Twintig regels liefde – Rowan Coleman

Twintig regels liefdeStella werkt als nachtzuster in een hospice. Naast de normale zorg voor de mensen, helpt zij hen ook op een bijzondere manier. Stella schrijft namelijk brieven voor mensen die dat zelf niet meer kunnen. Brieven die verstuurd worden aan nabestaanden na de dood van hun geliefde.
Stella doet dit met veel liefde en overtuiging, totdat zij een brief gedicteerd krijgt die haar voor een moeilijke keuze stelt. Respecteert zij de ongeschreven regel dat de brief pas na de dood van de afzender verstuurd wordt, of gaat de brief meteen op de post en krijgt de liefde  nog een kans…

‘Twintig regels liefde’, een prachtige titel die je eigenlijk eens rustig op je in moet laten werken. Dit is wat Stella doet. Ze verstuurt twintig regels pure liefde naar verdrietige mensen. Er komt van alles voorbij, praktische aangelegenheden, pure liefdesbrieven, maar ook opzienbarende ontboezemingen. Leuk detail zijn de verschillende brieven die opgenomen zijn in het boek. Ze hebben qua tekst niets met het verhaal te maken, maar ze schilderen een mooie, ontroerende en soms humoristische achtergrond.

…elke brief een ander verhaal, een ander leven, een andere erfenis.”

‘Twintig regels liefde’ is geschreven in de ik-persoon. Dit perspectief ligt echter bij meerdere personen, te weten bij Stella, bij Hope en bij Hugh. Het is al snel duidelijk wie Stella en Hope zijn en wat de link is tussen hen beiden. Hugh is een buitenstaander, hij heeft op het eerste gezicht niets te maken met het hospice en de mensen die daarbij betrokken zijn.
Het verhaal bestaat uit twee verhaallijnen. Enerzijds hebben we het verhaal van Stella, anderzijds leren we Hope beter kennen. Deze lijnen kruisen elkaar regelmatig, maar komen nooit helemaal samen.
Het verhaal van Hope is mooi, lief, grappig en ontroerend, maar fungeert alleen als ondersteuning van het eigenlijke verhaal.

Het boek bestaat uit zeven delen, genaamd ‘Nacht 1’ t/m ‘Nacht 7’. Het hele verhaal beslaat dus maar één week uit het leven van Stella, Hope en Hugh. Het is echter wel een week die levens op de kop zet.
Doordat Rowan Coleman het verhaal met zoveel vaart en emotie vertelt, wordt het nergens langdradig of saai. Als lezer raak je intens betrokken bij deze ene week uit het leven van de hoofdpersonen.
De sfeer in het hospice wordt zeer goed door Coleman gevangen. Door de beeldende stijl voel je bijna zelf de pijn, de vermoeidheid, de wanhoop soms, maar ook de hoop die er altijd weer is. Het optimisme, de kracht waarmee mensen hun ziekte te lijf willen gaan, maar ook de diepe dalen als het niet lukt en de ziekte terrein wint.

“Ik ben niet moedig. Ik ben voortdurend bang – doodsbang en verdrietig, en kwáád, en ik wil helemaal geen inspirerend voorbeeld zijn. Ik wil onzichtbaar zijn, zoals jij net zei. Ik wil dat het leven me niet ziet staan, want als het leven me ziet, ziet de Dood me ook.”

Het verhaal van Hope en Stella is geen luchtig, oppervlakkig verhaal. Het gaat over grootse zaken. Ziekte, dood en afscheid nemen een belangrijke plaats in. En toch is het geen loodzwaar geheel geworden. Door de nuchtere toon en de wat ironische humor blijft het een zeer prettig leesbaar geheel.

‘Twintig regels liefde’ wordt vergeleken met verhalen van Jojo Moyes en John Green. Beiden zijn auteurs van formaat. Beiden hebben echter ook bestsellers op hun naam staan, die mij niet of nauwelijks raakten. Rowan Coleman doet dit daarentegen wel. ‘Twintig regels liefde’ deed mij denken aan ‘De negen dagen van Rabbit Hayes’ van Anna McPartlin. Dit laatste boek bracht mij volledig in tranen, zo diep raakte het verhaal mij. Dat is ‘Twintig regels liefde’ niet gelukt, maar ik las het met een glimlach op mijn gezicht. Een glimlach van vrolijkheid, maar ook een glimlach van compassie en bewondering.

 “Als ik iets heb geleerd van mijn werk in de nachtdienst in het Marie Francis, is het wel dat dit is wat ons bij uitstek onderscheidt van andere dieren, ons mens maakt: hoop.”

Conclusie:  een ontroerend verhaal over de alles overwinnende kracht van de liefde.

Titel: Twintig regels liefde | Auteur: Rowan Coleman | Vertaling: Mireille Vroege | Uitgever: De Boekerij | ISBN: 9789022575994 | Blz.: 352

2 gedachten over “Twintig regels liefde – Rowan Coleman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!