar moeder voor het eerst de naam van haar biologische vader te horen.
Haar moeder en haar man is Suzan kwijt, maar ze is vastbesloten haar vader te vinden…

René Appel is een bekende naam is auteursland.  Al in 1987 verscheen zijn eerste boek en er volgen er velen. Verschillende keren vielen zijn boeken in de prijzen. Onlangs is ‘Schone handen’ met succes verfilmd.
Die titel was tot nu toe de enige die ik van René Appel gelezen heb. Een goed boek, dus toen de uitgever mij benaderde met de vraag of ik het nieuwste boek zou willen lezen, ben ik daar graag op in gegaan.

‘Verzwegen’ is geschreven in een zeer ongedwongen, soepele stijl. Alsof het schrijven van een boek geen enkele moeite kost. Het leest gemakkelijk en snel.
René Appel staat bekend om zijn ‘girl-next-door-verhalen’. Daar is ‘Verzwegen’ een mooi voorbeeld van. Er gebeurt nogal het één en ander in het leven van Suzan, maar door de verteltrant lijkt het net alsof het jou en mij ook zomaar zou kunnen overkomen. Het is knap om als schrijver je personages zo levensecht te maken dat ze het buurmeisje, neef of vriend van de tante van de lezer kunnen vormen. Deze kunst verstaat Appel zeer zeker!

‘Verzwegen’ is gekwalificeerd als literaire thriller. Qua spanning vond ik het verhaal echter een beetje tegenvallen. Het duurde lang voordat er enige druk op de boog kwam te staan. Het eerste deel van het verhaal verliep zelfs enigszins traag. Gelukkig kwam dat goed toen ik over de helft was, al werd het nergens echt heel spannend.
Het slot vond ik echter wel erg goed. Subtiel en rustig, maar met een mooi staaltje psychologie. Zo’n einde waarbij je jezelf betrapt op de gedachte: “Lees ik het nu goed?”

Conclusie: Weinig spanning en in het begin wat traag, maar uitblinkend in doodnormale personages en alledaags drama.

Titel: Verzwegen | Auteur: René Appel | Uitgever: Ambo|Anthos | ISBN: 9789026333729 | Blz.: 304

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!