Sky – Ellen Lina

SkyElisa en Julian zijn jong en razend verliefd. Maar dan raakt Elisa op haar 16e zwanger. De basis is sterk genoeg en de baby, dochter Sky, wordt geboren. Maar het ouderschap is zwaar en Julian vertrekt als Sky drie maanden is. Elisa staat er alleen voor. Met vallen en opstaan voedt zij haar dochter op.
Sky is zestien en wil op zoek naar haar vader. Elisa heeft hier moeite mee. Ze zal open kaart moeten spelen over haar relatie met Julian. Maar of ze daar klaar voor is…
Sky neemt zelf het heft in handen, maar het brengt haar niet waar ze op hoopte. Het zet zelfs alles op scherp…

Zo’n anderhalf jaar geleden leerde ik Ellen Lina kennen via social media. Ik was net met mijn blog begonnen en zij vroeg me of ik haar roman ‘Ooit zal ik je weer zien’ wilde recenseren. Super blij met deze vraag, mijn blog stond immers nog volop in de kinderschoenen, nam ik haar aanbod aan. Ik schrok wel een beetje toen ik het boek kreeg… De cover trok me absoluut niet aan. Maar ja, beloofd is beloofd… Ik werd vervolgens bijna omver geblazen door het verhaal en gaf het 5 sterren. Tot zover Ellen Lina… dacht ik…

Overdonderd en verbaasd was ik echter toen Ellen me enkele maanden geleden weer benaderde met de vraag of ik haar nieuwe boek wilde proeflezen. Ze had een thema bij de kop gepakt en wilde weten of haar uitwerking daarvan niet totaal uit de lucht gegrepen was. Nu wist ze dat wij in ons gezin te maken hebben met dit thema, dus of ik even wilde kijken of het een beetje realistisch was allemaal… Ik vond het geweldig om te doen! Proeflezen doe ik vaker voor een uitgever, maar nooit eerder was ik zelf door een auteur benaderd. En nu was ik zomaar echt de allereerste lezer van Sky… Wat een eer! Dank Ellen voor het vertrouwen dat je in me had om je kindje een tijdje aan mij af te staan.

En nu mag ik dan meedoen aan de blogtour rond dit boek. Mocht ik het uiteindelijke resultaat lezen en beoordelen. En guess what? Ik vertoonde zogenaamd uitstelgedrag. Ik durfde eigenlijk niet te beginnen aan het verhaal. Begon te twijfelen of dit boek, dat voelde als mijn adoptiekindje, echt zo goed was als ik destijds vond. Maar ik vond de moed (of de nodige schop onder mijn kont) om een begin te maken en weer was het boek binnen een dag uit…

Ellen Lina verstaat duidelijk de kunst om haar personages levensecht en herkenbaar te maken. Herken je jezelf er niet in, dan toch je vriendin, broer, of die vreemde vogel van de hoek. Ze beschrijft situaties waarin je zomaar zelf terecht zou kunnen komen, of die je herkent uit je omgeving.

“Teleurgesteld vanwege de afloop van deze avond loop ik richting de keuken en gooi het pannetje water leeg in de gootsteen, de groenten zet ik terug in de vriezer.

Zonder te twijfelen pak ik de chips uit de kast en vreet vervolgens de hele zak leeg voor de tv, maar ik zie weinig van wat er voorbij komt.”

‘Sky’ wordt gekenmerkt door een vlotte manier van schrijven, waardoor het erg gemakkelijk leest. Er komen nogal wat thema’s aan bod, zoals tienermoederschap, hoogbegaafdheid, zoeken naar je roots en sexting, maar allemaal op een toegankelijke en duidelijke manier gebracht.

Het lezen van ‘Sky’ was voor mij persoonlijk een feest van herkenning. Die Julian, het had mijn broer kunnen zijn. En dat het boek voelt als een adoptiekind, Sky past naadloos binnen ons gezin. Het is dat ik geen dochters heb… 😉

“Aan de ene kant hoef ik me geen zorgen te maken om dit kind, en aan de andere kant groeien de zorgen me soms boven het hoofd.”

Voor mij was dit het grootste pluspunt van het boek. Natuurlijk, het is een leuk, interessant en ook spannend verhaal waarin veel gebeurt, maar die herkenning in de personen geeft het voor mij persoonlijk nog iets extra’s.
En dan de cover. Ik had het verhaal al gelezen en er was een interessante mailwisseling ontstaan tussen Ellen en mij, toen zij de cover mailde. De tranen sprongen in mijn ogen toen ik dit beeld zag. Hij kwam echt even hard binnen. De kooi, het deurtje met de sleutel met het hart en de vogel die zijn vrijheid tegemoet vliegt… Voor hoeveel mensen die te maken hebben met hoogbegaafdheid, zoals Julian en Sky, zit dat deurtje nog potdicht… Verglijdt het leven aan de andere kant van de tralies. Juist deze mensen, die zo veel potentie hebben, leven vaak in een zelfgemaakte kooi van zich onbegrepen voelen, van zich anders voelen, van faalangst en niet tot daden kunnen komen. Hoogbegaafdheid is niet gemakkelijk en vaak ook helemaal niet leuk. Wat fijn dat er een verhaal geschreven is dat dit laat zien op een manier die voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk is!

“Ik heb geleerd over een vogel in een kooitje, die opgesloten zit en eigenlijk naar buiten wil. Hij ruikt de buitenlucht, hij ziet zijn vrienden vliegen in de lucht, vrij en gelukkig, maar het is voor hem onmogelijk om daaraan deel te nemen en zijn gevangenschap maakt hem depressief en verdrietig. Hij heeft zelf ook de sleutel, hij is de enige die het deurtje van de kooi kan openmaken, maar het lukt hem niet, terwijl hij zo graag wil vliegen.”

Conclusie: een soepel lezend verhaal, interessant en spannend, met een thematiek die mij raakte en herkenning bracht.

Titel: Sky | Auteur: Ellen Lina | Uitgever: Ellessy | ISBN: 9789086602964 | Blz.: 328

 

 

4 gedachten over “Sky – Ellen Lina

 • 25 november 2015 om 10:22
  Permalink

  Dit boek zet ik zeker op mijn te lezen lijst!

  Hoogbegaafdheid leeft ontzettend hard in ons gezin en ik lees graag verhalen hierrond.

  Beantwoorden
  • 25 november 2015 om 16:18
   Permalink

   Zeker doen dan! Alvast veel leesplezier!

   Beantwoorden
 • 26 november 2015 om 10:31
  Permalink

  Ik heb al veel goede dingen over dit boek gelezen. Het staat op mijn te lezen lijst.

  Beantwoorden
  • 29 november 2015 om 10:46
   Permalink

   Ga je (denk ik) geen spijt van krijgen Lize!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!