Reimer – Jacqueline Zirkzee

reimerReimer, telg uit een apothekersfamilie, komt als jonge knul in de leer bij apotheker ‘oom Lou’. Hij wordt opgenomen als lid van de familie. Reimer, opgegroeid als enig kind, moet erg wennen aan het gezinsleven met drie jonge kinderen. Maar hij leert genieten van het familiegebeuren. Groot is dan ook zijn verdriet en onmacht als de pest in 1617 uitbreekt en zijn vernietigende sporen achter laat. Ondanks de zorg van Reimer sterven drie leden van het gezin.
Het verdriet van Reimer is groot, maar het gebeuren steunt hem in zijn wens om geen apotheker, maar arts te worden. Zijn grote droom is om een medicijn, een panacee, uit te vinden waartegen geen ziekte, en dan vooral de pest, bestand is.
Als buitenbeentje wordt Reimer toegelaten op de medische faculteit in Leiden. Gelukkig vindt hij een vriend in Hans, een ouderejaars student. Maar wat is de vriendschap van Hans waard? Welke bedoelingen heeft hij met Reimer? En wat is de reden dat Reimer geen artsenpraktijk opbouwt, maar jarenlang de zee bevaart als bemanningslid van een VOC-schip?

Reimer, een korte maar krachtige titel die meteen duidelijk is bij het lezen van de flaptekst. Het boek vertelt het verhaal van hoofdpersoon Reimer. Een jonge man, aan het begin van zijn volwassen leven. Een leven dat anders verloopt dan verwacht en gehoopt. Reimer, voorbestemd om de volgende apotheker in de familie te worden, heeft grootse dromen. Niet het vak van apotheker, maar de geneeskunde heeft zijn hart. Reimer, een jongeman die zijn dromen achterna jaagt en zijn ambities waar wil maken. Ook wanneer het anders loopt dan hij had gedacht, blijft hij hopen en geloven in zijn dromen.

“God had hem niet voor niets uitgerust met het vermogen om na te denken. De rijkdom aan kennis en geneesmiddelen, in dit huis en onder deze omstandigheden, waren met een bepaalde reden tot zijn beschikking gesteld. Er moest een manier zijn om deze vreselijke aandoening een halt toe te roepen.”

Dit maakt meteen duidelijk waar het in het boek om gaat. Er wordt een prachtig psychologisch portret neergezet van een jonge jongen, die leert van het leven en de omstandigheden. Een jongen, die zijn tijd ver vooruit is. Die bestaande denkbeelden durft te bekritiseren en weerleggen. Een jonge man, die zijn talenten en energie steekt in de medische wetenschap. Die snapt dat je vooruit komt als je je verenigt. Dat je van anderen kunt leren en op andermans onderzoek kan voortborduren. Een man, die ook in zijn persoonlijke leven tegen de mores van de tijd oploopt.

“Zo moest het gaan, meende hij, al was dat van die magie niets voor de nuchtere Hollanders. De enige manier om verder te komen, ook op medisch gebied, was door te leren van elkaars fouten en mislukkingen. De ironie dat vreemde volkeren hier kennelijk al verder mee waren dan de westerlingen, ontging hem niet.”

Jacqueline Zirkzee heeft met dit boek een boeiend stuk geschiedenis neergezet. De lezer krijgt een grondige lezing over het leven in de 17e eeuw, gedetailleerd en onderbouwd. Het is te merken dat er gedegen kennis aan dit boek ten grondslag ligt. Zirkzee is historicus en dat lees je terug in ‘Reimer’.
Er worden interessante thema’s aangeboord. Niet alleen de VOC wordt belicht, maar ook thema’s als de geheimzinnige Rozenkruisers en de stand van de medische wetenschap in die tijd. Ik heb ervan genoten! Boeiend om te lezen welke inzichten er in die tijd waren over het menselijk lichaam en het functioneren daarvan. Bijzonder om er eens bij stil te staan in welke mate de medische wetenschap gegroeid is in pakweg 300 jaar.

“Geleidelijk aan ging hij beseffen dat er maar een manier was om zijn bestemming te vervullen: door zelf arts te worden, alles van hen te leren wat zij wisten, en hen te overtreffen. Alleen dan was er een kans dat hij ooit genoeg zou weten om de pest te kunnen verslaan. Als zijn leven een reden en een doel moest hebben, dan was dat het.”

Het boek is prettig leesbaar, hoewel niet heel gemakkelijk. De hoofdstukken zijn lang, wat ik persoonlijk lastiger te lezen vind. Toch werd ik in die mate meegesleurd met het verhaal, dat het me in dit boek niet stoorde. Het taalgebruik is enigszins formeel. Dat maakt het boek geen typische ‘weglezer’, maar een boek dat aandacht en concentratie vraagt. Zijn deze ingrediënten aanwezig, dan sleurt het verhaal je zo het verleden in. Ik was zelfs zo ‘in het boek’, dat toen een van de kinderen vroeg “waar is mama?”, ik antwoordde: “In 1620!”.

Jacqueline Zirkzee kende ik nog niet, maar daar gaat verandering in komen. Haar grondige en intelligente beschrijvingen in ‘Reimer’ hebben mij zeer nieuwsgierig gemaakt naar haar andere boeken.

Conclusie: een grondige en intelligente historische roman, met boeiende thema’s als onvervulde dromen en ambities tegen de achtergrond van de roerige VOC-tijd.

Titel: Reimer | Auteur: Jacqueline Zirkzee | Uitgever: de Brouwerij | Brainbooks | ISBN: 9789078905653 | Blz.: 304

 

4 gedachten over “Reimer – Jacqueline Zirkzee

 • 15 januari 2015 om 10:39
  Permalink

  Mooie recensie. Maakt me nieuwsgierig naar het boek!

  Beantwoorden
 • 17 januari 2015 om 20:14
  Permalink

  Dit lijkt me een heel interessant boek, doet me een beetje denken aan Vingers van Marsepein van Rascha Peper, ik denk dat je dat ook wel een mooi boek zult vinden.

  Beantwoorden
  • 17 januari 2015 om 21:58
   Permalink

   Die ken ik niet Annelies, ik zal eens kijken naar dat boek! Bedankt voor de tip!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!