Noem me maar Emmy – Coby Schalke

Noem me maar EmmySinds acht jaar leidt de 44-jarige Emmy een teruggetrokken leven in een schilderachtig Engels dorpje. Ze is er tevreden mee, het verleden is voorbij en ze geniet van haar baan en haar cottage.
Maar dan staat echter haar nichtje Clarissa totaal onverwachts op de stoep. De puber van dertien, die Emmy destijds achterliet, is een psychologie-studente van 21 jaar geworden. Clarissa brengt gezelligheid mee, waar Emmy onverwachts van blijkt te genieten. Maar ze stelt ook vragen… Moeilijke vragen…

Plaatsgenoten
Het is altijd leuk als een (bijna-)dorpsgenoot een boek schrijft. Dat gebeurde met ‘Noem me maar Emmy’. Ik had de aankondiging in de krant zien staan, maar er verder niet op gelet. Ik dacht namelijk, dat het een streekroman is. En die lees ik nooit.
Heel toevallig kwam dit boek echter dezelfde week toch weer op mijn pad. Mijn idee bleek onjuist en mijn nieuwsgierigheid werd aangewakkerd.

Dat Emmy geheimen heeft, is al snel duidelijk. Er is iets gebeurd in het verleden, waar zij nog steeds mee worstelt. Stukje bij beetje krijgt de lezer meer inzicht in de gebeurtenissen van weleer. Wat is de reden dat Emmy alle schepen achter zich heeft verbrand? Waarom gebruikt ze tegenwoordig een andere naam? De keuze voor deze opbouw brengt een stukje spanning in het verhaal. Te weinig om van een spannende roman te spreken, maar zeker genoeg om het verhaal snel uit te willen lezen.

Coby Schalke heeft een fijne schrijfstijl. Gemakkelijk leesbaar, toegankelijk voor een breed publiek. Heel af en toe piepte er even wat dialect tussendoor. Voor mij herkenbaar, voor andere lezers misschien opmerkelijk. Zo wordt ergens de uitdrukking ‘ergens zin aan hebben’ gebruikt. Typisch Veluws.

Uitgestelde rouw
In dit soepel verlopende verhaal komen boeiende thema’s aan de orde. Afscheid, schuld, rouw, en dan vooral uitgestelde rouw, vormen een rode draad door het boek. Van mij had dit nog wel iets uitgebreider aan bod mogen komen.
‘Noem me maar Emmy’ is een dun boekje, ik las het in één avond uit. Het is een lekkere combinatie van enige spanning en een tikkeltje romantiek, waardoor het verhaal leest als een trein.
Wat mij betreft duikt Coby Schalke met een volgend boek nog meer de diepte in, voert ze de dosis psychologie lekker op. De basis is in ieder geval goed gelegd!

Conclusie: een zeer prettig leesbaar verhaal over afscheid, schuld en rouwverwerking, overgoten met een subtiele mix van spanning en romantiek.

Titel: Noem me maar Emmy | Auteur: Coby Schalke | Uitgever: Sooleezie | ISBN: 9789082441901 | Blz.: 168

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!