Politieman in oorlogstijd – Elly Dragt

Politieman in oorlogstijdChris en Dicky trouwen in 1939, vlak voor de oorlog. Chris is politieman in Baarn. Tijdens de oorlog balanceert hij noodgedwongen tussen zijn geweten aan de ene kant en de Duitse bezetter aan de andere kant. Als gevolg van zijn keuze komt hij in Kamp Vught terecht. Na zijn vrijlating duikt Chris onder. De oorlog heeft hem nooit meer losgelaten.
Zijn dochter Elly schreef het verhaal van haar ouders op voor haar kleinzoon.

Toen Elly Dragt mij vroeg of ik haar boek wilde recenseren, ging ik eens nadenken over de titel. Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan, dat juist politiemensen in de oorlog gedwongen werden moeilijke keuzes te maken. Veel politiemensen kozen de gemakkelijke weg, meewerken met de bezetter. Ik was wel geïnteresseerd in een verhaal over iemand die dat niet deed, maar zijn geweten en zijn hart volgde, met alle gevolgen van dien.

‘Politieman in oorlogstijd’ geeft een goed beeld van het leven tussen 1939-1945 in Baarn. Er komen veel details en beschrijvingen voor, zodat er een levendig beeld ontstaat van die tijd. Dit wordt versterkt door foto’s en dagboekfragmenten. De ‘Baarnaars’ zullen in dit boek veel herkenning vinden. De mensen die niets met Baarn hebben, zoals ik, missen dit.
Elly Dragt heeft heel gedegen onderzoek gedaan, dat merk je aan alles. Zij heeft een vlotte manier van schrijven, waardoor het boek gemakkelijk leest.

Het verhaal heeft voldoende ingrediënten in zich om als roman gepresenteerd te worden. De auteur heeft er voor gekozen om het op te schrijven als een verslag. Waarschijnlijk om de reden dat zij het voor haar kleinzoon geschreven heeft, zodat de familiegeschiedenis voor altijd op papier zou staan. Een begrijpelijke keuze vanuit dit oogpunt, maar ik als ‘vreemde/buitenstaander’ geef toch de voorkeur aan een verhaal in romanvorm.

Groot pluspunt van het boek is dat het de lezer dwingt om weer eens stil te staan bij de gebeurtenissen van destijds. Bij de soms onmogelijke keuzes die mensen moesten maken. Chris had zijn eigen hachje kunnen redden en kunnen meewerken met de Duitsers. In plaats daarvan koos hij voor het verzet. De gevolgen van die keuze heeft hij zijn leven lang met zich meegedragen. Het verwoeste zijn leven en mede daardoor het leven van zijn vrouw. Er wordt in het boek weinig gezegd over de gevolgen voor zijn kinderen, waaronder dus Elly Dragt zelf. Ik kan me voorstellen dat het niet gemakkelijk is om te leven met een vader die zo gebukt gaat onder de gevolgen van de oorlog.

Conclusie:  vlot geschreven verslag van politieman Chris, die de weg van zijn geweten volgde en daardoor de oorlog de rest van zijn leven met zich meedroeg.

Titel: Politieman in oorlogstijd  | Auteur: Elly Dragt | Uitgever: Brave New Books | ISBN: 9789402118360 | Blz.: 96

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!