Van familie moet je het hebben – Nanda Roep

 

Van familie moet je het hebben

Zoals de aarde zijn water rondpompt via rivieren, verdamping, wolken en regen, zo pompt een familie liefde rond.”

Bianca, 40-something, schrijft haar levensverhaal op voor haar tienerdochter Anouk. Ze slaat daarbij niets over, ook de pijnlijke of gênante situaties komen aan bod. Haar ouders, haar zus, maar ook haar grote liefde Michael moeten eraan geloven. Zichzelf spaart Bianca ook absoluut niet. Het schrijven van deze brief aan haar dochter, brengt Bianca inzichten over zichzelf en over familiesystemen…

“Een familie is als een ketting, zal ik maar zeggen. Elke generatie vormt een nieuwe kraal en elke oude geeft een beetje af op de nieuwe die erbij wordt geschoven. Hopelijk wordt het een prachtige mengkleur, maar soms is het resultaat niks meer dan ordinaire viezigheid.”

Spontaan werd ik verliefd op de cover van dit nieuwe boek van Nanda Roep. Wat een heerlijk warm beeld! Als deze sfeer ook doorzet in het verhaal, dan komt het zeker helemaal goed!
Nanda Roep heeft al een aantal titels op haar naam staan. Zo schreef zij meerdere kinderboeken. ‘Van familie moet je het hebben’ is haar derde roman. Het is het eerste boek dat ik van deze schrijfster lees.

‘Van familie moet je het hebben’ is opgebouwd uit hoofdstukken met als titel een leeftijd. Bianca vertelt haar verhaal in niet-chronologische volgorde. Af en toe maakt zij zelfs een uitstapje naar bijvoorbeeld de leeftijd ‘min tien’, waar zij schrijft over het verleden van haar (groot)ouders. Zij springt hierbij nogal van de hak op de tak, maar vervelend is dat niet. Integendeel, het maakt het boek speels en interessant. Doordat elke keer haar leeftijd vermeld wordt, ontstaat er geen enkele keer verwarring over de tijd waarin we op dat moment leven.

Nanda Roep schrijft in een zeer toegankelijke schrijfstijl met levensechte dialogen. Door het hele verhaal zit een subtiele humor geweven. Ik moest regelmatig grinniken over hoe Bianca haar leven weet te treffen. Maar de lezer krijgt ook scherpe analyses voorgeschoteld. Scherp en humoristisch, een mooie combinatie…

“Ik was het koekoeksjong, tot spijt en afschuw van ons allemaal. Ik vrat mee van het dagelijks brood, maar ik was als een parasiet in hun midden, die al het plezier wegnam.”

De lezer leert Bianca goed kennen. Zij spaart zichzelf namelijk niet in haar schrijven. Doordat het verhaal in de ik-persoon is geschreven, inherent aan de briefvorm, leer je de overige personages door het oog van Bianca kennen. Dat past bij het verhaal, al werd ik zo nu en dan wel nieuwsgierig naar de zienswijze van haar ouders of zus.
Bianca werd voor mij een sympathiek persoon, met al haar grillen. Haar vader noemde haar niet voor niets ‘monster met de twee hoofden’. Tegelijk is zij ook gevoelig, onzeker en intelligent. Een vrouw, die door het leven leert dat zij ook deels zelf verantwoordelijk is voor gebeurtenissen uit het verleden en hun gevolgen voor de toekomst. Zij moet leren omgaan met familie die anders denkt dan zij. Soms moeten er dan harde keuzes gemaakt worden.

Groot pluspunt van het boek vind ik de herkenbaarheid. Bianca is een paar jaar ouder dan ik, dus het tijdsbeeld is zeer herkenbaar. Maar ook in andere beschrijvingen vond ik herkenning. Dat tweekoppige monster, zit dat niet in velen van ons verstopt?

Conclusie: origineel geschreven levensverhaal, vol herkenning, scherp en met een heerlijke humoristische ondertoon.

Titel: Van familie moet je het hebben | Auteur: Nanda Roep | Uitgever: Uitgeverij Nanda | ISBN: 9789490983000 | Blz.: 214

 

2 gedachten over “Van familie moet je het hebben – Nanda Roep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!