Overzee – Marlies Brenters

OverzeeStella groeit op in een expat-gezin op Curaçao. Na terugkomst in Nederland is ze nooit meer terug geweest naar deze plek van haar jeugd. Nu haar dochters studeren en zelfstandig zijn en Stella er even tussenuit kan, vertrekt ze in haar eentje naar dit prachtige eiland. Er wordt echter niet alleen vakantie gevierd, Stella wil zich voor een artikel verdiepen in de opstand van 30 mei 1969. Als jong meisje was ze erbij, maar wat is er eigenlijk destijds precies gebeurd? En wat was de rol van haar vader in deze?
Stella krijgt meer vragen dan antwoorden en leert veel over het eiland, maar ook over haar eigen jeugd.

 “Zoals toen is het natuurlijk niet meer. En misschien moet je hier zijn opgegroeid om het überhaupt waar te nemen. Maar het oude waardenpatroon is nog steeds op de achtergrond aanwezig. Zolang je op dit eiland je plaats weet in die twee werelden die naast elkaar bestaan, krijg je hier nooit problemen.”

 

Van Marlies Brenters verschenen eerder al twee non-fictieboeken, maar ‘Overzee’ is haar romandebuut. Overigens wel een roman die geïnspireerd is door haar eigen ervaringen als expatkind op Curaçao. Dit eiland is dus niet onbekend voor de auteur en dat is te merken. Met haar beeldende stijl van schrijven waan je je als lezer bijna op Curaçao. Het is duidelijk dat er een auteur aan het woord is die weet waar ze het over heeft.

Zoals gezegd wordt het verhaal van Stella zeer beeldend verteld. De sfeerbeschrijvingen zijn zodanig, dat de natuur en de gebouwen tot leven lijken te komen. De zinnen en dialogen verlopen soepel en gemakkelijk. Dit zorgt voor een zeer prettig leesbaar geheel. Door de spanning die er toch ook doorheen loopt, is het moeilijk om het boek weg te leggen.

‘Overzee’ geeft een mooi beeld van Curaçao in verleden en heden. Door de beschrijvingen uit Stella’s jeugd leer je als lezer over het leven van de expats in de jaren 60 van de vorige eeuw. Dat het niet alleen rozengeur en maneschijn was, wordt ook duidelijk uit de zoektocht van Stella. Zij gaat haar jeugd zelfs in een geheel ander licht zien. Zo is daar het thema ‘slavernij’, dat ruim aan de orde komt. Was het wel zo normaal dat er bedienden in huis waren? En hadden deze mensen echt geen reden tot klagen, zoals Stella altijd voorgehouden was?

“Ze had het tot nu toe niet goed aangedurfd om terug te gaan naar Curaçao, bang dat de herinneringen die ze koesterde zouden worden uitgewist door nieuwe indrukken. Ze realiseerde zich dat haar beeld van haar jeugd in de loop der jaren steeds idyllischer was geworden, maar die illusie had ze niet willen doorprikken.”

Marlies Brenters levert met  ‘Overzee’ een mooi werk af dat een totaalbeeld geeft van een eiland dat voor mij relatief onbekend was. Het genoemde slavenverleden, het klassenverschil dat tot op de dag van vandaag een rol speelt, het zette mij aan het denken.

“Iedereen op dit eiland draagt de geschiedenis van zijn afkomst met zich mee.”

‘Overzee’ is het verhaal van een expatfamilie. Een familie met een geheim, zo blijkt na 40 jaar. Het is ook het verhaal van Stella, die zoekt naar antwoorden en tegelijkertijd zelf een mooie ontwikkeling doormaakt. De spanning rondom dat geheim dartelt door het hele verhaal heen. Ik dacht al vrij snel in de gaten te hebben hoe de vork in de steel zat, maar daar was op het einde dan toch nog een verrassing.

Conclusie: een verhaal dat zich laat lezen als heerlijke ontspanning, maar dat tegelijkertijd ook belangrijke en actuele thema’s aanstipt.

Titel: Overzee | Auteur: Marlies Brenters | Uitgever: Ambo|Anthos | ISBN: 9789026330612 | Blz. 274

2 gedachten over “Overzee – Marlies Brenters

 • 2 maart 2016 om 12:23
  Permalink

  Beste Marlies Brenters, dank voor je boek; ik heb het na aanvankelijk aarzeling (door het begin) met plezier gelezen, veel dingen waren herkenbaar. Ook ik ben een Shell kind opgegroeid in Julianadorp.
  Ik verbaas mij wel over de verandering van namen Julianadorp is Oranjedorp en Shell is Global Oil, terwijl de rest veel authentiek is, waarom heb je dat gedaan? ajó Tjerk Koopmans tjerk@jacobsheteren.nl

  Beantwoorden
  • 2 maart 2016 om 13:49
   Permalink

   Hallo Tjerk, bedankt voor je reactie! Deze site is echter niet van Marlies Brenters, dus ik weet niet of ze je vraag leest.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!