Verloren – Clarice Janzen

VerlorenPhilip bezoekt zijn vrouw Lotte in een tbs-kliniek. Lotte is ontoerekeningsvatbaar verklaard nadat zij probeerde haar man dood te slaan. Philip knapt lichamelijk weer op, maar heeft nog geen antwoord gekregen op de vraag hoe zijn vrouw tot deze daad gekomen is. Samen met de behandelend arts reconstrueert Philip de gebeurtenissen die aan Lottes daad vooraf gingen. Hun verhuizing naar Portugal, Lottes zwangerschap en het verlies van hun kindje. Als Philip terugkeert naar Portugal, vindt hij echter pas antwoorden op zijn vragen.

Clarice Janzen is journaliste en schreef eerder met succes een aantal korte verhalen. In 2014 debuteerde zij met haar eerste thriller, ‘Overspel’. Daar komt nu dus een tweede thriller bij in de vorm van ‘Verloren’.
De covertekst sprak mij bijzonder aan. Het verlies van een kindje, een bekend en helaas herkenbaar thema voor mij. Ik was dan ook erg benieuwd naar de uitwerking van dit thema.

Janzen heeft een zeer fijne schrijfstijl. Alsof het haar geen enkele moeite kost, rollen de zinnen over het papier. Ik had het boek dan ook in een mum van tijd uit.

Philip vertelt zijn verhaal vanuit de eerste persoon. Als lezer krijg je dus alleen zijn kant van het verhaal te zien. Het is een originele keuze van de auteur om de liefde tussen Lotte en Philip te beschrijven vanuit het perspectief van de man.

Het verhaal begint met de poging tot doodslag op Philip, dus er is meteen spanning aanwezig. Die spanning zakt echter snel weg. Philip gaat in gesprek met de arts van Lotte en vertelt hem over hun leven samen. Een groot deel van het boek lijkt dan ook meer een roman dan een thriller. Tegen het einde loopt de spanning weer iets op, maar echt spannend wordt het boek nergens.
Het verhaal lijkt ook lang op een erg voorspelbaar einde af te stevenen. Gelukkig komt er dan toch nog een wending, maar helaas een ongeloofwaardige. Ik vond de plot erg ver gezocht, waarbij ik mij ook zeer ergerde aan bepaalde uitspraken die gedaan werden.

Conclusie: ‘Verloren’ is een vlot geschreven verhaal over de liefde tussen twee personen, waarvan de plot echter helaas niet overtuigt.
 Titel: Verloren | Auteur: Clarice Janzen | Uitgever: Marmer | ISBN: 9789460682209 | Blz.: 253 blz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!