Achter de nevel – Leonardo Pisano

Achter de nevel

“Ordo ab chao.”

Harry Vermolen verliest zijn vrouw en beide dochters bij een verkeersongeluk. Wanneer zijn vrouw post mortem beschuldigd wordt van het foutief vertalen van een belangrijk Kyoto-rapport, probeert Harry koste wat het kost haar naam te zuiveren.
Hij krijgt hierbij te maken met een wereldwijd vertakte organisatie, die zich één wereldregering en één wereldmunt ten doel gesteld heeft.
Harry komt hierbij ook Amalia tegen, die als erfenis van haar vader het lidmaatschap van deze organisatie toebedeeld heeft gekregen.

Chaos creëren om van daaruit orde te genereren. Dat is het doel van ‘De Verhevenen’. Zij stammen af van een zuivere bloedlijn en verenigen zich om hun doel werkelijkheid te laten worden. Eén centrale wereldregering en één munt. Dat is wat ze willen.

Ragfijn brengt Leonardo Pisano de ene gebeurtenis na de andere op het toneel. Situaties die iedereen kent. Van de aanslag op de Twin Towers tot de invoering van de euro en vele andere herkenbare gebeurtenissen. Alles wordt op vlijmscherpe manier met elkaar verbonden. Een verhaal dat leest als non-fictie, maar waarvan je toch elke bladzijde weer hoopt dat het toch fictie blijkt te zijn. Het is bijna eng hoe Pisano complotten en theorieën uiteen zet. Het klinkt namelijk allemaal zo logisch…

‘Achter de nevel’ is een zeer knappe roman, waarin een lekkere dosis spanning verweven is. Het is geen gemakkelijk verhaal. Absoluut niet zelfs. Tegen het einde moest ik echt mijn best doen om alles nog te snappen. Ik ben absoluut niet financieel aangelegd, dus had enige moeite om de auteur bij te houden op dit gebied.
Toch leest het boek absoluut niet moeilijk. Er komen opvallend veel dialogen voor in het verhaal. Deze worden natuurlijk en levensecht weergegeven. De beschrijvende stukken tekst zijn daarentegen af en toe een tikkeltje formeel. Dit past echter bij het onderwerp van het verhaal.
Gelukkig is er naast alle theorieën en verwikkelingen ook voldoende ruimte voor de personages. Ook dit zorgt voor een goede leesbaarheid.

De cover kon ik eerst niet zo goed plaatsen. Tijdens het lezen wordt de keuze voor dit beeld echter duidelijk. De man op de voorgrond is een deel van een bekend schilderij, namelijk ‘Der Wanderer über dem Nebelmeer’, een schilderij uit 1818 van de Duitse schilder Caspar David Friedrich. In plaats van een dal, in nevelen gehuld, zien we op de cover een stadsgezicht door de nevel heen piepen.
Dit beeld past uitstekend bij de titel van het boek. De keuze voor dit beeld getuigt van een goed doordacht plan dat ten grondslag lag aan ‘Achter de nevel’. Het is duidelijk, dat de auteur zich op zeer degelijke wijze voorbereid heeft.

Opvallend zijn ook de originele pro- en epiloog. Zij vormen met z’n tweeën een zeer interessant kader waarin de rest van het verhaal zich afspeelt.

Conclusie: fictie en feiten zijn tot een boeiende eenheid gesmeed. Faction van de bovenste plank!

Titel: Achter de nevel | Auteur: Leonardo Pisano | Uitgever: Eigenzinnig | ISBN: 9789491777448 | Blz: 374

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!