Palm Village – Marjolein van der Gaag

 

Palm Village

 “Na de verdwijning van Manon lijkt ineens niets meer wat het is.”

 Katja leidt samen met haar man Ruud en hun twee kinderen een expat-leven in Palm Village, Suriname. Ruud werkt daar bij een Nederlands bedrijf en heeft dus ook Nederlandse collega’s. Met vier stellen vormen zij een hechte vriendenclub.
Wat een gezamenlijk weekendje weg vol gezelligheid had moeten worden, verandert in een nachtmerrie. Een van hen, Manon, lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn. Niemand weet wat er gebeurd is en alle zoektochten zijn tevergeefs. Manon is en blijft onvindbaar.
Wat is er met haar gebeurd? Komt het door haar flirterige gedrag richting andere mannen? Of heeft ze kwaad bloed gezet door weer eens een keer haar ongezouten mening te verkondigen? Maar dan blijkt dat de vroegere vriendin van haar man jaren geleden ook vermist raakte….

Ik had al veel gelezen over dit boek en was nieuwsgierig geworden. De cover is leuk, maar trok mij niet bijzonder aan. Het beeld had naar mijn mening iets spannender mogen zijn.

Marjolein van der Gaag heeft een soepele manier van schrijven. Het verhaal leest prettig en snel. Aan de andere kant schrijft zij ook heel uitgebreid, waardoor ik af en toe het gevoel kreeg van ‘schiet nou maar even op’. Veel details van gedragingen en situaties worden beschreven. Dat heeft tot gevolg dat de vaart hier en daar uit het verhaal is, maar het geeft wel  een prima beeld van het land en de cultuur van Suriname. Daar heb ik dan ook echt van genoten! Maar bij een thriller hoort wat ij betreft meer vaart.

Het rijke expat-leven komt ook uitgebreid aan bod. Tjonge, wat een leventje… Het komt allemaal wel erg gemakkelijk over. Manlief aan het werk, kindjes bij de oppas en moeder kan doen waar ze zin in heeft.

Het perspectief ligt het hele verhaal bij Katja, een van de vriendinnen van Manon. Dit zorgt ervoor, dat de lezer ook alleen haar kant van het verhaal kent. Dat geeft een stukje spanning in het verhaal. We leren Katja goed kennen door alle beschrijvingen, maar ook de rest van de vriendengroep komt aan bod, al is dat vaak bezien door de ogen van Katja.

Al met al vond ik ‘Palm Village’ een leuk boek om te lezen. Het deed me sterk denken aan ‘Het reservaat’ van Liselotte Stavornius. Ik miste echter wat vaart in het verhaal en ook een stuk spanning. Het verhaal kabbelt eigenlijk vanaf het begin een heel eind rustig door, tot aan de plot. Maar dan komt de spanning ook echt ineens opzetten en volgt er een onverwachtse ontknoping.

Conclusie: Prettig leesvoer, maar het mist vaart en spanning, wat echter enigszins goed gemaakt wordt door een onverwachts plot.

Titel: Palm Village | Auteur: Marjolein van der Gaag |Uitgever: Tekstbureau Marjolein van der Gaag | ISBN: 9789082058611 | Blz.: 248

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!