Ritueel – Isa Maron

RitueelIn de tuin van  de buren van Kyra worden menselijke resten gevonden, begraven op een bijzondere wijze. Een aparte vondst, omdat het alleen om hoofden gaat. De rest van de lichamen is niet te vinden.
Maud gaat met deze lugubere vondsten aan de slag. Ze stuit op iets groots. Tegelijkertijd zijn er ook nieuwe ontwikkelingen in de oude vermissingszaak van Sarina, de zus van Kyra. Samen met Maud blijft Kyra, student Forensisch Onderzoek, alles op alles zetten om achter de waarheid te komen.

‘Ritueel’ is het derde deel van de serie ‘De Noordzeemoorden’ van Isa Maron. Eerder las ik al ‘Galgenveld’ en ‘IJskoud’. Had ik bij het eerste boek nog enige scepsis, die verdween als sneeuw voor de zon bij het lezen van het tweede deel. Deel 3 schoof ik een beetje voor me uit, bang dat het tegen zou vallen. Dat was een onterechte angst, het lijkt alsof Isa Maron in elk boek groeit als auteur. Deel 3 is wederom een topper.

Lugubere vondsten
Hoofden die begraven zijn in een tuin, zonder verdere lichaamsdelen. Het is luguber en tot een half jaar geleden hadden we het misschien zelfs ongeloofwaardig of in ieder geval onrealistisch genoemd. Helaas haalde de realiteit in dit geval de thrillerauteur in. Net na het verschijnen van ‘Ritueel’ werd in Amsterdam een hoofd gevonden voor een café. Wie doet er nu zoiets? En waarom juist op deze wijze? Dat is de vraag in dit derde deel van ‘De Noorzeemoorden’.

Serie
‘Ritueel’ zit ijzersterk in elkaar. De lezer moet zijn aandacht er goed bijhouden, want het verhaal trekt razendsnel aan je voorbij. Omdat er meerdere verhaallijnen spelen, is het soms goed opletten.
Wat ik zo knap vind aan deze serie, is de overkoepelende zaak van Sarina, die in alle boeken terugkomt. In series zie je wel vaker dat er op persoonlijk gebied iets speelt dat in elk boek terugkomt, maar niet een groots raadsel als dit. Naast de gewone spanning van het verhaal, en daarmee zit het ook wel goed, geeft dit nog een dosis extra spanning. Het maakt ook dat je elke keer weer gemakkelijk in het verhaal zit, ook al gaat het hoofdverhaal heel ergens anders over. Knap hoe Isa Maron dit voor elkaar krijgt. Het geeft aan dat zij van te voren al een compleet beeld heeft gehad en dit stukje bij beetje aan het uitwerken is. Knap werk om hiermee in elk boek weer de juiste balans te vinden!

In ‘Ritueel’ wordt de zaak van Sarina weer een tikkeltje meer op de voorgrond geplaatst dan in voorgaande boeken. Maud en Kyra stevenen af op een doorbraak, maar ‘helaas’ moeten we wachten tot november 2016. Dan verschijnt namelijk het missende deel van het kwartet, ‘Eindspel’.

Topauteur
Voor mij heeft Isa Maron met ‘Ritueel’ definitief bewezen dat ze thuishoort in de Nederlandse top van thrillerauteurs. Enkel één groot nadeel: wachten duurt zo lang…. Ben je nog niet begonnen aan het lezen van deze serie – en lees ze vooral op volgorde – dan waarschuw ik je: wacht nog even tot november en lees dan het hele kwartet achter elkaar uit. Het zal je geen enkele moeite kosten!

Conclusie: een uitstekend vervolg in de serie rond ‘De Noordzeemoorden’ waarin toegewerkt wordt naar de climax die mij watertandend laat wachten tot november.

Titel: Ritueel | Auteur: Isa Maron | Uitgever: The House of Books | ISBN: 9789044348156 | Blz.: 336

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!