Ooit zal ik je weer zien – Ellen Lina

ooit-zal-ik-je-weer-zien

Hoe moet je verder gaan met leven, wanneer je zoiets afschuwelijks hebt meegemaakt dat het schuldgevoel bijna ondraaglijk is? Wanneer je jeugdliefde daardoor zodanig is veranderd, dat een toekomst samen onmogelijk lijkt? Wanneer je eigenlijk het liefst helemaal niet meer had geleefd? De achtentwintigjarige Julia van Doorn heeft niks meer op de rit, en haar verloofde Sean al helemaal niet. Een alcoholverslaving en huiselijk geweld drijven de twee in rap tempo uit elkaar. Het tij lijkt te keren wanneer Julia de integere Ryan ontmoet, al heeft ze wel het idee dat ze hem ergens van kent. Sean zakt ondertussen steeds verder af en wanneer hij in de gaten krijgt dat Julia en Ryan contact hebben, komt uiteindelijk het onmogelijke bovendrijven. Het stelt Julia voor een keerpunt in haar leven, maar is ze er aan toe om haar verleden los te laten? Volg Julia in haar zoektocht naar nieuw geluk, zelfstandigheid en de warmte van een familie. Maakt ze de juiste keuzes, volgt ze haar hart? Eén ding is in ieder geval zeker, oude liefde roest niet. Nooit.

Op de cover zien we een fotografisch mooi beeld van brandende kaarsjes. Een mooie cover, maar het maakte me niet direct nieuwsgierig naar het verhaal. Ook het lettertype van de titel zette me enigszins op het verkeerde been. Ik verwachtte een “zij-ig” verhaal, zo’n verhaal dat je op een zondagmiddag in een ruk uitleest en meteen weer vergeet. Hoe anders werd het…

Het boek begint met een aantal brieven van een moeder aan haar dochter. Het is de bedoeling, dat de dochter, Julia, deze brieven pas op haar 30ste te lezen zou krijgen. Op deze manier weet de schrijfster kort maar krachtig het verleden van Julia neer te zetten.
Julia groeit op als enig kind bij lieve en betrokken ouders. Haar buurjongens, de tweeling Jake en Sean, zijn als broers voor haar. De families zijn kind aan huis bij elkaar. Maar als Sean en Julia groter worden, blijkt toch dat ze veel meer voor elkaar voelen dan broer en zus. Ze zijn onafscheidelijk en genieten volop van elkaar en van hun innige vriendschap met Jake.

“Maatjes voor het leven.”

Maar dan is het ineens een aantal jaren later en is het beeld compleet veranderd. Er is iets gebeurd, waardoor de relatie tussen Julia en Sean op scherp staat. Sean drinkt meer en meer en Julia tobt met een immens schuldgevoel. Desondanks probeert zij in haar relatie te redden wat er te redden valt. Maar als Sean in een dronken bui agressief wordt, is de maat vol. Julia verhuist tijdelijk naar het huis van haar vriendin, Tessa.
In deze moeilijke tijd ontmoet zij Ryan en wordt verliefd op hem. Julia wordt heen en weer geslingerd tussen haar prille gevoelens voor Ryan en haar diepe liefde voor Sean. En dan moet ze ook nog zien te dealen met het immens grote schuldgevoel dat op haar drukt…

“Gek dat geluk zo gewoon kan zijn, hè, dan is het zo normaal dat je het bijna niet meer ziet.” 

Het begin van het verhaal, in de vorm van die brieven, trekt de lezer meteen het verhaal in. Op originele wijze wordt het verleden van Julia en Sean samengevat. Leuk is dat die brieven telkens terugkomen, zodat je zowel Julia als Sean erg goed leert kennen.
De schrijfster heeft een zeer gemakkelijke en vlot leesbare schrijfstijl. Niets poëtisch, gewoon recht-toe-recht-aan, met een vleug humor hier en daar. Het leest alsof je er zelf bij bent.

Het verhaal wordt verteld door Julia, de ik-persoon. Dit zorgt voor een tikkeltje spanning doordat acties en reacties van andere personen niet altijd meteen te duiden zijn. Die spanning zit eigenlijk door het hele boek heen. Eerst weet je als lezer niet welke gebeurtenis ten grondslag ligt aan het gedrag van Julia en Sean. Als dat halverwege duidelijk wordt, blijft er een stukje spanning hangen voor wie Julia uiteindelijk zal gaan kiezen. En eigenlijk blijft dat tot op de laatste pagina de vraag.

Het verhaal maakte bij mij emoties los. Het laatste hoofdstuk las ik met een traan in mijn oog en een brok in mijn keel. Je gunt alle personen zo het geluk. Er is geen sprake van “de slechterik” in dit boek en juist dat maakt het zo goed en zo geloofwaardig.

Conclusie: prachtig liefdesverhaal, zo realistisch geschreven dat je de hoofdpersonen bijna persoonlijk denkt te kennen.

Titel: Ooit zal ik je weer zien | Auteur: Ellen Lina | Uitgever: Ellessy | ISBN: 9789086602407 | Blz.: 335

 

Eén gedachte over “Ooit zal ik je weer zien – Ellen Lina

  • 11 april 2014 om 15:27
    Permalink

    Mooie recensie Monique! Ik schrijf het boek gelijk op mijn te lezen lijstje, klinkt prachtig.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!