Ongrijpbaar – Bianca Nederlof

OngrijpbaarAls de spoken uit je verleden je je ergste nachtmerrie laten beleven…

Het is weer de tijd van het jaar, Sinterklaas komt naar Nederland. Helaas met versterkte controle dit jaar in verband met mogelijke terreurdreiging. Silvia wil daarom eigenlijk thuis blijven met haar zoontje Nick, helemaal nu blijkt dat haar man David niet mee kan gaan. Maar David haalt haar over om toch te gaan, samen met zijn zus.
Kleine Nick geniet van het feest, maar ineens breekt er paniek uit door een aanslag op Sinterklaas. In de verwarring die ontstaat, raakt Silvia Nick kwijt. Een groots opgezette zoektocht volgt, maar Nick is en blijft onvindbaar.
Wat is er met hem gebeurd?  Zijn de spoken uit Silvia’s verleden opgestaan om haar te tarten?

Vorig jaar om rond deze tijd zette ik mijn eerste voorzichtige stappen in boekenland. Wat was ik blij toen ik een manuscript van Letterrijn mocht proeflezen. Dat bewuste manuscript, dat destijds prematuur in mijn mailbox belandde, ligt nu als volgroeide schepping met prachtige cover in de winkels. ‘Ongrijpbaar’ is voor mij dus een bijzonder boek en ik vind het geweldig dat ik het nu mag recenseren.

Hoewel ik ‘Ongrijpbaar’ dus al een keer gelezen heb, las ik in het afgelopen jaar zoveel andere boeken, dat het verhaal me niet meer helemaal voor de geest stond. Maar meteen bij het begin zat ik weer helemaal in de fijne schrijfstijl van Bianca Nederlof. Zij schrijft vlot, makkelijk leesbaar met natuurlijk overkomende dialogen.

Het boek bestaat uit twee verhaallijnen, namelijk de verdwijning van Nick in het heden en het verhaal van Silvia in het verleden. Deze lijnen wisselen elkaar soepel af, waardoor er geen verwarring ontstaat over de wisselingen in tijd. Deze opzet geeft een stukje spanning, doordat al snel duidelijk is dat het verleden van Silvia mogelijk een rol speelt in de verdwijning. Waarom is zij zo gesloten over haar verleden? Telkens wordt er weer een tipje van de sluier opgelicht, totdat heden en verleden samen tot een climax komen.

De personages, en dan vooral de persoon Silvia, worden goed uitgewerkt. Door de terugblikken in het verleden krijgt Silvia achtergrond en diepte. De lezer kan hierdoor haar acties en reacties in het heden begrijpen. Op het eerste gezicht zijn deze namelijk niet altijd even logisch. Welke moeder laat de angst dat haar verleden bekend wordt, zwaarder wegen dan het welzijn van haar kind?

Bianca Nederlof heeft de gevoelens van Silvia goed weten te treffen en over te brengen op de lezer. Ik voelde Silvia’s nervositeit toen zij zich met haar peuter in een mensenmenigte begaf. Welke ouder kent dit gevoel niet? Ik voelde haar paniek toen Nick verdwenen bleek, de nachtmerrie van elke ouder. Haar wanhoop toen de zoektocht niets concreets opleverde en haar angst om haar verleden in de ogen te kijken. Silvia zit in een onmogelijke spagaat tussen haar kind en haar angst.

Het hele verhaal wordt toegewerkt naar een plot die misschien niet heel verrassend meer is, maar wel heerlijk spannend. Groot pluspunt van het boek vind ik het slot, waar ik hier verder niet over uit zal wijden om niets te verklappen.  Het zorgt in ieder geval voor een extra stukje geloofwaardigheid.

Conclusie: vlot leesbaar, geloofwaardig en spannend verhaal over de nachtmerrie van elke ouder, waarbij de spagaat van de moeder tussen haar angst en haar kind centraal staat.

Titel: Ongrijpbaar | Auteur: Bianca Nederlof | Uitgever: Letterrijn | ISBN: 9789491875069 | Blz.: 228

3 gedachten over “Ongrijpbaar – Bianca Nederlof

 • 28 oktober 2014 om 16:08
  Permalink

  Wat een prachtige recensie Monique, wij hebben inderdaad dezelfde mening over dit boek, leuk! En wat enorm leuk dat jij dit boek als manuscript hebt mogen lezen, wauw!

  Beantwoorden
  • 29 oktober 2014 om 20:07
   Permalink

   Ja was mijn allereerste manuscript, dus dat blijft bijzonder!

   Beantwoorden
 • 7 november 2014 om 22:07
  Permalink

  Het boek ligt hier op de stapel en ik popel om deze te gaan lezen. Maar er ligt eerst nog een stapeltje ( ook hele mooie) recensieboeken te wachten. Het lijkt me in ieder geval, als ik alle reacties zie, een geweldig boek.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!