Masterplan – Pjotr Vreeswijk

Ruim zeventig jaar nadat een Duitse naziwetenschapper zijn geheime Wunderwaffen van de brandstapel wist te redden, vindt er in het grensgebied van Soedan een mysterieuze explosie plaats waardoor de bevolking van een compleet dorp van de aardbodem verdwijnt. Als het bericht van de slachting Europa bereikt, wordt Alex De Klerck, een agent van de geheime Europese antiterreureenheid OPERATIONS, gevraagd een onderzoek in te stellen. Samen met zijn team reist hij naar Khartoem, waar zij door een lokaal ingehuurde agent worden opgevangen. Ze weten niets, hebben amper aanknopingspunten en zijn geheel aangewezen op de hulp van een onbetrouwbare huurling. Als het team dicht bij de ontknoping komt, slaat een onzichtbare vijand meedogenloos toe en doet Alex een huiveringwekkende ontdekking; de wereld staat op het punt drastisch te veranderen.Ruim zeventig jaar nadat een Duitse naziwetenschapper zijn geheime Wunderwaffen van de brandstapel wist te redden, vindt er in het grensgebied van Soedan een mysterieuze explosie plaats waardoor de bevolking van een compleet dorp van de aardbodem verdwijnt. Als het bericht van de slachting Europa bereikt, wordt Alex De Klerck, een agent van de geheime Europese antiterreureenheid OPERATIONS, gevraagd een onderzoek in te stellen. Samen met zijn team reist hij naar Khartoem, waar zij door een lokaal ingehuurde agent worden opgevangen. Ze weten niets, hebben amper aanknopingspunten en zijn geheel aangewezen op de hulp van een onbetrouwbare huurling. Als het team dicht bij de ontknoping komt, slaat een onzichtbare vijand meedogenloos toe en doet Alex een huiveringwekkende ontdekking; de wereld staat op het punt drastisch te veranderen.

‘Masterplan’ is het debuut van Pjotr Vreeswijk. En wat voor een debuut! Vreeswijk kiest niet voor een veilig, klein verhaal, maar leidt zijn lezers meteen de hele wereld over. We beginnen in Polen, 1945. De proloog beschrijft een gebeurtenis aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, die nieuwsgierig maakt naar de link met het heden.  Dat heden brengt ons van Soedan naar Argentinië.

Pjotr Vreeswijk heeft een zeer vlotte stijl van schrijven. Het verhaal leest prettig, mede door het ontbreken van technische uitstapjes of overbodige informatie. En dat is knap, want ongetwijfeld heeft de auteur, met zijn jarenlange ervaring bij de politie, veel kennis van zaken. Toch verzandt hij niet in lange uiteenzettingen of details.
Op de een of andere manier moest ik toch wel een beetje in het verhaal komen, de proloog overdonderde mij niet meteen. Gelukkig veranderde dat snel en liftte ik als vanzelf mee op de deining van het verhaal.

De spanning is goed opgebouwd. Het verhaal zakt nergens echt in en de spanning laait her en der even flink op. ‘Masterplan’ bevat een paar mooie actiescenes. Het mooie is dat deze scenes ook weer niet overheersen. Bij al te veel ‘James-Bond-gehalte’ haak ik af, maar Vreeswijk heeft een mooie balans gevonden tussen actie en intelligentie. Groot pluspunt daarbij is dat de geloofwaardigheid van het verhaal nergens aangetast wordt.

Al met al is ‘Masterplan’ een goede thriller, die mij zeker nieuwsgierig heeft gemaakt naar meer pennenvruchten van deze auteur. Een klein minpuntje vormden voor mij persoonlijk de kleine foutjes die ik regelmatig tegenkwam (iets wat ongetwijfeld opgelost is in de volgende druk). Normaal gesproken leiden dit soort foutjes mij af van het lezen, als ik me er eenmaal aan begin te ergeren, is het hek van de dam. En dat is erg jammer van een boek! Het zegt genoeg dat ik in dit geval niet afgeleid werd, maar dat het verhaal bleef boeien en trekken. Complimenten!

Conclusie:  een debuut dat opvalt door de mooie balans tussen actie en intelligentie.

Titel: Masterplan | Auteur: Pjotr Vreeswijk | Uitgever: Letterrijn | ISBN: 9789491875281 | Blz.: 352

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!