Voor de val – Noah Hawley

Voor de valKunstenaar Scott krijgt de uitnodiging van een rijke kennis om mee te vliegen in hun privévliegtuig. Aan boord is de eigenaar van het vliegtuigje, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Daarnaast is er een eveneens rijk en bevriend echtpaar uitgenodigd. Drie bemanningsleden maken het stel compleet.
De korte vlucht eindigt in een drama. Al snel na vertrek verdwijnt het vliegtuigje in zee. Scott dobbert als enige overlevende rond in het koude water. Hoewel… Het vierjarige zoontje van de eigenaar, JJ, heeft de crash ook overleefd. Scott neemt de bovenmenselijke taak op zich om dit kleine manneke veilig aan land te brengen.
De reddingsactie slaagt, maar Scott krijgt te maken met vooroordelen, gissingen en verdachtmakingen. Want waarom stortte het vliegtuig eigenlijk neer?

“Een prachtig geschreven, gevoelig verhaal over de vriendschap tussen een man en een kind die door het lot bij elkaar zijn gebracht.”
Dit is de eerste zin van de beschrijving van dit boek. Een zin die mij aansprak. Dit verhaal wilde ik lezen en ontdekken!

‘Voor de val’ begint veelbelovend. De beschrijving van het boarden en vooral van de reddingsactie van Scott worden levensecht en filmisch beschreven. De lezer waant zich bijna zelf in die donkere, koude uitgestrektheid van de zee…

Helaas zakte mijn aandacht daarna al snel weg. In het verhaal zijn flashbacks opgenomen van de verschillende passagiers van het vliegtuig. Er komt een stortvloed aan informatie over je heen. De bedoeling daarvan is zondermeer duidelijk. Het verleden van meerdere passagiers zou een verklaring kunnen geven voor de gebeurtenissen in het heden. Dit geeft een stukje spanning aan het verhaal, maar na twee levensverhalen overheerste bij mij het gevoel van langdradigheid.

Ik had gehoopt op een mooie, eventueel ontroerende beschrijving van de band tussen volwassene Scott en het kind JJ, zoals beloofd werd op de cover. Helaas vond ik daarvan te weinig terug in het verhaal om echt van onder de indruk te raken.

“Is de band tussen hen echt, of komt die voort uit schuldgevoel, is het een idee waarmee hij als een virus is besmet? Zo’n kind dat zich acht uitputtende uren aan je vastklampt, dat je in je armen het ziekenhuis in draagt – deed dat iets met je hersenen? Is het geredde leven niet genoeg?”

Toch las ik het boek niet met tegenzin. De schrijfstijl is zo vlot en filmisch, dat het daarmee een forse bijdrage levert aan het leesplezier. Noah Hawley gebruikt regelmatig filosofische quotes waar ik dan weer wel van kan genieten.

“Zelfs in planetaire termen zijn we nietig: een op drift geraakte man in een oneindige zee, een stipje tussen de golven. Wij denken dat ons verstandelijke vermogen ons groter maakt dan we zijn, ons vermogen de oneindige uitgestrektheid van het heelal te begrijpen. Maar in feite maakt dat besef ons alleen maar kleiner.”

Ik bleef echter ook hopen op een plotwending, waardoor ik alsnog overdonderd achterbleef. Waardoor alle kritiekpunten omvergeblazen werden en ik mijn mening zou moeten herzien. Helaas wachtte ik tevergeefs. Zoals Scott in die eindeloze, donkere zee, dobberde het verhaal af op een voorspelbaar einde. Geen machtige golf die met veel geweld kapotslaat op de rots en de lezer verdwaasd achterlaat. Helaas!

Conclusie: een prettig leesbaar verhaal, waarin ik echter helaas enigszins verzandde.

Titel: Voor de val | Auteur: Noah Hawley | Uitgever: De Boekerij | ISBN: 9789022576144 | Blz.: 384

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!