Onderstroom – Lucy Clarke

OnderstroomIn ‘Onderstroom’ van Lucy Clarke ontvluchten Lana en Kitty hun leven en familie en vertrekken naar de Filipijnen. Wanneer hen gevraagd wordt of ze mee willen varen op het schip The Blue, twijfelen ze geen moment. Samen met een aantal andere opvarenden, wanen ze zich in het paradijs. Zwemmen, snorkelen en tot in de kleine uurtjes praten met elkaar…het leven is mooi. Totdat één van hen vermist raakt op volle zee en leugens, wantrouwen en geheimen het paradijs doen instorten.

Een paradijselijk eiland met palmbomen en witte stranden siert de cover van ‘Onderstroom’. De lucht daarentegen is wild en dreigend… Een mooi beeld, direct te linken aan het verhaal. Ook de titel wordt tijdens het lezen voldoende duidelijk.
In eerste instantie doet ‘Onderstroom’ denken  aan de boeken van Suzanne Vermeer. Ook de flaptekst wijst in die richting. Een zeiljacht in een tropische omgeving, vrienden die het leven vieren, waarna een vermissing en intriges ten tonele verschijnen. Ingrediënten voor een verhaal om languit op een strandbed te lezen. Al snel bleek dat Lucy Clarke een boek geschreven heeft met meer diepgang.

‘Onderstroom’ leest gemakkelijk en snel. De woordkeuze en zinsbouw is toegankelijk voor een breed publiek.
Er komen herkenbare thema’s aan bod in dit boek. Vriendschap bijvoorbeeld, met als tegenhanger verraad van die vriendschap. Maar ook loyaliteit en eerlijkheid zijn een belangrijk onderdeel van het verhaal. Waar kies je voor? Je eigen hachje of gaat eerlijkheid boven alles?

Het verhaal bestaat uit twee verhaallijnen, genaamd Toen en Nu. Beide lijnen worden in chronologische volgorde verteld. Dit maakt dat het verhaal goed te volgen is, er is nergens verwarring over de tijdstippen waarop de gebeurtenissen plaatsvinden.

De flaptekst belooft een ‘nagelbijtend spannende pageturner’. Dat heb ik er echter niet in kunnen ontdekken. Er zit zeker een flinke dosis spanning in het verhaal, maar niet meer dan dat. Het grootste leesplezier zit in de beeldende beschrijvingen, waardoor het boek tot leven komt.

Conclusie:  een vlot leesbaar verhaal waarbij je je in tropische sferen waant, maar niet heel spannend.

Titel: Onderstroom | Auteur: Lucy Clarke | Vertaling: Bert Meelker | Uitgever: Ambo | Anthos | ISBN: 9789026334245 | Blz.: 336

Dit boek las ik voor Vrouwenthrillers.nl.

2 gedachten over “Onderstroom – Lucy Clarke

 • 10 april 2016 om 12:50
  Permalink

  Klinkt spannend! Jammer dat het geen echte pageturner was, maar lijkt me een prima boek om je een paar uur goed mee te vermaken 🙂

  Beantwoorden
  • 11 april 2016 om 11:06
   Permalink

   Dat is het zeker! En nu de zon schijnt, waan je je helemaal op dat bootje…;)

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!