Moederziel – Marelle Boersma

moederziel

Aan je familie valt niet te ontkomen…

Myrna, de moeder van Josje, lijdt aan ms. Toch probeert ze zo onafhankelijk mogelijk te functioneren. Het leven lacht haar toe, als er zelfs een nieuwe liefde om de hoek komt kijken. Maar dochter Josje is niet gecharmeerd van haar moeders nieuwe vriend. Ze trekt bij haar moeder in en neemt al snel het hele huishouden over. De familieband wordt aangetrokken; strak en knellend. Myrna raakt in een onmogelijke positie die nog wordt verergerd als haar buurvrouw dood gevonden wordt. Wie kan ze nog vertrouwen?

 

Weer een verhaal dat je helaas zomaar in de krant tegen kan komen… De cover valt op door de rustige kleuren, en de desolate sfeer die de foto oproept. Na het lezen van het boek kan ik concluderen dat het beeld perfect past bij het verhaal.

Wat mij het meest trof in dit boek, is de totale verlatenheid en afhankelijkheid die iemand met een beperking kan voelen. Afhankelijk zijn is nooit leuk, maar als je ook niet meer weet wie je kunt vertrouwen en wie niet, wat kun je je dan eenzaam  en desolaat voelen. Marelle heeft dat gevoel in dit boek goed over weten te brengen. Je leeft mee met de hoofdpersoon en zou haar dochter af en toe wel door elkaar willen rammelen of willen toeschreeuwen wat ze moet doen. Het boek typeert zich ook door de goede kennis van de beschreven ziektebeelden. De ziekte van de hoofdpersoon, Myrna, maar ook van Josje, haar dochter. Twee totaal verschillende ziektebeelden, maar beiden geloofwaardig neer gezet. De personen in het boek gaan door de goede omschrijvingen voor je leven. De hoofdstukken waarin een inkijkje in het hoofd van Josje wordt gegeven, laten de lezer dit meisje en haar handelen steeds beter begrijpen.

Het plot is niet helemaal onverwachts vond ik, zo halverwege het boek zie je een en ander wel aankomen. Maar er blijft toch een zekere spanning hangen hoe het zich zal gaan ontwikkelen.
Knap hoe de schrijfster in dit boek met haar gebruikelijke “gemakkelijke” taalgebruik, toch een goed beeld van ingewikkelde ziekteprocessen kan schetsen. Ook voor een leek is alles goed te snappen.

Conclusie: opvallend door de gedegen kennis van ziektebeelden, maar niet nagelbijtend spannend.

Titel: Moederziel | Auteur: Marelle Boersma | Uitgever: De Crime Compagnie | ISBN: 9789461090652 | Blz.: 320

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!