Memento Mori – Jolka

Memento MoriMemento Mori – Jolka – Letterrijn – 228 blz.

 “Schat, sorry, morgen ben ik er niet meer…”

 Advocaat Mark heeft een goed leven, samen met zijn grote liefde Hannah. Ze genieten met volle teugen van elkaar en van het goede in het leven. Maar dan begeeft Mark zich in een wespennest, waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Wanneer zijn vriend, afgeperst en uitgemolken tot op het bot,  voor zijn ogen vermoord wordt, besluit Mark te getuigen in het proces tegen de koning van de onderwereld…

‘Memento mori’ is een verhaal dat berust op ware gebeurtenissen. In de nacht van 8 op 9 oktober 2007 overleed ex-advocaat Bram Zeegers onder verdachte omstandigheden in zijn woning aan de Lairessestraat in Amsterdam. Omdat hij een week voor zijn dood had getuigd tegen Willem Holleeder en bovendien bevriend was met de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra, werd er al snel over een verband gespeculeerd. Onderzoek door de Amsterdamse politie en het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag leidde tot de conclusie dat Zeegers was overleden aan een overdosis MDMA in combinatie met alcohol. De politie en het NFI concludeerden dat het hier een tragisch ongeluk betrof.

 Deze zaak hield in die tijd de media wekenlang bezig en ook Jolka kon het verhaal niet meer uit haar hoofd zetten. Ze volgde alle berichtgeving op de voet.  Uiteindelijk begon ze de zaak te reconstrueren en ging feiten opzoeken. Dat alles leidde uiteindelijk naar één gedachte: wat als het nu allemaal…

Ook ik heb een grote interesse in of een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar onopgeloste zaken of twijfelachtige gebeurtenissen. Noem ze maar op, ‘De Puttense moordzaak’, ‘De Deventer moordzaak’ en recenter de dood van Els Borst, ik kan het vaak niet van me afzetten en zou zo graag willen weten hoe het nu echt in elkaar zit. Ik was dus erg nieuwsgierig naar dit verhaal. Tel daarbij op de mooie cover met de duistere uitstraling en het mag duidelijk zijn dat ik me op ‘Memento Mori’ verheugde.

Bijzonder dat het boek, eigenlijk onbedoeld, zeer actueel is doordat vorige week bekend werd dat er nieuwe processen gevoerd gaan worden over de liquidatiegolf van destijds.

Toen ik begon te lezen, viel het me eigenlijk een beetje tegen. Ik had wat moeite met de stijl van schrijven, het kwam niet helemaal ongekunsteld op mij over. Maar gelukkig kwam daar al snel verandering in. Ineens zat er razende vaart in het verhaal en vloeiden de zinnen prachtig in elkaar over. Binnen een paar uur was het boek uit.

De personen zijn fictief, maar het is zeker herkenbaar op wie ze gebaseerd zijn. Dat maakte het soms een beetje lastig vond ik, doordat verhaal en werkelijkheid voor mij door elkaar heen gingen lopen. Ik was constant aan het bedenken ‘o ja, maar wie was dat dan ook alweer in het echte leven…’ Maar eenmaal ondergedompeld in het verhaal werd ook dat minder.

‘Memento Mori’ leest duidelijk als fictie, als een lekker spannend verhaal. Dat je in je achterhoofd voortdurend weet dat het op ware gebeurtenissen berust, geeft iets extra’s aan de leesbeleving. Wonend ver buiten ‘de grote stad’ is het soms moeilijk voor te stellen dat dit soort praktijken werkelijkheid zijn, maar daar wordt je je bij het lezen van dit boek wel van bewust.

De hoofdlijn van het verhaal wordt afgewisseld met terugblikken in het verleden. Dit geeft een mooi beeld van het leven van Mark en Hannah, maar geeft ook een stuk spanning in het verhaal. Gebeurtenissen uit het verleden blijken aanleiding te zijn voor of uitleg te geven over de situatie van nu. Beetje bij beetje krijg je als lezer meer inzicht in de complexiteit van het geheel.
Eigenlijk zit de spanning er vanaf het begin meteen in. Als lezer ga je meedenken wat er nu toch precies gebeurd kan zijn. Het lijkt allemaal voor de hand liggend, maar is het dat ook? De plot vond ik verrassend, spannend, en bracht een stuk emotie bij mij teweeg. Ik kon me op dat moment zo goed inleven in de verschillende personen en hoe zij zich op dat moment zouden voelen. Kippenvel…
Knap om dat voor elkaar te krijgen! Waar Jolka er in het begin niet in slaagde om mij te raken met het verhaal, heeft zij dit gelukkig ruimschoots goed gemaakt met de rest van het boek.

Conclusie: na een wat moeizame start leest het verhaal als een thriller. Door de achtergrond en de toevallige actualiteit krijgt het verhaal een lading die mij zeker niet snel losliet na het sluiten van het boek.

 

2 gedachten over “Memento Mori – Jolka

 • 21 oktober 2014 om 11:20
  Permalink

  Mooie recensie Monique! Ik heb enorm genoten van dit boek 🙂 (en dat voor iemand die niet van thrillers houdt 😉 )

  Beantwoorden
  • 21 oktober 2014 om 16:45
   Permalink

   Dank je Sandra, ik ben benieuwd wat je mening is over een meer “standaard-thriller”, want dat is dit boek niet.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!