Poppenhuis – David Hewson

Het PoppenhuisEen vermissing en poppen… net als toen… Is dezelfde dader weer aan het werk?

Pieter Vos was rechercheur van de politie in Amsterdam en vader van een dochter. Toen Anneliese spoorloos verdween en hun speurtocht geen enkel resultaat had, keerde Pieter als gebroken man de recherche de rug toe. Zijn relatie strandde en hij trok zich terug op zijn oude vervallen woonboot. Daar kabbelt zijn leven nu al drie jaar voort.
Totdat Laura Bakker, een jonge rechercheur, hem vertelt van de vermissing van Katja. Deze nieuwe vermissing heeft overeenkomsten met de zaak van Anneliese. Pieter laat zich overhalen om terug te komen bij de politie om de zaak van Katja te onderzoeken. En dat doen hij en Laura op geheel eigen wijze…

In het verleden las ik al eerder boeken van David Hewson, die ik stuk voor stuk kon waarderen. Het maakte mij nieuwsgierig naar dit nieuwe boek van zijn hand, vooral om het feit dat het verhaal zich afspeelt in Amsterdam. De prachtige cover geeft meteen een sfeerbeeld van deze stad.

De titel is goed gekozen, maar niet heel verrassend. Toen ik het boek in handen kreeg, verbaasde de titel mij wel enigszins. Het lijkt niet te passen bij de thriller die ik dacht te gaan lezen. Maar tijdens het lezen wordt al snel wordt duidelijk wat er met ‘Poppenhuis’ bedoeld wordt.

Het boek bevat 382 pagina’s en is dus geen dunnetje te noemen. Toch beslaat het verhaal maar een paar dagen. Het begint op het moment dat Katja vermist wordt en Laura door de baas op Pieter af is gestuurd om hem over ta halen terug te komen. Het is een mooi stel, die Laura en Pieter. Allebei geen doorsnee mensen, allebei met een eigen werkwijze. Hewson heeft de relatie tussen beide rechercheurs mooi omschreven.

Al in het begin van het verhaal komt de spanning op gang . Het onderzoek naar Anneliese is al lang geleden afgerond, maar er is nooit een bevredigend antwoord gekomen op de vraag wat er met haar gebeurd is. En die vraag speelt door in het hele boek, ook al is de vermiste persoon nu niet Anneliese, maar Katja. Hebben beide zaken iets met elkaar te maken? Of wordt er een macabere grap uitgehaald met Pieter?
De plot is spannend en er komen een aantal mooie wendingen in voor. Precies zoals de lezer van een thriller het graag heeft.

Er worden veel personen beschreven in het verhaal. Zo af en toe was ik even de weg kwijt wie ook al weer wie was. Soms worden de personen namelijk bij hun voornaam genoemd, dan weer bij hun achternaam. Dat was soms even lastig. Verder lopen de onderlinge relaties ook allemaal door elkaar heen. Het is dus een boek waar je echt wel je aandacht bij moet houden.

Ik heb vooral genoten van de sfeerimpressies van de stad Amsterdam. Hewson heeft duidelijk zijn research goed gedaan, hij weet heel fijntjes onze hoofdstad neer te zetten. Maar buiten de sfeer van de stad, zet hij ook met kennis van zaken een rechercheur van het Friese platteland neer op zijn toneel. Hewson heeft goed begrepen dat Amsterdammers alles wat zich boven Amersfoort bevindt, maar achtergebleven gebied vinden.  Alleen daarom al kreeg Laura meteen al mijn sympathie! Naast Laura wordt ook de persoon van Pieter zeer grondig uitgediept. Ook hij begint voor de lezer tot leven te komen, met al zijn goede en minder goede eigenschappen. En dan verwacht de lezer een laatste plotwending, die dan weer niet komt. Misschien maakt juist dat het boek zo goed.

Conclusie: een goede, degelijke thriller, duidelijk tot stand gekomen na een grondig onderzoek naar Nederland en zijn inwoners.

Titel: Poppenhuis | Auteur: David Hewson | Vertaling: Henny van Gulik | Uitgever: De Boekerij | ISBN: 9789022568002 | Blz.: 384

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!