In seizoenen – Judith Visser

In seizoenenAnnabel heeft kanker. Nederlandse artsen hebben de hoop opgegeven en zetten de behandeling stop. Annabel en haar zoon David laten het hier niet bij zitten en zoeken naar verdere mogelijkheden. Ze vinden die in België, waar de artsen het, ondanks het oordeel van hun Nederlandse collegae, nog een keer willen proberen.
Een tijd van leven tussen hoop en vrees volgt. Annabel blijft positief en ook David laat de moed niet zakken. Beter worden zal Annabel! Langzaam maar zeker sijpelt de hoop echter tussen hun vingers door, net zoals het leven zelf…

Judith Visser is een ervaren auteur. Thrillerauteur wel te verstaan. Ik las verschillende boeken van haar hand, maar eenduidig in mijn oordeel was ik zeker niet. Visser is een van de weinige auteurs, van wie ik de boeken heel divers waardeerde. Sommige vond ik echt geweldig, zoals ‘Vreemden in de nacht’, andere verhalen konden mij echt niet bekoren. Nu ligt echter haar eerste roman in de winkel en die wilde ik toch wel erg graag lezen! Want schrijven, dat kan ze! Of het genoeg is om een boeiende roman neer te zetten, dat zou moeten blijken.

In haar thrillers balanceert Visser regelmatig op de grens tussen werkelijkheid en surrealisme. Deze grens is soms erg vaag en in elk boek ragfijn in het verhaal verweven. Hier hebben we denk ik meteen de reden van mijn diverse meningen over de boeken. Soms vind ik het opzoeken van deze grens boeiend en wordt het verhaal er alleen maar beter van. Andere keren schiet Visser er naar mijn mening echter in door. Er wordt dan afbreuk gedaan aan de geloofwaardigheid van het verhaal.
Ook in haar nieuwste boek, ‘In seizoenen’, komt hetzelfde thema weer aan bod. Dit keer is het echter niet het hoofdthema, want dat is de ziekte van Annabel. Zoon David is degene die regelmatig op de genoemde grens balanceert. Ik vind deze verhaallijn een waardevolle toevoeging. Een prima neventhema dus!
Het hoofdthema is echter absoluut niet surrealistisch. Het is de keiharde werkelijkheid, rauw en hardvochtig. En ook dit weet Visser prachtig, maar hartverscheurend te brengen.

‘In seizoenen’ is integer en klein. Zeer invoelend en realistisch. Met levensechte personages die de lezer tegen wil en dank betrekken bij hun verhaal. Een verhaal dat keihard binnen kan komen bij lezers die een soortgelijke situatie meegemaakt hebben, maar dat iedereen zal ontroeren.

Deed Visser me tot nog toe op twee gedachten hinken, met ‘In seizoenen’ heeft zij me definitief voor haar schrijven gewonnen. Alsof zij haar jeugdjaren als auteur achter zich gelaten heeft en nu volledig tot volwassenheid gekomen is. Alsof ze haar bestemming gevonden heeft. Wat mij betreft blijft het niet bij deze roman!

Conclusie: integer en ontroerend, rauw en klein, een prachtig verhaal over ziekte en afscheid.

Titel: In seizoenen | Auteur: Judith Visser | Uitgever: The House of Books | ISBN:  978 90 443 4750 0 | Blz.: 352

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!