Verbroken – Linda Jansma

VerbrokenMara leidt een teruggetrokken leven in haar appartement van waaruit zij haar eigen computerbedrijfje runt. Ze is ‘ethisch hacker’, dat wil zeggen dat zij voor opdrachtgevers uitzoekt of hun beveiligingssysteem toereikend is of dat er misschien lekken te vinden zijn. Mara is blij met een nieuwe opdracht van een groot mediabedrijf. Maar al snel betreurt ze haar beslissing met dit bedrijf in zee te gaan. Ze ontdekt dingen die blijkbaar verborgen hadden moeten blijven en wordt hierdoor zelf doelwit van criminelen. Haar grootste kwetsbaarheid, namelijk haar kinderen die door hun vader ontvoerd zijn naar Irak, wordt gebruikt als pressiemiddel om Mara mee te laten werken…

‘Verbroken’ is Jansma’s zevende thriller. Haar vorige boeken las ik allemaal en zonder uitzondering met veel plezier. Dat veroorzaakt bij een volgend boek wel enige druk om het nogmaals waar te maken. Ik was dan ook erg benieuwd naar dit nieuwste boek, vooral ook doordat het onderwerp mij in eerste instantie niet heel erg aansprak.

Over de schrijfstijl van ‘Verbroken’ kan ik kort zijn: dat zit ook in dit boek weer goed. Linda Jansma kan als geen ander het schrijven van een boek simpel doen lijken. Met groot gemak worden de scenes en dialogen op papier geslingerd… Tenminste, zo lijkt het…

De computerwereld is een vrij technische. Eentje waar ik niet heel veel kaas van gegeten heb. De laptop moet doen wat ik wil dat hij doet, en doet hij dat niet, dan heb ik een probleem. Er worden in ‘Verbroken’ dan ook echt wel technische termen gebruikt. Gelukkig wordt door de context elke keer wel duidelijk wat het is en wat er gebeurt. Knap om dit helder en begrijpelijk te maken zonder in ‘Jip-en-Janneke-taal’ te vervallen. En wat ik ter controle aan mijn man, met een achtergrond als ICT-specialist/tester, voorlegde, klopte ook allemaal. Hieruit blijkt een zeer degelijke voorbereiding en research.

Het perspectief ligt bij Mara als ik-persoon. Af en toe wordt dit perspectief afgewisseld met de derde persoon, waarin lang onduidelijk is om wie het hier gaat. Er vinden veel wisselingen plaats in tijd en plaats. De lezer gaat van Amsterdam via Irak naar de Verenigde Staten. De vele terugblikken geven een compleet beeld van de situatie en hoe deze ontstaan is. Door al deze wisselingen is het af en toe even opletten om de tijdslijn helder te houden, maar echt verwarrend is het ook niet.

Mijn commentaar op de boeken ‘Doelwit’ en ‘Vrij spel’ was dat ik al vrij snel doorhad hoe een en ander in elkaar zat en dat daardoor de spanning enigszins afnam. ‘Verbroken’ vond ik echter van begin tot einde spannend. Je wordt meegezogen in het drama dat Mara overkomt en door de tussentijdse spannende scenes blijf je ook als lezer constant op je qui vive.

Pluspunt van boeken van Linda Jansma is wat mij betreft elke keer weer de onderwerpkeuze. Vaak zijn haar verhalen gebaseerd op waargebeurde verhalen. Ook in ‘Verbroken’ gaat het over een zeer actueel onderwerp. Het is niet te hopen, maar het zou zomaar hier in ons ‘veilige’ Nederland kunnen gebeuren. Dat geeft wat mij betreft een extra lading aan het boek.

Conclusie: een verhaal met een zeer realistisch en actueel thema dat je aan het denken zet, maar dat daarnaast ook gewoon heerlijk is om te lezen.

Titel: Verbroken | Auteur: Linda Jansma | Uitgever: De Crime Compagnie | ISBN: 9789461091352 | Blz.: 350

 

3 gedachten over “Verbroken – Linda Jansma

 • 2 juni 2015 om 07:59
  Permalink

  Ik neem me al zolang voor om eens iets van Linda Jansma te lezen maar er zijn ook zoveel goede boeken he 😉

  Beantwoorden
  • 16 juni 2015 om 20:47
   Permalink

   Ik hoop dat je ook genoten hebt van het boek Sehrish! Ik heb het overzicht van de uitgever aangehouden, dus als het goed is staat iedereen erin…;-) Ik wist alleen niet alle linkjes.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!