Schakels – Nico de Beer

SchakelsTaxichauffeur Walter ontmoet een vrouw die tegen haar wil geprostitueerd wordt. Zij is afkomstig uit Polen en heeft daar een zoontje. Er is een baan als kapster voor haar geregeld door een kennis. Maar in plaats van een kapsalon, komt Izolde terecht in een hoerenclub. Vrouwenhandel dus.
Walter trekt zich haar lot aan en zet alles op alles om deze vrouw te redden. Het lijkt hem nog te lukken ook, maar zijn tegenstanders laten hun goudmijntje niet zomaar gaan…

Wat een prachtige cover siert dit boek! Als dat niet uitnodigt tot lezen…
Nico de Beer heeft veel ervaring met schrijven. Er verschenen eerder al twee boeken van zijn hand en hij maakte van schrijven zelfs zijn beroep toen hij journalist werd. Nu ligt daar zijn eerste thriller, ‘Schakels’.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik enige moeite had om in het verhaal te komen. Nico de Beer hanteert een korte stijl van schrijven. Korte zinnen, bijna staccato zelfs. Ook werden in het begin de namen van de personen vaak herhaald. Klein irritatiepuntje dat mij afleidde van verhaal.
Maar toen kwam ik op de helft van het boek et voilà, ik werd gegrepen. Het kwam mij voor dat de schrijfstijl iets soepeler werd en ook het verhaal boeide meer en meer.

Qua spanning zit het door het hele boek wel goed. Het lijkt alsof het verhaal op een snelle ontknoping afstevent, maar dat is schijn. De spanningsboog staat het hele verhaal gespannen, vanaf het begin.
Izolde krijgt gedurende het verhaal steeds meer achtergrond. Als lezer raak je betrokken bij haar situatie, maar ook bij die van haar ouders.

‘Schakels’ draait om een heftig en helaas actueel thema. Vrouwenhandel, het komt helaas nog steeds voor. Het is gemakkelijk om te denken dat de slachtoffers naïef of onnadenkend zijn geweest. Dit verhaal maakt duidelijk dat dat echt niet altijd zo is. Vrouwenhandelaars zijn gehaaid en nemen de tijd om het vertrouwen te winnen. Van het slachtoffer, maar ook van haar familie. Eenmaal aan het werk, is de kans op ontsnapping gering. Heftig om te lezen hoe het er in dit wereldje aan toe gaat. De wereld waar vrouwen maar voor één ding geschikt zijn. Waar een mens gedegradeerd wordt tot ding.

Conclusie: na een moeizame start blijkt ‘Schakels’ een lekkere thriller rond een helaas actueel thema.

Titel: Schakels | Auteur: Nico de Beer | Uitgever: Letterrijn | ISBN:  9789491875182 | Blz.: 370

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!