Opstand – Michelle Visser

opstandTrekt de strijd tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden zelfs een wissel op de familie?

Tweelingzussen Sabine en Karlijn groeien op in Utrecht, waar hun vader Klaas een drukkerij annex boekenwinkel runt. Hun moeder is lang geleden overleden. Sabine is een rustig meisje, altijd bereid om te helpen en de steun en toeverlaat van hun vader. Karlijn daarentegen is wild en onstuimig, ziet zichzelf graag in het middelpunt van de belangstelling en laat zich de zorgen van haar zus rustig aanmeten. En zo gaat het leven zijn gangetje.
Dat verandert echter wanneer Klaas Sabine laat trouwen met Bernard, een bakker, woonachtig in Brussel. Karlijn beweegt hemel en aarde om haar zus bij zich te houden, maar Sabine staat achter de keuze van haar vader. Zij verlangt naar het leven met Bernard en zijn twee kinderen.

Als Sabine vertrokken is, komt het runnen van het huishouden neer op Karlijn, maar zij houdt zich liever bezig met haar werkzaamheden als mannequin. Als Klaas probeert haar leven in rustiger vaarwater te laten belanden door haar uit te huwelijken, slaat de vlam helemaal in de pan bij Karlijn. Zij is verliefd op een andere jongen en ontvlucht haar vader door naar Brussel te vertrekken. Maar eenmaal aangekomen in het Zuiden, belandt zij in de strijd die gaande is om het Zuiden onafhankelijk te maken van het Noorden.

Hoe vergaat het de familie tijdens de opstand, nu Noord en Zuid lijnrecht tegenover elkaar komen te staan? Lukt het Karlijn om het geluk te vinden waar zij zo hard naar op zoek is?

‘Opstand’ trok meteen mijn aandacht door de prachtige cover. Twee jonge vrouwen in mooie jurken, wandelend in een prachtig en ietwat mystiek landschap. Ik denk dat ik in de verkeerde tijd geboren ben, want dit soort beelden trekt mij enorm aan. De titel heeft een duidelijke link naar het verhaal, dat tenslotte gaat over de opstand van de Zuidelijke Nederlanden tegen de koning en het Noorden. Maar de titel komt ook terug in het karakter en de gedragingen van Karlijn, die zeker wel opstandig te noemen is.

De koning wil van de Zuidelijke Nederlanden net zo’n Nederlandstalig en protestants gebied maken als van het noorden, en hij maakt daar geen geheim van. Is het een wonder dat de katholieke, Franstalige Brusselaars hun nekharen overeind voelen komen?”

Michelle Visser heeft een fijne schrijfstijl, beeldend en sfeervol. De lezer waant zich in het Utrecht of Brussel uit de 19e eeuw. Het oog voor detail komt zeker ook terug in de geschiedkundige kant van het verhaal. Het is te merken dat er een degelijke research gedaan is, de schrijfster weet waarover zij het heeft. Ik vond het zeer interessant om te lezen over deze voor mij onbekende periode in de geschiedenis. Het lezen van dit boek liet mij weer beseffen hoe leuk geschiedenis is. Jammer dat ik dat twintig jaar geleden op de middelbare school nog niet doorhad…

De personages worden prima uitgewerkt. Het perspectief wisselt, waardoor de lezer met alle personen meekijkt en meeleeft. Door gebruik te maken van terugblikken, geeft de schrijfster de personages een verleden, van waaruit sommige gedragingen weer te verklaren zijn.
Doordat er een compleet beeld ontstaat van bijvoorbeeld Sabine en Karlijn, gaat de lezer zich ook een mening over hen vormen. Zo begon ik Karlijn een irritant, verwend en puberaal nest te vinden. Gelukkig zorgden haar spontaniteit en haar duidelijke liefde voor haar zus dan weer voor een glimlach op mijn gezicht.

“Karlijn is als een roos: een verlokkend uiterlijk maar met scherpe doorns zodra je haar aanvat. Het nare is dat die doorns ook naar binnen groeien, ze ondervindt er zelf net zo veel pijn van als anderen, ook al probeert ze dat te verbergen.”

Al met al las ik ‘Opstand’ met veel plezier, al had ik iets meer spanning en vaart in het verhaal verwacht. Dit werd met name veroorzaakt door de zin op de achterflap dat “de zussen tegen hun zin in tegenover elkaar staande kampen terecht kwamen”. De verwachtingen die deze zin schept, vond ik helaas niet terug in het verhaal. Ik genoot echter van de geschiedkundige feiten en de beeldende sfeerbeschrijvingen.

Conclusie:  boeiende historische roman spelend in een roerige tijd, rijk aan geschiedkundige – en sfeerbepalende details.

Titel: Opstand | Auteur: Michelle Visser | Uitgever: de Boekerij | ISBN:9789022565049 | Blz.: 350

4 gedachten over “Opstand – Michelle Visser

 • 9 juli 2014 om 20:18
  Permalink

  Ik was zeer nieuwsgierig naar je recensie, mooi geschreven Monique!

  Beantwoorden
  • 9 juli 2014 om 20:45
   Permalink

   Dank je Sandra! Jij waardeerde het boek toch iets meer dan ik! Smaken verschillen… Gelukkig maar!

   Beantwoorden
   • 9 juli 2014 om 21:02
    Permalink

    Dat is waar 🙂 Heb jij Veronique al gelezen van Michelle Visser, bij mijn bieb is het steeds uitgeleend grrr?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!