Onmenselijke mensen – Rob van Doorn

Onmenselijke mensenJolanda is 16 jaar en de oudste dochter van Frits Halen, wethouder in Haarlem. Op weg van school naar huis wordt Jolanda ontvoerd. De politie doet haar best, maar het is niet genoeg voor Frits. Samen met Marian, verpleegkundig sergeant bij de Luchtmobiele Brigade, gaat hij zelf op onderzoek uit. Het brengt hem op plaatsen waar hij beter niet had kunnen zijn. De wereld van de wapenhandelaren, regeringsleiders en vrijheidsstrijders is een keiharde. Een leven heeft voor deze mensen niet veel te betekenen. Wordt Frits, net als zijn dochter Jolanda, slachtoffer van deze onmenselijke mensen? En welke rol speelt Nederland eigenlijk in deze duistere wereld?

 In 2014 verscheen ‘Haarlem Centraal’, het thrillerdebuut van Rob van Doorn. Ik herinner me een verhaal dat uitermate goed in elkaar zit, zeer geloofwaardig is en prettig leest. In deel 2, ‘Onmenselijke mensen’, komen we Haarlems wethouder Frits Halen weer tegen. Zal hij ook deze keer weten te boeien?

De cover sprak me in eerste instantie niet zo aan. Het is een hard beeld, dat doet denken aan oorlog en geweld. Het past echter wel prima bij de inhoud van het boek. De titel is aansprekend, de schijnbare tegenstelling maakt nieuwsgierig.

“…dat de grootste bandieten die aan een oorlog verdienen de wapenhandelaren zijn. Zij kiezen geen partij, maar doen zaken met iedereen die voldoende geld heeft en een doel om voor te vechten.”

Rob van Doorn bewees met zijn debuut al dat hij kan schrijven, en dat maakt hij ook in dit boek weer waar. Zijn schrijfstijl is ietwat formeel, maar leest prettig. ‘Onmenselijke mensen’ is een intelligent drama, met veel gebeurtenissen, wendingen en personages. Het is dan ook een boek dat je met aandacht moet lezen. Maar door de geloofwaardigheid, misschien de bijna enge actualiteit, verslapt die aandacht niet en blijf je van begin tot einde geboeid.
Duidelijk is de goede en gedegen research die verricht is om tot dit verhaal te komen. Er is veel kennis over het onderwerp. Door verschillende gebeurtenissen in heden en verleden aan elkaar te koppelen, ontstaat er een totaal beeld van een situatie waar ik persoonlijk nooit zo over nagedacht had. ‘Onmenselijke mensen’ zet je aan het denken over ‘onze’ rol in oorlogen en conflicten die toch niet zo heel ver van ons bed blijken te zijn.

“…de westerse wereld, die onder het mom van de ontwikkeling naar een nieuwe democratie de olievoorraden en de machtscentra aan zich proberen te houden en daarmee niet zelden anarchie en nieuwe dictators kweken.” 

We leren Frits weer een beetje beter kennen. Ging ‘Haarlem Centraal’ vooral over zijn rol als wethouder, in dit boek staat zijn gezin op de voorgrond. Frits heeft ogenschijnlijk alles goed voor elkaar, hij staat aan het begin van een uitdagende nieuwe baan, zijn gezin loopt op rolletjes, hij is gelukkig met zijn vrouw en met zijn kinderen gaat het goed. En dan opeens brokkelt zijn hele basis af. Jolanda die wegvalt uit het gezin door de ontvoering, zijn vrouw die hierdoor volledig instort en hun twee andere kinderen die daardoor niet meer thuis kunnen wonen. En dan is daar ook nog die bizarre eis van de ontvoerders…

Doordat beschreven wordt hoe Jolanda de gebeurtenissen beleeft, raak je als lezer zeer betrokken. Van Doorn durft echter ook harde keuzes te maken in zijn verhaallijn. Daar schrok ik even van, maar het voegt absoluut iets toe aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Het maakt ‘Onmenselijke mensen’ bijna angstig realistisch.

Conclusie: intelligente thriller die opvalt door zijn bijna angstig realistische en gedegen onderbouwde thematiek. Fictie die zomaar non-fictie zou kunnen worden.

Titel: Onmenselijke mensen | Auteur: Rob van Doorn | Uitgever: Ellessy | ISBN:  9789086602711 | Blz.: 294

3 gedachten over “Onmenselijke mensen – Rob van Doorn

 • 12 juni 2015 om 19:28
  Permalink

  De cover spreekt mij ook niet zo aan. Kan je trouwens dit boek ook lezen zonder deel 1 gelezen te hebben?

  Beantwoorden
  • 13 juni 2015 om 11:53
   Permalink

   Dat kan wel hoor Sue! Er wordt af en toe gerefereerd aan de gebeurtenissen uit deel 1, maar geen spoilers (in geval je deel 1 ook nog een keer wilt lezen) of dingen die je niet kunt snappen zonder deel 1.

   Beantwoorden
 • 12 juni 2015 om 20:42
  Permalink

  Beste Sue, zeker kan dit boek op zichzelf worden gelezen. Het karakter van Frits Halen gaat denk ik wel meer voor je betekenen als je Haarlem Centraal ook leest.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!