Te koop – Eva Monté

Te koopMarlinde is getrouwd met Richard, makelaar van beroep. Wanneer de crisis hard toeslaat in de wereld van de makelaardij, behoudt Richard zijn status door onverminderd huizen te verkopen. Hij doet dit op onnavolgbare, inventieve wijze door samen te werken met styliste Ghislaine. De te verkopen huizen zijn echter niet het enige dat zij delen…
Het is al snel duidelijk dat Richard geen lieverdje is. Hij heeft geheimen uit het verleden en ook zijn huidige verkooptechnieken lijken niet helemaal zuivere koffie te zijn. Maar wie of wat brengt hem ten val?

“ ‘Richard, wat heb je te verbergen?’ mompelde ze.”

‘Te koop’ is het debuut van Eva Monté. Achter deze naam zit het brein van twee zussen, Alexandra en Victoria Nagelkerke.
De titel is goed gekozen. Kort, krachtig en meteen duidelijk waar het op slaat. De cover is een prachtig plaatje, opvallend van kleur. Door de persoon achter het raam, op de rug gezien, straalt de cover meteen een dosis geheimzinnigheid uit.

Het verhaal is geschreven in een zeer vlotte, gemakkelijk leesbare stijl. Het is dan ook een boek dat je snel uit kunt lezen. De dialogen komen natuurlijk en geloofwaardig over.
De opbouw is origineel. Na een proloog die je nieuwsgierig maakt, begint het eigenlijke verhaal na een sprongetje van een aantal jaren. Het perspectief ligt niet bij een persoon, dus de lezer krijgt veel informatie uit verschillende hoeken. In het begin zijn er verschillende hoofdstukken met telkens nieuwe personages. Deze hoofdstukken beginnen met een reclametekst uit een huizenadvertentie, dus het is meteen duidelijk dat het hier gaat om mensen die hun huis te koop hebben staan. Uitgebreid wordt hun leven en huidige situatie uit de doeken gedaan. Uiteindelijk wordt duidelijk waarom deze mensen zo uitgebreid geïntroduceerd worden, maar al lezend vond ik het begin hierdoor niet echt thrillerachtig.

De personages blijven vrij vlak, soms zelfs ietwat karikaturaal. Eva Monté schuwt ook enige overdrijving niet. Zo is daar een van de klanten van Richard die haar voedingspatroon volledig omgooit om drastisch af te vallen. Uit eigen ervaring kan ik vertellen, dat het haar wel heel erg gemakkelijk en soepel afgaat…

De setting is origineel, actueel en herkenbaar. Iedereen kent de verhalen over alle moeite die mensen doen om hun huis verkocht te krijgen. De wanhoop die dat met zich mee kan brengen, maar ook de creativiteit die soms blijkt om kopers te trekken. In dit licht bezien is het niet ongeloofwaardig dat een makelaar als Richard succesvol is.

“Het was malaise in makelaarsland. De huizenmarkt zat volledig op slot en toch leek hij meer geld te verdienen dan in de gouden jaren.”

Er zit zeker enige spanning door het hele verhaal heen, omdat je in je achterhoofd nog altijd die proloog hebt zitten. Het is vanaf het begin duidelijk dat er iets niet helemaal klopt bij Richard, maar hoe en wat blijft tot op het einde onduidelijk. Voor een thriller had de spanning echter van mij her en der wel even op mogen laaien. De plot is zeker wel spannend, hoewel niet helemaal onverwachts.

Eva Monté levert met ‘Te koop’ een lekker leesbaar boek af, waardoor ik in ieder geval nieuwsgierig ben geworden naar wat deze dames nog meer in de pen hebben zitten.

Conclusie: lekkere leesbaar verhaal om heerlijk een paar uurtjes ontspannen leesplezier mee te beleven.

Titel: Te koop | Auteur: Eva Monté | Uitgever: De Crime Compagnie | ISBN: 9789461091970 | Blz.: 335

Eén gedachte over “Te koop – Eva Monté

  • 11 april 2015 om 07:37
    Permalink

    Dit boek lijkt mij wel goed dus ik heb het bij op mijn te lezen lijst gezet.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!