Red jezelf – Kelly Braffet

Red jezelfPatrick woont na het overlijden van zijn moeder samen met zijn vader en broer. Vader glijdt af tot hij een dronkenmansbestaan leeft. Patrick voelt zich verantwoordelijk en probeert naast zijn werk ook thuis de boel op de rit te houden. Maar dan komt vader thuis met de mededeling dat hij, terwijl hij dronken was, een kind dood gereden heeft. Patrick kiest er na een moeilijke interne strijd voor om de politie te bellen en zijn vader aan te geven. Een beslissing die hem zijn leven lang achtervolgt.
Layla en Verna zijn zusjes en groeien op bij extreem religieuze ouders. Layla komt in opstand en leeft als gothic. Haar zusje Verna gaat hier langzamerhand in mee, tot woede en verdriet van hun ouders. En dan komt het moment dat Verna voor de keuze staat: redt zij zichzelf of degene van wie ze houdt…

 ‘Red jezelf’ wordt gepresenteerd als een bloedstollende thriller. De cover belooft in ieder geval veel goeds. De kleurstelling en het beeld van het mes en het bloed zorgen ervoor dat je zin krijgt in een lekker spannend verhaal.

Helaas valt dat heel erg tegen. Het ontbreekt het boek aan spanning, laat staan dat het een ‘bloedstollend spannend’ verhaal is. Het boek leest daarentegen wel prettig. De losse en natuurlijk ogende dialogen gecombineerd met een vlotte stijl van schrijven maakt dat met name het begin een plezier is om te lezen. De eerste helft van het boek boeide mij ook echt door de karakterbeschrijvingen van de personages en door de psychologie die een grote rol speelt door het hele verhaal heen. Toch bleef ik wachten op het punt dat het spannend zou gaan worden. Dat moment kwam helaas pas op de laatste paar bladzijden. Toen was ik echter al zo teleurgesteld dat het niet meer mocht baten.

Het verhaal van Patrick wordt afgewisseld met dat van Layla en Verna. De lijnen van Patrick en Layla kruisen elkaar, terwijl op het laatst alle eindjes samenkomen. Soms werd er een bepaalde tijdspanne beschreven vanuit het perspectief van de een, om daarna nogmaals beschreven te worden vanuit de blik van de ander. Dit gaf natuurlijk een compleet beeld, maar zeker ook verwarring en hinderlijke herhalingen. Het haalde her en der compleet de vaart uit het verhaal.

Positief aan dit boek zijn zeker de goed uitgewerkte karakters en de psychologische insteek. Maar bij een thriller verwacht ik meer, of in ieder geval enige spanning.

Conclusie: als psychologische roman komt ‘Red jezelf’ nog best aardig uit de verf, maar door het totaal ontbreken van spanning en het afglijdende tempo is dit boek als thriller een echte tegenvaller.

Titel: Red jezelf | Auteur: Kelly Braffet | Vertaling: Ruud van Plassche | Uitgever: The House of Crime | ISBN: 9789044346251 | Blz.: 384

Ik las dit boek voor VrouwenThrillers.

Eén gedachte over “Red jezelf – Kelly Braffet

  • 28 juni 2015 om 07:15
    Permalink

    Zo jammer dat de spanning ontbreekt in dit boek. Als je de cover ziet en de tekst leest zou je toch echt denken dat het een spannend boek is.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!