Thuis in Portugal – Marieke Woudstra

Thuis in PortugalEen wens… een droom… werkelijkheid?

Marjolein is een alleenstaande moeder van een bijna volwassen tweeling. Nu is er weer een man in haar leven, veearts Bart. Samen gaan ze naar Portugal, een land waar Marjolein aan verknocht is. Stiekem heeft zij de droom om ooit naar Portugal te emigreren. Maar ja, hoe doe je dat zonder geld en met een crisis die om de hoek gluurt? Bart blijkt haar droom te delen en samen gaan ze op zoek naar de mogelijkheden. Dolblij zijn ze als ze uiteindelijk hun droomhuis kunnen kopen. Ze verlaten Nederland om in hun nieuwe land hun bedrijf op te gaan zetten. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot…

De cover belooft zomerse sferen! Het beeld roept een vakantiegevoel op, straalt warmte uit. Een mooi beeld dat prima past bij het verhaal. Ook de titel is duidelijk. Het belooft een verhaal te worden in de trant van ‘Ik vertrek’.

Woudstra schrijft op een gemakkelijke, toegankelijke manier. Haar stijl is luchtig en vlot leesbaar. Het grote pluspunt van ‘Thuis in Portugal’ is de sfeer die neergezet wordt. Je waant jezelf in zuidelijke sferen. Je merkt dat de schrijfster weet waar ze het over heeft, ze schrijft met liefde en met veel details over Portugal.

Nadeel van het verhaal is dat het naar mijn mening erg beschrijvend is, bijna als een reisverslag. Door de vele sfeerbeschrijvingen krijgt de lezer een goed beeld van Portugal, maar er gebeurt eigenlijk maar weinig. Ik miste een extra verhaallijn die erdoorheen geweven is, om een beetje jeu aan het verhaal te geven. Af en toe werd er een beginnetje gemaakt, zoals de dochter die een taakstraf kreeg, maar helaas werd het verder niet uitgewerkt. De eerste vijf hoofdstukken bleef Woudstra  hangen in beschrijvingen van bezochte huizen en hun omgeving.  Het kon mijn aandacht niet vasthouden.
Verder in het boek, toen Bart en Marjolein eenmaal gesetteld waren in Portugal, werd het wel iets beter. Maar ook hier pakte het verhaal mij niet. Door de manier van schrijven, gingen de personen niet leven voor mij. Het bleef voor mij een plat verslag van een emigratie naar Portugal, helaas niet meer.

Conclusie:  een emigratieverslag, meer werd het helaas niet voor mij.

Titel: Thuis in Portugal | Auteur: Marieke Woudstra | Uitgever: de Boekerij |ISBN: 9789022570777 | Blz.: 224

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!