Vergeet mij niet – Anja Feliers

vergeet-mij-niet

Wanneer je tot diep in je ziel gebroken bent…

Een snikhete zomer. Als Wim na een lange dag op kantoor weer naar huis wil vertrekken, treft hij zijn zoontje Fenne levenloos aan op de achterbank. De nachtmerrie van elke ouder… Hoe kan Wim zijn vrouw Saskia nog in de ogen kijken? Hoe moet hun dochtertje Bo nu verder? Wim zoekt hulp bij psychologe Kathleen Verlinden, maar zij voelt al snel aan dat er iets niet klopt. Kan je relatie zo’n tragedie overleven? En kun je je partner ooit nog vertrouwen? En wat is er die dag echt gebeurd?

 

Op de cover staat een mooie foto van een blond meisje dat naar mijn mening enigszins ondeugend opkijkt naar de camera. Bij het lezen van het boek dacht ik eerst dat het Bo, de dochter van Saskia, voorstelt. Dan snap ik de link met het verhaal niet helemaal. Nu denk ik dat het verder terugvoert, naar de kleine Saskia. Vanuit dit perspectief is de cover goed te verklaren, maar ook de titel. Blijft die ondeugende blik over, die ik niet kan rijmen met het verhaal. Waarschijnlijk interpreteer ik die blik verkeerd…

De titel is goed gekozen. Wim “vergeet” zijn zoon naar de oppas te brengen, maar de diepere laag is dat Saskia’s diepste angst is om vergeten te worden.
Het boek is in razende vaart geschreven. Korte zinnen, gemakkelijk taalgebruik, je vliegt er als het ware doorheen. Het boek is verdeeld in drie delen. Het eerste deel is geschreven vanuit het perspectief van Kathleen, een psycholoog. Zij is in dit deel de ik-persoon. Het blijft in dit deel een beetje onduidelijk wat zij met het hele verhaal te maken heeft. Wel wordt meteen in dit deel veel emotie opgewekt. Tranen in mijn ogen af en toe… De angst van elke ouder wordt hier zo mooi beschreven! De lezer voelt diep medeleven en compassie met Wim en Saskia.

Ik deel 2 verandert dit. Hier is Saskia de ik-persoon. In dit deel krijgt de lezer ineens een heel ander beeld van deze vrouw. In plaats van mee te leven met een treurende moeder, blijkt Saskia een kampioen te zijn in intrigeren en manipuleren. Medelijden en affiniteit slaan om in afkeuring en zelfs aversie. De persoon van Saskia wordt hier goed uitgewerkt. Door alle informatie die je over haar krijgt, wordt er een goed beeld geschetst van een getraumatiseerde vrouw. Haar keuzes worden hierdoor ook “begrijpelijk”. Niet goed te keuren, maar je gaat wel snappen waar het mis is gegaan bij haar en waarom zij tot deze reeks afschuwelijke daden komt. Tijdens het lezen van dit deel kon ik me het plot al wel voorstellen. Zelfs de laatste wending van het verhaal was niet verrassend, maar toch blijft er het hele boek een spanning hangen om te weten hoe een en ander opgelost gaat worden. Het is niet nagelbijtend spannend, maar je wilt wel door blijven lezen.

In het derde deel wisselt het perspectief weer naar Kathleen. De lezer gaat nu ook snappen welke rol zij speelt in het hele verhaal. De ontknoping die in dit deel beschreven wordt, vond ik niet overal even geloofwaardig. Dit was echter absoluut niet storend, ik heb genoten van het boek!

Conclusie: goed verhaal waarin de angst van elke ouder beschreven wordt.

Titel: Vergeet mij niet | Auteur: Anja Feliers | Uitgever: Lannoo | ISBN: 9789401413596 | Blz.: 320

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!