Spiegelbeeld – Martine Kamphuis

SpiegelbeeldWynona Post, alias WP, psycholoog in opleiding, verblijft met collega Joachim een weekendje op Terschelling. Er bloeit een voorzichtige liefde tussen hen op. Heel anders is dat bij WP’s vriendin Esther, die haar huwelijk in dezelfde dagen stuk ziet lopen. Samen met haar dochter Ruth betrekt Esther een appartement in Utrecht.
In plaats van rustig te kunnen bouwen aan een nieuwe toekomst, komen zij echter alleen maar problemen tegen. Treiterijen, diefstal, onaangename buren en een gewelddadige ex maken het leven van Esther en Ruth zuur. WP werpt zich in de strijd voor de veiligheid van haar vriendin en petekind…

…net als ik me op mijn gemak begin te voelen, staan ze opeens voor me. Ik weet waar ze op uit zijn, ze willen me weg hebben.”

In 2014 las ik van dezelfde auteur ‘Alibi’, het eerste boek met WP in de hoofdrol. Ik genoot van dit verhaal, met name van de psychologische component. Ik was dan ook blij verrast toen ‘Spiegelbeeld’ op de mat viel.

Martine Kamphuis is psychiater, maar heeft ook al verschillende boeken op haar naam staan. Zij heeft een vlotte, gemakkelijk leesbare schrijfstijl, waardoor ook dit boek toegankelijk is voor een breed publiek. In ‘Spiegelbeeld’ zit weer een forse dosis psychologie, dat op een begrijpelijke, laagdrempelige wijze gebracht wordt.
Voor mij is dit ook meteen het grote pluspunt van ‘Spiegelbeeld’. Een pittig psychologisch thema, namelijk ambivalente vriendschappen, waar een lekker verhaal omheen geweven is. Kamphuis geeft bijna college over het onderwerp door de mond van de begeleidster van WP. Hierdoor ontstaan er vrij theoretische stukken in het verhaal, die enigszins gekunsteld over zouden kunnen komen. Mij stoorde het echter in de verste verte niet, ik vond het alleen maar reuze interessant.

“Er zijn boeken volgeschreven over de complexiteit van liefdesrelaties, maar vaak zijn vriendschappen minstens zo ingewikkeld. Ook daar hebben we een ideaalbeeld van, veel mensen willen graag die ene, beste vriendin met wie ze alles kunnen delen, maar zo werkt het maar zelden.”

Het thema is niet alleen interessant, maar zeker ook herkenbaar voor veel mensen. Wie kent het niet, twijfels over een vriendschap, het jezelf wegcijferen om die vriendin maar te vriend te houden. Veel vriendschappen gaan niet alleen maar gepaard met positieve gevoelens. Dit zal voor veel mensen herkenbaar zijn. In die zin kan dit boek dus ook een hulpmiddel zijn om deze materie te begrijpen of te onderkennen in je eigen vriendschappen. Tegelijkertijd houdt het verhaal de lezer een spiegel voor… hoe ben ik als vriend(in) of hoe gedraag ik mij in een vriendschap?

“Ingewikkelde vriendschappen blijken negatieve effecten te hebben, het contact met deze vrienden lijkt zelfs de veroudering van onze lichaamscellen te versnellen. Het gaat dus niet alleen om de stress die we ervan ondervinden, maar ook om de lichamelijke gezondheid.”

WP werd in ‘Alibi’ neer gezet als een onzekere jonge vrouw, die zeker ook een stoere kant heeft. In dit tweede deel leert de lezer haar nog beter kennen. Het gevaar schuilt hierin, dat sommige karaktertrekken zo uitgemeten worden, dat de persoon inboet aan geloofwaardigheid. WP behoudt dit vooralsnog, mede door de persoonlijke groei die zij in ‘Spiegelbeeld’ doormaakt. Het lijkt mij echter een uitdaging voor de auteur om dit in een eventueel volgend boek door te zetten.

‘Spiegelbeeld’ is niet razend spannend. Het begin vind ik zelfs een beetje zoetig, hoewel zeker realistisch en geloofwaardig. De uitkomst lijkt ook vrij helder en ik dacht al snel door te hebben hoe een en ander in elkaar steekt. De spanning zat in het hoe en wat, niet meer in het wie en waarom. Hoe verder ik echter kwam in het verhaal, hoe meer ik ging twijfelen en hoe meer de spanning ook lekker oplaaide. Gelukkig had de plot uiteindelijk toch nog wat verrassingen voor mij in petto!

Conclusie: lekker verhaal rond een voor velen herkenbaar psychologisch thema.

Titel: Spiegelbeeld | Auteur: Martine Kamphuis | Uitgever: De Crime Compagnie | ISBN:  9789461091697 | 270 blz.

2 gedachten over “Spiegelbeeld – Martine Kamphuis

 • 14 maart 2016 om 07:23
  Permalink

  Ik heb ‘Alibi’ hier ook nog liggen. Ben er nu wel nieuwsgierig naar geworden (zodat ik daarna dit deel kan lezen).

  Beantwoorden
  • 16 maart 2016 om 14:52
   Permalink

   Inderdaad wel op volgorde lezen hoor! Veel leesplezier met beide boeken!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!