De vergeten prins – Lucas Zandberg

De vergeten prinsHet is 1876 en de Prins van Oranje, Willem oftewel Wiwill, is verliefd. De afgelopen jaren genoot hij van de buitenissigheden van het mondaine Parijs. Nu hij echter de liefde gevonden heeft, bereidt Wiwill zich voor op zijn toekomst als koning.
Helaas wordt zijn toekomstige gemalin niet geaccepteerd door zijn koninklijke ouders en de Nederlandse regering. Trotseert Wiwill de wil van zijn ouders en kiest hij voor de liefde? Of blijkt het keurslijf van het hof toch sterker?

De boeken van Lucas Zandberg stonden al een tijdje op mijn never ending wensenlijst. Het was er echter nog niet van gekomen. Het was dus een leuke verrassing toen de auteur vroeg of ik zijn nieuwste boek, ‘De vergeten prins’ wilde lezen en recenseren.
Hoe ouder ik word, hoe leuker ik geschiedenis ga vinden. Spijt dat ik op school niet beter opgelet heb! De rijke historie van ons koningshuis vind ik een boeiend onderwerp, dus dat belooft veel goeds voor ‘De vergeten prins’.

Wiwill is de zoon van koning Willem III en koningin Sophie en de beoogde volgende koning, Willem IV. De relatie tussen Wiwill en zijn vader is ronduit slecht te noemen. De Prins van Oranje ontvlucht het hof en het land dat hem benauwt. Hij leeft een ruig leven in Parijs, maar vindt dan toch de liefde van zijn leven in Mathilde, een Nederlandse gravin en daarmee een vrouw beneden zijn stand.
Wiwill is de (veel) oudere halfbroer van de latere koningin Wilhelmina.

Tot zover de feitelijke kennis over deze Prins van Oranje, die nooit koning Willem IV werd. Lucas Zandberg is er zeer goed in geslaagd om Wiwill tot leven te brengen voor de lezer. In gemakkelijk leesbare stijl vertelt hij over belangrijke jaren van deze redelijk onbekende Oranje-telg. Zijn in die tijd als abnormaal bestempelde vriendschap met lakei Johannes, de relaties tussen verschillende Oranjes, het leven aan het hof in de late 19e eeuw… Het verhaal trok als een film aan mij voorbij.
‘De vergeten prins’ is fictie, maar leest als een ooggetuigenverslag.

Op een leuke, vermakelijke wijze kennis vergaren over onze Nederlandse geschiedenis, ik houd ervan!

Conclusie:  een zeer vlot leesbaar verhaal over één van de onbekende Oranje-telgen.

Titel: De vergeten prins | Auteur: Lucas Zandberg | Uitgever: De Arbeiderspers |ISBN: 9789029538800 | Blz.: 224

4 gedachten over “De vergeten prins – Lucas Zandberg

  • 2 augustus 2016 om 23:43
   Permalink

   Ken je al andere boeken van deze auteur Anneke? Het is zeker een aanrader als je van vaderlandse historie houdt…
   Groet, Monique

   Beantwoorden
 • 3 augustus 2016 om 10:30
  Permalink

  Boek al een poos geleden gelezen en vond het inderdaad een erg fijn boek over een prins die ik helemaal niet kende. Leuke recensie ook!

  Beantwoorden
  • 3 augustus 2016 om 11:46
   Permalink

   Dank je Marjan! Leuk he, om op zo’n manier meer te leren over zulke personen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!