Verbrande levens – Claudia Biegel

Verbrande levensIn elf verhalen schets Claudia Biegel het verhaal van verschillende mensen met ieder hun eigen achtergrond. Verschillende landen, diverse levensstijlen. Allemaal slaan ze echter op de vlucht en komen terecht in Nederland.

Vorige maand (oktober 2015) was het tien jaar geleden dat er bij een brand in een cellencomplex bij Schiphol-Oost elf mensen omkwamen. Elf mensen die in Nederland asiel hadden aangevraagd, maar die uitgeprocedeerd waren. Elf mensen, wachtend op uitzetting. Elf mensen met verschillende achtergronden, ieder met hun eigen redenen om naar Nederland te komen. Bovenal echter elf MENSEN.

Met deze afschuwelijke gebeurtenis in je achterhoofd is de titel gemakkelijk te verklaren. En wat een prachtige cover is bij deze titel gemaakt! Claudia Biegel heeft met deze verhalenbundel een ode gebracht aan deze slachtoffers. ‘Verbrande levens’ bevat elf verhalen die spelen in of rond de landen van herkomst van de omgekomen vluchtelingen. Fictieve verhalen, maar desondanks levensecht.

Een paar jaar geleden zocht ik vrijwilligerswerk en kwam ik terecht als taalmaatje bij asielzoekers. Als taalmaatje probeer je mensen te helpen bij hun inburgering, door veel te oefenen met praten, schrijven en lezen. Je probeert ze wegwijs te maken in Nederland, iets dat echt niet meevalt voor vreemdelingen die uit een totaal andere cultuur afkomstig zijn. Mooi werk, dankbaar werk, maar ook leerzaam werk voor mijzelf. Het werd mij des te meer duidelijk, dat vrijwel geen enkele asielzoeker voor zijn of haar plezier het thuisland verlaat. Er hebben zich soms taferelen afgespeeld die wij ons nauwelijks kunnen voorstellen.

‘Verbrande levens’ is razend actueel. Ligt de oorzaak van het schrijven in het verleden, namelijk die brand in 2005, momenteel heeft Nederland natuurlijk ook te maken met een grote stroom ontheemden, die in ons land veiligheid hopen te vinden. In dit boek gaat het over zulke mensen. In vlotte zinnen schetst Claudia Biegel elf situaties, waardoor het onmogelijk is om in het thuisland te blijven. Rauwe, harde verhalen. Schrijnend soms. Maar ook her en der onbegrijpelijk.

Je zou dit boek bijna als verplichte kost moeten zien voor al die mensen die nog overtuigd zijn dat vluchtelingen gelukszoekers zijn die hopen hier gemakkelijk rijk te kunnen worden. Ik hoop van harte dat het lezen van deze verhalen dan iets meer begrip en warmte opwekt voor mensen die van huis en haard vertrokken of verdreven zijn, om welke reden dan ook.

Conclusie: een uiterst actueel boek, met elf verschillende, maar allemaal harde en rauwe verhalen over mensen en hun omstandigheden.

Titel: Verbrande levens | Auteur: Claudia Biegel | Uitgever: Letterrijn | ISBN: 9789491875212 | Blz.: 104

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!