Operatie Vuurvogel – Klaas de Vries

operatie-vuurvogel‘Operatie Vuurvogel’ opent met de vondst van een mensenhoofd op het graf van de vermaarde componist Igor Stravinsky in Venetië. Kort daarna wordt op een camping in de buurt ook de romp van het lichaam ontdekt. De vermoorde persoon blijkt een Nederlandse concertpianist te zijn. Waarom is die op zo’n lugubere wijze vermoord? Is het een moord uit hartstocht of is er een geheel ander motief? De politie heeft geen enkel aanknopingspunt, maar volgt vol aandacht de bewegingen van Kalman Hines, een schoolvriend van de pianist. Hines knoopt na de crematie zeer nauwe banden aan met een intieme vriendin van de componist en met diens weduwe. In hoog tempo wordt Hines de verbindende schakel tussen de potentiële daders. Uiteindelijk verplaatst de handeling zich weer naar Venetië waar het drama onder de ogen van alle hoofdpersonen tot een verrassend en gruwelijk einde komt. Een spannend verhaal, waarin ernst en humor samengaan.

Het boek begint met een bloemrijke beschrijving van de begraafplaats San Michele in Venetië. Ik dacht een pittig boek in handen te hebben, maar tijdens het lezen werd het taalgebruik steeds toegankelijker.

Op het graf van componist Stravinsky, begraven op San Michele, wordt door de tuinman een mensenhoofd ontdekt. De politie wordt erbij gehaald en ook Penoli, de baas van de Venetiaanse politie, wordt bij het onderzoek betrokken.

Het beeld switcht naar een Nederlands echtpaar op een plaatselijke camping. Gisela Muller houdt de boel goed in de gaten en het valt haar dan ook op, dat ze haar overbuurman de hele dag niet gezien heeft. Als het echtpaar uiteindelijk alarm slaan, wordt in de caravan het onthoofde lijk gevonden van de Nederlandse musicus Joop Mol.

In Israël woont al 30 jaar de uit Nederlands afkomstige Kalman Hines. Na het verlies van zijn vrouw, nu zes maanden geleden, besluit hij terug te keren naar Nederland. In het vliegtuig leest hij in de krant een overlijdensadvertentie van Joop, een oud klasgenoot. Hij besluit de volgende dag naar diens crematie te gaan. Daar ontmoet Kalman de echtgenote van Joop, Eline. Maar ook raakt hij in gesprek met Hugo, die vroeger in dezelfde klas zat. En tenslotte maakt hij kennis met Anna Bosman, een studente van Joop.

Inmiddels is de Nederlandse politie ook betrokken bij het onderzoek, maar het leidt tot nu toe tot niets. Maar dan richt de politie hun ogen op Kalman en Anna… Wat hadden zij te zoeken op de crematie? En waarom heeft Anna weduwe Eline niet gecondoleerd?

De enige concrete aanwijzing is dat graf van Stravinsky. Het kan niet anders of de moordenaar wilde een verband leggen tussen de moord op Joop en het graf van Stravinsky.”

Kalman houdt intussen contact met beide dames en ontdekt dat zij geheimen hebben. En daar staat hij tussenin… Als Eline besluit om naar Venetië te gaan, wordt alles op scherp gezet. Want al denkt Eline dat zij alleen gaat, niets is minder waar…

De cover en titel spraken me aan. Het beeld van een dwarrelend, rood en brandend veertje  roept een bepaalde spanning op, evenals de titel. Tijdens het lezen bleef de titel heel lang onduidelijk voor mij, maar op het einde van het boek wordt dan toch de link gelegd.
Het boek leest steeds vlotter weg. Ik heb genoten van de licht ironische toon, die de schrijver vaak gebruikt. Het boek is echter minder spannend dan ik verwachtte. Doordat het perspectief wisselt en je dus met alle personages meekijkt, blijft er weinig te raden over. Naar mijn mening is het boek eerder  een misdaadroman dan een thriller. Toch las ik het in een paar uur tijd uit.
De personen zijn summier uitgewerkt. Ik las in een interview dat dit ook precies de bedoeling was van de schrijver. Dat is een keuze die de schrijver maakt. Verdieping van de personages had een waardevolle toevoeging aan het boek kunnen zijn. Nu is het een verhaal, dat lekker weg leest, maar ook niet meer dan dat. Een paar uurtjes ontspanning. Ik begreep dat de schrijver dit ook beoogde met het schrijven van dit boek, dus dan is hij in zijn opzet geslaagd.

Conclusie:  een leuk verhaal, maar niet nagelbijtend spannend. Prima verhaal om een paar uurtjes bij te ontspannen. Het boek valt in positieve zin op, door het licht ironische taalgebruik.

Titel: Operatie Vuurvogel | Auteur: Klaas de Vries | Uitgever: Conserve |ISBN: 978 90 5429 361 3 | Blz.: 200

3 gedachten over “Operatie Vuurvogel – Klaas de Vries

 • 30 maart 2014 om 15:18
  Permalink

  Mmmm ik houd erg van misdaadromans (meer nog dan als van thrillers), dus deze komt op mijn lijstje, leuk dat het van een Nederlandse schrijver is.

  Ik twijfel altijd aan mijzelf als ik de link met de titel niet kan leggen tijdens het lezen; heb ik iets gemist of iets niet begrepen in het verhaal, vervolgens komt de link in het laatste hoofdstuk pas tot stand, vind dat soms een beetje jammer?

  Beantwoorden
 • 30 maart 2014 om 16:48
  Permalink

  Haha herkenbaar Sandra! Dan kun je je zo dom voelen he?! 😉

  Beantwoorden
 • Pingback: Stop een politicus in je vakantiekoffer | Gekleurde Gedachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!