Passagier 23 – Sebastian Fitzek

Passagier 23Politiepsycholoog Martin Schwarz verloor zijn vrouw en zoontje door zelfmoord tijdens een reis op een cruiseschip. Martin is kapot van verdriet, maar ontwaakt uit zijn lethargie als hij, vijf jaar na het gebeuren, een telefoontje krijgt van een onbekende oude dame, die beweert meer te weten over de fatale gebeurtenissen van destijds. Martin zet zijn aversie tegen cruiseschepen aan de kant en gaat aan boord van ‘de Sultan of the Seas’, hetzelfde schip waar zijn gezin verdween…

Sebastian Fitzek ken ik van zijn eerdere thrillers. Zo las ik ‘De Ogenverzamelaar’ en ‘Wijd open’, die ik beiden de volle 5 sterren gaf. Daarna las ik ‘Afgesneden’. Ook een goed boek, maar ik had het gehad met alle expliciete gruwelijkheden waarin de auteur soms bijna in leek te blijven hangen. Ik wist dus wat ik kon verwachten van een echte Fitzek en toch verraste ‘Passagier 23’ mij in positieve zin.

Zoals ik verwachtte van een Fitzek, leest ook dit nieuwe boek weer vlot weg. En toch is het geen gemakkelijk boek. Je moet echt je aandacht erbij houden om het verhaal te kunnen blijven volgen. Ook dit is iets dat je terugziet in al zijn boeken. In het verhaal komen twee meisjes voor en op de een of andere manier haalde ik hun namen door elkaar. Het was dus telkens opletten over welk meisje het op dat moment ging.

Het verhaal begint met een proloog waarbij de rillingen al over je rug lopen. Ik bereidde me dus al voor op weer een portie ongezouten gruwelijkheden. Gelukkig viel dit in het vervolg van het boek reuze mee. Ik zal wel oud worden, maar de tijd dat het niet gruwelijk genoeg kon zijn, ligt geloof ik achter me… 😉
Qua spanning zit het ook wel goed in ‘Passagier 23’. De proloog is uitnodigend en spannend. Het maakt dat je in één ruk door wilt lezen om te ontdekken wat voor vreemde praktijken er plaats vinden onder het mom van dat luxueuze cruiseschip. Die spanning blijft tot het einde door zinderen, tot de auteur aan het einde toch weer met een verrassing komt.

De titel was op het eerste gezicht voor mij niet te plaatsen. Ik dacht dat de betreffende persoon nr. 23 op de passagierslijst was of iets dergelijks. Al lezende begon ik echter te begrijpen wat ermee bedoeld word. Met de term passagier 23 wordt een opvarende aangeduid, die op een of andere manier vermist raakt. Onmogelijk, dacht ik eerst. Maar getuige een site die ik vond, niet zo onmogelijk als lijkt. Ik citeer:

Soms overtreft de werkelijkheid de wildste fantasie. Wat dacht u bijvoorbeeld van deze: Meer dan 30 passagiers zijn de afgelopen 5 jaar tijdens hun verblijf op luxe cruise schepen spoorloos verdwenen. Het getal 30 is exclusief vermeende zelfmoordenaars en/of overboord gekieperde dronkaards. Aldus de krant ‘The Guardian’ die zich baseert op cijfers van de cruise industrie zelf. Het romantische idee van een cruise in de stijl van ‘The Loveboat’ is voorgoed voorbij.- www.grenswetenschap.nl

Natuurlijk kun je niet afgaan op wat een enkele website vertelt, maar het maakte Fitzeks verhaal voor mij zeker geloofwaardiger. Mocht ik van plan zijn onze volgende vakantie lekker luxe door te brengen op zo’n bakbeest, dan zou ik me na het lezen van ‘Passagier 23’ nog eens een keer goed achter de oren krabben…

Conclusie: een ‘echte Fitzek’, spannend en intelligent maar zonder al te veel expliciete gruwelijkheid dit keer.

Titel: Passagier 23 | Auteur: Sebastian Fitzek | Vertaling: Lucienne Pruijs | Uitgever: The House of Books | ISBN: 9789048825271| Blz.: 384

2 gedachten over “Passagier 23 – Sebastian Fitzek

 • 7 augustus 2015 om 11:09
  Permalink

  Mee eens. Ik vind Fitzek een van de beste thrillerschrijvers van dit moment. Het is ongeëvenaard hoe hij het verhaal opbouwt tot enorme hoogtes. Superspannend!

  Beantwoorden
  • 7 augustus 2015 om 15:03
   Permalink

   Klopt! Zijn verhalen zitten uitstekend in elkaar.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!