Raaf – Barbara Veenman

raaf

De vijftienjarige Lilly vindt het maar niets wanneer ze na de dood van haar moeder de grote stad moet verruilen voor een piepklein dorpje op de Veluwe. Haar vader, een beroemde archeoloog, mag dan wel alles weten over oude opgravingen, van puberdochters begrijpt hij echt helemaal niets. En als dan ook nog eens tal van mysterieuze voorvallen plaatsvinden in de bossen en er ’s nachts tot overmaat van ramp een weerzinwekkend monster aan het raam van haar zolderkamertje zit te morrelen, is Lilly ten einde raad.
Gelukkig raakt ze snel bevriend met een aantal leerlingen op haar nieuwe school die net als Lilly willen weten wat er gaande is in hun anders altijd zo rustige dorpje. En dan is er ook nog eens de knappe, mysterieuze Raphael die net als Lilly nieuw is op school, en keer op keer vanuit het niets lijkt op te duiken om haar te hulp te schieten.

Het boek gaat over de 15-jarige Lilly, de ik-persoon. Haar moeder is afgelopen zomer overleden en nu gaat zij bij haar vader wonen. Een grote verandering, Lilly gaat van de grote stad naar een klein dorp en haar vader is niet echt het type warme huisvader. Maar ze zijn allebei van zin om er het beste van te maken. Als de zomervakantie voorbij is, moet Lilly naar haar nieuwe school. Gelukkig vindt zij daar snel een groepje vrienden. Als ook Raphaël nieuw bij hen in de klas komt, trekken beide nieuwelingen al snel veel met elkaar op. Lilly voelt zich aangetrokken tot Raphaël, of kortweg Raaf. Maar toch is er iets vreemds aan de hand met die jongen. Hij ziet er prachtig uit, maar heeft opvallend kleine voeten. En dan loopt hij ook nog eens altijd op blote voeten!
Maar er gebeuren meer vreemde dingen. Als Lilly ’s nachts ligt te slapen, wordt er aan haar raam gekrabbeld. ’s Morgens zitten er flinke beschadigingen aan het raam. Lilly wordt bang. Wat is er aan de hand? Wat is het voor monsterlijk wezen dat aan haar raam krabt? En waarom lijkt Raaf er meer van te weten?
Eén van de vriendinnen van Lilly stelt voor om glaasje te draaien om antwoorden te krijgen. Maar daar wordt het allemaal niet beter van…

De schrijfster heeft een zeer vlotte, gemakkelijk leesbare stijl. Zij weet in mooie bewoordingen rake beschrijvingen te geven.

“Eigenlijk wist mijn vader nooit hoe hij zich een houding moest geven bij ongeveer alles wat met het leven van alledag te maken had. Als bijzonder hoogleraar op het gebied van de archeologie kon hij je van alles vertellen over het dagelijks leven in Mesopotamië of het oude Egypte, terwijl in zijn eigen koelkast de producten schreeuwend tegen de deur stonden te bonken in een poging te kunnen ontsnappen aan voedingsmiddelen die in zo mogelijk nog schrikwekkender staat van ontbinding verkeerden.”

Zulke beschrijvingen roepen gevoel op bij de lezer. In het geval van de vader is dit een hartverwarmend, vertederend gevoel. Deze man is een tikkeltje wereldvreemd, maar doet zo hartgrondig zijn best een goede vader te zijn voor zijn dochter… De beschrijvingen zijn ook doorspekt met humor. Al met al zorgt dit voor een aantrekkelijke schrijfstijl.

Het verhaal kwam eerst een beetje vreemd op mij over. Ik houd niet zo van buitenaardse, “vage” verhalen. Maar eigenlijk raakte dit verhaal me al snel. Engelen die rondlopen tussen de mensen, dat lijkt mij geen ondenkbaar scenario. Ik had een beetje moeite met de vleugels, maar a-la. Ik ben dan ook geen Young Adult meer…

Ik had meer moeite met het glaasje draaien. Wat mij betreft had er nog wel meer op de gevaren van dit “spelletje” gewezen mogen worden. De doelgroep van dit boek is een kwetsbare en beïnvloedbare groep, waar dit onderwerp zeker geen ver-van-hun-bed-show hoeft te zijn. Ze kunnen niet genoeg gewaarschuwd worden voor dit soort duistere zaken.

Ik denk zeker dat er een diepere boodschap in het verhaal te vinden is, namelijk dat je met liefde en vriendschap heel veel kwaad kunt weren of overwinnen. En dat is natuurlijk een prachtige boodschap! Als die dan ook nog verpakt zit in een lekker leesbaar, spannend verhaal, dan levert de schrijfster een mooi stuk werk af!

Conclusie: zeer gemakkelijk leesbaar, toegankelijk en spannend verhaal met een diepere boodschap.

Titel: Raaf | Auteur: Barbara M. Veenman | Uitgever: Conserve | ISBN: 9789054293477 | Blz.: 256

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!