Schaduw over het meer – Cocco & Magella

Schaduw over het meerTijdens graafwerkzaamheden voor de aanleg van een tunnel door het Italiaanse landschap worden onder de bouwvallige resten van een berghut menselijke resten gevonden. Het is al snel duidelijk dat het geen natuurlijke dood betrof. Inspecteur Stefania wil weten wat er gebeurd is. Het lijkt erop dat de botten er al vanaf de oorlogsjaren liggen. Van hogerhand wordt de zaak geseponeerd, maar Stefania kan het niet loslaten. Wat is er destijds gebeurd? Van wie zijn de gevonden botten? En wat is de rol van de eigenaren van het landgoed, de rijke familie Cappelletti?

Het boek trok mijn aandacht door de cover. Een prachtig mediterraan beeld waardoor je je meteen in vakantiesfeer waant. Dit wordt nog eens versterkt door de Italiaanse woorden die her en der gebruikt worden. Zo wordt Stefania vaak ‘dottoressa’ genoemd. Dat klinkt toch veel romantischer dan het droge ‘inspecteur’?

Het schrijversduo Cocco & Magella gebruikt gemakkelijk leesbare zinnen en woorden. Het verhaal leest prettig. Helaas wordt het echter nergens spannend. ‘Schaduw over het meer’ staat te boek als literaire thriller, maar een thriller is het naar mijn mening zeker niet. De acties van Stefania worden uitgebreid beschreven, de lezer krijgt een zeer compleet beeld van het hele onderzoek. Het blijft echter bij een chronologische vertelling van de genomen stappen en gebeurtenissen. Ik zou het boek dus eerder kwalificeren als roman. Maar zelfs dan zou een tikkeltje meer spanning wenselijk zijn. Het verhaal leent zich er namelijk wel voor.

De uitstapjes naar het persoonlijk leven van Stefania kon ik wel waarderen. Zij komt over als een sympathiek mens. Ze is een alleenstaande moeder van een elfjarige dochter. Ze heeft een goede band met collega Giulio, maar dan komt er ineens nog een andere man in haar leven. Je gunt Stefania wel een portie geluk, maar met wie kan zij dit bereiken?

Ik had graag meer willen lezen over Italië in oorlogstijd. Er wordt wel veel aangestipt, maar niet verder uitgewerkt. Het is ook voor dit land natuurlijk een heftige tijd geweest, op een heel andere manier dan in Nederland. Ik had me er graag meer in verdiept door het lezen van dit verhaal.

Ook had ik moeite met het feit dat een inspecteur zo ver gaat voor een verjaarde zaak. Hadden Cocco & Magella ervoor gekozen om bijvoorbeeld een familielid te laten zoeken, had dat wat mij betreft bijgedragen aan de geloofwaardigheid. Een politie-inspecteur die een zaak van recente brandstichting opzij legt om een 70 jaar oude, van hogerhand geseponeerde moordzaak te onderzoeken, is voor mij niet heel geloofwaardig.

Conclusie: een leuk verhaal, een puzzel die langzaam in elkaar gelegd wordt, maar niet meer dan dat.

Titel: Schaduw over het meer | Auteur: Cocco & Magella | Vertaling: Pieter van der Drift | Uitgever: Ambo | Anthos | Blz.: 319

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!